2024-04-23

16 thoughts on “Инициатива разширява българския библиотечен фонд в Чикаго и в други градове в САЩ

  1. Вероятно това приспано от тегоби и махмурлък, българо-американско население, (не е по-различно от Ботевото българо-турско население, което великия поет се е опитвал да разбужда преди 140 години), може да живне ако се обяви литературно четене срещу някакви награди за децата. За възрастните водка със шопска салатка, срещу прочетена книга. Народе????

  2. Гледам, че вече има открити легитимации във форума, от организаторите на новите библиотечните фондове. Къде са разследващите органи на „българин“ и „Пешо“ да задават обществено полезни въпроси, които им бяха така необходими за гражданската им патриотична позиция??

  3. Позволявам си да взема участие в този форум. Нямах намерение да го правя, защото съм свидетел, колко добри български инициатива пропадат, заради прокобната ни национална черта, предимно да рушим, а не да градим, няма значение дали е било при комунисти, капиталисти, царе и ханове. Цялата ни история е осеяна с разрушителни самовредителства. Старата и нова емигрантска история в Чикаго за съжаление е изпълнена също с умишлено вредителство и антибългарщина. Но понеже трябва да се избегне поредното изкористяване, на едно належащо и прекрасно начинание ви осведомявам:
    Аз съм представител на доброволния организационен съвет на интелектуален център Траклинк подпомагащ реализиране на книжния фонд и с готовност ще отговоря на всички въпроси, свързани с естеството на начинанието, например – съдържание на книжния фонд, определени заглавия свързани с нуждите на образователните центрове и т.н. Понеже библиотечниа масив е в хиляди томове, ще ми отнема малко повече време за отговор. На хора, които се занимават с политизиране на всякакви инициативи или въпроси извън предмета на начинанието не отговарям.

  4. Много е паднало интелектуалното ниво сред нашите сънародници в Чикаго. Каква е тази простотия, която залива форума. Няма ли наистина учители и интелигенти, които да взимат отношение по подобни духовни събития. Бъпросът е ясен. Как да се организира най-добре един градски библиотечен български фонд, който да е полезен за всички българи и най-вече децата, при положение, че за наш късмет все още има хора, които са се нагърбили да осигурят книги?

  5. До Българин.
    Много ми е интересно, когато подобни сънародници, започнат да се правят на разследващи органи, сякаш ги е натоварило цялото общество или народа, за да разобличат видите ли някои поредни вредители на обществото и в същото време обвиняват директно другите, в това, което те в същност вършат – опитват се да всяват раздор (колко типично за българи) и налагат мнение, че се върши нещо нередно. Колко жало за нас като народност. Дори в Америка все още съществуват подобни антибългарски отрепки,именуващи се помпозно „българин“ А то е толкова просто. Като искаш да знаеш, кой прави библиотеки в Америка иди питай попа в църквата, където има библиотека или в училищата, центровете. Това е нещо явно и открито. Но то ни е писано да сме такава паплач. Затова дори македонците са по-добре от нас в Америка.
    А тук пенсионирани ченгета, правещи се на емигранти се опитват, да си попълват отчетните доклади с мърсуване. Нека все пак домакинът на сайта се свърже с инициаторите на библиотеката и даде повече информация за такива като „българин“, които не се интересуват от плодовете на дървото а защо има чепове по стеблото.

  6. Цитат: „Хммм. Забелязван известни прилики с повечето „нападатели“ от отбора на eurochicago. Петьо, колко юзера си си направил, за да заблуждаваш хората? :):):) Или и това ще го обсъдим на една от „интересните“ срещи на BAA. По всяка вероятност след поредното представяне на същите, всички участници в този „форум“.“

    Българино, всички сме българи и заради това майките ни са дали име, за да се отличаваме, защо се срамиш да си го кажеш?
    И защо си мислиш, че всички са като теб?
    От около месец посещавам сайта си средно 1-2 пъти дневно и въобще нямам време да чета даже всички коментари, камо ли да отговарям както подозираш под различни имена.
    А колкото за инициативата – да, харесвам я, чудесна е, и се радвам, че мога поне да съобщя за нея.
    Действително е добре, както вече съобщи г-н Чаракчиев, че ще се обсъжда и на срещата на БАА. И не разбирам защо като не си доволен от такъв форум и участниците му не направиш по-добър?
    И изобщо дай предложение, направи нещо, и ако не ти помогнем тогава критикувай.
    В Чикаго ни е нужна библиотека и се надявам, че пътуващите към нас книги – при това ПОДАРЕНИ, са чудесна първа стъпка или птичка за пролетта. А дали пролетта с една птичка ще се получи… ние трябва да си решим.

