Home » Избрано

Петима “перат” милиард на мафията годишно

2011.02.15 2 коментари
Spread the love

Петима са най-едрите финансисти на мафията у нас, които превъртат около 1 млрд. лв. мръсни пари за година, сочат оперативни данни на антимафиоти.

Автор: Блага Георгиева

Те вземали от 3 до 8 процента комисиона, а най-честите им клиенти са контрабандисти, дедесари и трафиканти на дрога. Заради бума на незаконния внос на цигари и други стоки през последната година полицаи пресмятат, че и прането на пари се е удвоило.

„Една от най-популярните в момента схеми за прехвърляне и узаконяване на пари от чужбина в България е чрез използване на волейболисти, футболисти или други спортисти, работещи извън страната“, разказа служител в сектор „Пране на пари“ на ГДБОП. (Как става „изпирането“ – виж схемата в галерията)

Изисква се само спортистът да има легален договор за сериозна, поне петцифрена заплата в държавата, където бандитът е изкарал или държи парите си. Схемата е добре отработена, засечки почти няма. Причината е, че спортистите дори и не си помислят да си присвоят парите, защото знаят, че много бързо ще ги намерят или поне това, което е останало от тях, обясни разследващият. Сумите, които се трансферират по този начин, са между 100 и 500 хиляди евро, които у нас се превалутират в левове.

Митничари и граничари пък са ключовото звено при пренасяне на мръсни пари с куриери през летищата. „Обяснява им се, че при кацане на самолета ще получат SMS, за да осигурят безпрепятствено преминаване през граничния контрол. На куриера пък е даден GSM със заредено съобщение в него, което трябва да изпрати, след като кацне на българското летище“, разказа служителят в ГДБОП. Получавайки SMS, подкупният граничар превежда куриера с парите.

Тези „помощници“ митничари или граничари вземат от 500 до 1000 евро за преведен успешно куриер. Обикновено те дори не знаят колко пари се пренасят, твърди разследващият.

Включили се веднъж в престъпната схема, чиновниците разчитат, че на месеца ще преведат поне петима такива пътници, което значи, че ще изкарат от 5000 до 10 000 лева „хонорари“ над заплатата, пресметнали са антимафиоти.

Автокъщи за луксозни коли и популярните в последно време у нас аутлети също масово се използвали са изпиране на престъпни милиони.

„Сигурно никой не би повярвал, че може да си купи поръчково “Порше Кайен” за 5000 лева, но това по документи е възможно точно когато се легализират пари. Реално купуват колата за 50 000 или за 100 000, но на хартия тя е внесена у нас на много по-ниска цена. После се продава за 100-200 хиляди лева и тази сума вече е чиста и избелена“, разказа антимафиотът.

Тази схема се използва и за камиони и строителна техника. Масово се внасяли и маркови стоки от стари колекции на световни марки, които според документацията са купени за стотинки, а после оборотите в магазините у нас дават на собствениците стотици хиляди лева месечна печалба, отново напълно легализирани.

При износа на мръсни пари от България пък заплащането на „подземните“ финансисти зависи от това през кои държави трябва да се прекарат и изперат парите. За успешното реализиране на схемата организаторът трябва да разполага с чейндж бюро или финансова къща, в която престъпниците му предават в брой мръсните пари. Парите се окрупняват и подреждат по подходящ начин за изнасянето им от страната. После организаторът осигурява няколко еднолични търговци, които в повечето случаи се регистрират на името на неграмотни или малоимотни.

Освен фирмата организаторът осигурява и хора, подходящи за пълномощници на създадените еднолични търговци. Собственикът на фирмата издава нотариално заверено пълномощно на името на посочения пълномощник. Изготвят се фалшиви инвойс фактури за покупка на стоки от чужди държави – например за внос на компютърна техника или аксесоари. Организаторът предава парите на пълномощника и го информира в кой клон на банка в чужбина да отиде, за да преведе парите.

Най-често куриерите с парите летят, но може да се придвижат и с кола до определения банков клон. Там внасят сумата, като посочват за основание на превода изготвената инвойс фактура. Идеята е цялата финансова операция да изглежда все едно бизнесмен ще превежда по банков път пари, за да плати определена стока. В повечето случаи организаторът изпраща пълномощниците при доверени банкови служители.

Най-чести клиенти на тази схема са контрабандистите, които трябва да изнесат печалбата от страната, за да купят нова стока.

Вариант, който се ползва за износ на мръсни пари, е с куриери, които носят поне по 100 хиляди в брой и минават границата с помощта на подкупен чиновник.

Трафикантите на дрога например не пренасят по-малко от 1 млн. лв., залагат на преминаване през границата с кола и използват канали, при които имат „свой“ служител на границата. В нужния момент му се обаждат и му казват точно какъв автомобил ще мине, за да го пропусне без проверка.

Трябва да стане гаф, в последния момент да се случи нещо много сериозно с този служител, за да има шансове да се открие нещо, установили са полицаи.

Антимафиотите имат данни за пет много едри спецове по „изпиране“ на престъпни милиони, които имали свои хора в банките, където държат парите си, както у нас, така и из Европа.

Ако случайно спецполицаи започнат да разследват парите им и поискат справка дали някой заподозрян има сметка в даден трезор, бандитът научава и в сметката остават не повече от 500 евро.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Подземни босове с тлъсти хонорари за дизайн

Може ли да вземете 500 хил. лева хонарар за вътрешен дизайн на няколко апартамента?

Да, ако сте подземен бос, който се опитва да изпере милионите си, изкарани от престъпна дейност, отговарят спецполицаи от МВР. Интериорна архитектура и консултации по фирмена сигурност били най-използваните видове консултации, чрез които наши бандити трупали над милион лева доходи за година.

„Всички престъпници се научиха да декларират пред данъчните големи хонорари от консултантски услуги. Важното е само дружеството, което ще изплаща парите, да има такива легални обороти“, обясняват от МВР.

Печелене на джакпота в казино също продължава да е масово използван похват на легализиране на незаконни финанси. Антимафиоти дори засекли в последната година, че някои групировки масово изкупували бележки за печалби от спортни залагания. При тази техника престъпниците се възползват от закона, който позволява, ако печалбите са до 2 хил. лева, да не се изплащат по банков път. В някои от случаите бандитите събират стотици бележки за изплатени суми до 2 хиляди лева и така доказват огромни суми, установили криминалисти. (24часа)

Сърби ловят 3 млн. евро на наркобос

3 милиона и 150 хиляди евро е най-голямата установена сума мръсни пари, която е пренасяна накуп от България, сочат данни на ГДБОП. Парите били на наш наркобос, чийто куриер опитвал да ги пренесе в сак в багажника на кола към Сърбия.

Митничарите от западната ни съседка обаче направили проверка на колата и с изумление открили сака с пачките. Куриерът реагирал светкавично, като предложил 500 бона подкуп на чуждите чиновници. Сърбите обаче решили, че парите са фалшиви и не се съгласили, а отвели в ареста нашенеца заедно с милионите в евробанкноти. След експертиза обаче сръбските власти били доста изненадани да установят, че милионите са си напълно истински.

Тези пари са били взети от няколко наркосделки, имало е дори наказан от „изгорялата“ престъпна групировка за изгубената пратка, разказват запознати.

Куриерите на наркотрафикантите вземали твърда сума за всеки курс – средно 1000 евро. Обикновено им се казвало да отидат в определен град в Европа, да паркират колата на конкретен паркинг и като оставят ключовете във возилото, да си тръгнат. После – след час или два, трябвало да се върнат отново в колата и да се приберат с нея в България. Австрия, Швеция, Испания и Италия са сред най-често ползваните държави за предаване на тези пратки с пари. (24часа)

Ще ровят в сметките ни от компютърпри прокурор №1

Банковите сметки на всички българи да могат да се проверяват от един компютър при главния прокурор, който да е свързан с обща информационна система на трезорите у нас.

Такава идея е била обсъждана като мярка за борба с прането на пари, разказаха експерти. Те търсели начин да улеснят проверките на пари, за които има данни, че са придобити от престъпна дейност. В момента заради многото бюрокрация при тези справки изтичала информация към бандитите. Те разбирали, че антимафиоти ги проверяват, още когато от ГДБОП поискат справка дали даден българин има сметка в някоя от банките ни, и веднага яизпразвали. Наскоро един от популярните престъпни босове научил, че антимафиоти муровят в парите, след като от службата пратили искане за извършване на ревизия към една от данъчните служби в София. В Европа вече се обсъждало и да бъде забранено използването на банкноти от по 500 евро.

Източник:  в-к „24 часа“

2 Comments »

 • Az said:

  Иво Инджев: Близък на Първанов постави рекорд по „печелене” на на обществени поръчки

  14 февруари 2011

  Шефовете на спецслужбите да са политически лица, предлага журналистът
  Политическият спектакъл у нас става все по-драматичен- словесните престрелки между президент и премиер добиват картечарски размери, СРС-гейт се заплита, май ще гърмят антимафиоти от ДАНС, както се закани вътрешният министър Цветан Цветанов. За капак и хлябът поскъпна. Коментар на тези процеси прави за БЛИЦ Иво Инджев.

  – Г-н Инджев, чува се, че близки до президента Георги Първанов зърнени олигарси вдигат цената на хляба?! Според информация до момента зърнените мултимилионери са прилапали 1 милиард лева на гърба на народа…
  – Мога само да бъда един от милионите свидетели на факта, че цената на хляба наистина расте. Ако е имало криза в производството на зърно, трябваше да се чуе за нея преди половин година или най-късно през миналата есен. Това е нещо, което и при най-добро желание не може да бъде скрито – не е като върлуването на олигарси по президентски софри в закътани резиденции и хижи.
  Какво толкова чудно има в т. нар. зърнена криза? Президентската ръка е достатъчно дълга да държи за гърлото българската журналистика вече толкова години и е явно също толкова намесена в огромния за мащабите на България бизнес с енергетиката. В книгата си “Президент на РъБъ” съм дал примери за намесата му в строителния бранш: неговият близък приятел и притежател по документи на два мезонета в хубав софийски квартал Владимир Лазов е поставил с президентски протекции

  невиждан рекорд по “печелене” на обществени поръчки в периода 2006-2009 г. – ръст от близо 2000 процента!

  Защо същото да не се случва и по отношение на толкова “вкусния бизнес” със зърното и хляба?
  Българите отдавна са превърнати в заложници на амбициите на Първанов. Той без да се свени използва целия държавен ресурс, за да си гради личен политически проект за собственото оцеляване в перспектива – дори сам се похвали, че е посетил повече от 40 общини “напоследък”, т.е. именно в подготовката за АБВ. Да не би да е платил от джоба разходите за свитата си? Същият си събра скучните президентски речи в книга, издаде я и я рекламира медийно по най-шумния начин в присъствието на титулувани ласкатели, които го обявиха за жив класик- спомнете си, че един от най-ярките упреци за злоупотреби срещу Живков беше издаването на речите му, за което е прибрал огромни хонорари. И нито една “голяма медия” не видя нищо нередно в това да става съучастник в тази рекламна кампания.

  – Говори се, че зърнените босове са в акция „Да свалим кабинета”….
  – Не ми се вярва такъв сценарий да успее. Един заговор може да бъде успешен, само ако е…заговор. Когато се заговори за него, вече е разкрит и държавата има достатъчно механизми да му противодейства.
  Но да не забравяме, че у нас има и друг стандарт на поведение! Преди години един добре известен на полицията рецидивист преби депутат и в съда пледира като беден безработен, а го виждах лично в центъра на София с луксозни спортен тип автомобили и мотоциклети. Дори станах свидетел как си приказва приятелски с полицейски патрул пред столична библиотека – полицаите не само го познаваха лично, но и

  му се радваха как е пребил гадния политик –

  спряха му движението, за да изчезне шумно с мръсна газ и с две русокоси особи на задната седалка, които изведе от дискотеката. Така е у нас: на показ и за назидание на търпеливите българи! Същият герой се измъкна от правосъдието, защото адвокатът му (Илиян Василев, вероятно ще да е доста скъп, щом защитава най-видните герои от подобен род – включително безработните) убеди съдиите, че пребитият депутат не е бил толкова зле, щом е могъл да говори и да даде интервю в болницата. Ето как свободата на словото се обърна срещу жертвата!

  – Кой стои зад скандала със СРС-тата? Борисов каза, че Първанов е започнал с пускането на записа от разговора си с Дянков?
  – Зад скандалите с подслушванията стои скандалното послушание на всички добре смазани елементи от машината на демокрацията, които би трябвало да контролират избраните от самите нас властници. Понеже споменавате Първанов – той има на лично подчинение две от тайните служби и не се отчита никому за тяхната дейност (да не говорим пък за назначенията и уволнения в тях, чрез които си гарантира личната преданост на личния им състав). Разузнаването, което му е нещо като преторианска гвардия заедно с НСО, със сигурност разполага с възможности начини за подслушване, които едва ли са по-малки от онези на контраразузнаването.
  От реакцията на Борисов и от липсата на вербална реакция на Първанов (който обаче за първи път уволни свой съветник във връзка с подобен скандал и фактически призна „скандалността на скандала”) стана ясно, че уж страшно скараните държавни мъже всъщност си разменят услуги . Сещам се за приказката: „за каквото и да говорим, винаги става дума за пари”.

  – Преди време в публичното пространство се появи информация, според която по времето, когато сте сътрудничел на ДС, едва ли не сте донасял пред Тато за афери с оръжие и наркотици, в които е бил замесен и Иван Славков-Батето? Истина ли е това?
  – Истината е, че като репортер в БТА съм бил между превеждащите западни статии на български език. После статиите биваха сортирани от началството в различни бюлетини. Най-секретният, само в един екземпляр, се е издавал лично за Живков, когато е ставало дума за неговата персона или за семейството му. Дадох пример с публикации на Запад, в които се говореше, че Иван Славков е бил свързан с контрабанда. От което се роди въпросното заглавие…

  – Както стана ясно, от няколко дни Трактора вече не е под домашен арест, но все пак обречена ли е кандидатурата му за президент предвид наличието на съдебно дело срещу него?
  – Юридическата страна на въпроса не е интересна – любопитно е докъде може да стигне в провокацията на обществения интерес към себе си един човек, който с претенцията си да става президент залага поредната шашка динамит под фундамента на самата легитимност на демокрацията. Той ни казва: имам формалното право и ще се възползвам, пък ако ще с това да откажа от гласуване и последния български гражданин!

  – Според вас доколко поведението на лидера на РЗС Яне Янев се дирижира от кукловоди и кои са те?
  – Изненадата е норма в българската политика. Както се оттегли, така се появи отново. Ако е вярно, а не е плашене на “гаргите” твърдението му за близки негови връзки с “хора от службите”, може да се окаже, че разполага с ресурс да стряска факторите, от които зависи, да не го притискат прекалено и да му позволят да вирее. Нима за някого е тайна, че в българските служби от години има различни лобита и за тях не може да се говори като за хомогенно тяло? Имам предложение (не че е много оригинално – тъкмо напротив, то е по аналогия с “нормалните държави”): начело на въпросните тайни служби, които явно с месят в политиката, да бъдат назначавани в бъдеще само политически лица. Това, че ще са лоялни към конкретната власт е по-малкото зло. Но няма да са рожба на вътрешни кръгове, които разиграват държавата от висотата на своя “професионализъм”. По-добре начело на едно разузнаване да стои математик (да речем), отколкото отгледан по тайните етажи неизвестен никому субект, който си е изплел собствена мрежа за оказване на влияние върху знайни и незнайни структури с решаващ глас в българската политика.

  Едно интервю на Анелия ПОПОВА

 • Костадин said:

  ..Като стана дума за спортисти- чак сега ми светна, защо шефове на федерации са само хората на Гоце и ДеСари?!!…Винаги- откак се помня!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.