  7. Георги, с четвърто име „българин”.
    Моля те публикувай адреса на „Траклинк”
    Благодаря ти
    Георги, с четвърто име „българин”.

  8. Хммм. Забелязван известни прилики с повечето „нападатели“ от отбора на eurochicago. Петьо, колко юзера си си направил, за да заблуждаваш хората? :):):):) Или и това ще го обсъдим на една от „интересните“ срещи на BAA. По всяка вероятност след поредното представяне на същите, всички участници в този „форум“.

    Не е хубаво така да се напада човек, който задава мнооооого интересен въпрос. Нека да помислим (НИЕ, цялата българска общност в Чикаго – и социалисти, и комунисти, и капиталисти, и вярващи и невярващи, дори и комсомолци, къде са се дянали тези фантомни български (българо-американски) организации с фантомни събития, сгради, офиси, хора т.н.? По принцип, ако дадена медия иска да опровергае даден слух, не би трябвало да напада, задавщия въпроси – хората са любопитни да разберат истината, пък макар и тя да е горчива за отговарящите. Та сега е ваш ред отговарящ (щи). Покажете рогата си или отговорете на въпросите.
    Тук не за първи път се повдига този въпрос, но отговарящите се правят на керван, а всички ние, питашите явно сме мастиите дето лаем по тях.
    Така се правеше едно време в родината ни – България – на отговарящите не им пука, всяко чудо за 3 дни.
    Та както и да е.
    Минаха се 3 дни и определено това ще е последния коментар по темата.

  9. Чудесно е това, което се прави, ама на нашият простичък народ не му трябват като че ли библиотеки.Виж ако е кръчма или ресторант няма проблем ще има голям активност. Не виждате ли че всичко в Чикаго що е свързано с българи работи под някаква форма като заведение. Че и църквите ни работят повече като кръчми. Българинът винаги ще даде 20 долара за бутилка ракия, но за книга ще даде, ако някой го подлъже като е пиян. За какво Левски и Ботев са се ядосвали толкова. В Чикаго всичко се повтаря както преди 140 години. Българите са отново в робско състояние, към поредна чужда система. Повечето от тях вече не могат да си позволят да дойдат до родината си. Отгоре на всичко не се борят да запазят единтичността си.
    Дано организаторите на тази духовна инициатива намерят поддръжници, с които да намерят верният път, към наложителното българско пробуждане.

  10. Уважаеми господин Марин с неизвестно фамилно име.
    Проблемът, който Ви интересува, ще се обсъжда на 2 април 2011 година в „Малък български дом” в Чикаго от 18.30 часа. Моля заповядайте на „Кръгла маса 2011” на тема „Маркетинг на българските културни събития в Чикаго”. За повече подробности молим използвайте Search the Archive на EuroChicago.
    С уважение,
    Никола Чаракчиев

  11. Маринчо, абе ти защо продължаваш да намесваш други имена, като ги ангажираш предварително с твоята личност, без да имаш някакво собствено мнение по реализирането на тази прекрасна инициатива. Въпросът е тук кой ще стопанисва библиотекта, а не кой я осигурил. Или не можеш да проумееш!

  12. Под ние разбирам себе си и съквартиранта, който е по-дълго от мен в Чикаго и пак не ви знае. Ще изчакаме да се събуди порф. Чаракчиев да кажае, нали завежда историята на българската емеграция тук.

  13. Аз съм си купувал книги, които Траклинк издава в Америка, посетих преди 4 години в едно българско училище тържество, на което купих за моето дете първият детски буквар, издаден от Траклинк. Бях няколко пъти в църквата при поп Грую да взимам книги от новата българска библиотека основана от Траклинк през 2006 год. Познавам даже един от техните менажери в България. Зависи човек от къде гледа нещата – само от своята камбанария или от средата на площада.

  14. Много е интересна реакцията на Марин. Значи в Америка все още има хора с мисленето на комсомолци, говорещи от името на „народа“. Точно като старите комунисти. За тях не е важна прекрасната инициатива, а кой я прави. Току виж е някой враг! Боже, боже! Може би затова толкова трудно такива като Траклинк се наемат да правят нещо свястно, а не само чалги и купони.

  15. Маринчо, кои „ВИЕ“ не знаете? Ако искаше да знаеш какво прави Траклинк, щеше да посетиш някои от инициативите на интелектуален център Траклинк, които не се правят по кръчмите и поп-фолк мероприятия. Малко е кофти Маринчо да говориш от името на 100 000 българи „ние в Чикаго“. Едва ли познаваш двадесеттина българи, така че бъди по-скромен и доброжелателен.

  16. Инициативата е много добра, но защо ние в Чикаго не знаем нищо за фондация интелектуален център Тракбукс и библиотечния фонд от 2006 година?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *