Home » Избрано

Много конспирации – хилава демокрация

2011.02.15 Един коментар
Spread the love

Конспиративният хаос, победил окончателно след взрива пред в. „Галерия”, съвсем обърква обществения порядък и отклонява вниманието ни от една по-мощна бомба: рязкото повишаване на цените, пише в коментара си М. Иванова от Deutsche Welle.„Рязко повишаване на цените само за седмица отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.” Из новините на Вести.бг

Бомбата, избухнала пред вестник „Галерия”, допринесе за окончателното възцаряване на конспиративната пушилка и сгъстяването на ценностната мъгла, в които е потънала страната ни. Вече не съществува и един смислен въпрос, който да намира ясен отговор.

По коя магистрала летим?

Държавата бори ли се срещу престъпността или групировките воюват помежду си, например? Ако съществуват тайнствени кукловоди на злото и спъват с подривната си дейност работата на правителството и премиерът се досеща кои са, то не може ли най-сетне да извади фигурите им от сенките и с това да се свърши?

Каква е отговорността на свободните медии: да бъдат четвъртата власт, стожери на истинността или „силно да любят и мразят”, съответно чорбаджиите си и враговете на чорбаджиите си? Това със силното любене-мразене не беше ли Ботев патент за публицистика отпреди края на робството, или още сме в матрицата на 19 век…, или ни тегли да се върнем в яростния й патос?

В повечето вестници, а и в обществото като цяло, се наблюдава отказ от сериозността и дълбокия анализ за сметка на сервилния гърч или пристъп на клеветническа омраза и това заедно с ширещите се слухове, сересета и обикновени клюки умножава деморализацията и цинизма. Най-сетне и вездесъщият Джеймс Уорлик да констатира нещо, което да не ни дразни.

Конспиративният хаос води и до тотална непрегледност на  дневния ред в страната: непрекъснато насам-натам се щуркат министри, парламентаристи, шефове на държавни комисии и обикновени ченгета и излъчват съобщения, които после се опровергават от други такива, а в същото време животът драстично и необяснимо поскъпва.

Ако в България е налице свободен пазар, в което силно се съмнявам, то управленското мазало завладя и него по най-недопустимия за всички ни начин: само за седмица цените рязко се повишиха. Хранителните стоки от всекидневен порядък стават почти недостъпни за масовия човек. Скачат сметките за вода и отопление.

На чия страна е държавата ни?

Държавата, питаме се, чрез своите многобройни и добре обезпечени комисии не биваше ли да е справедлив регулатор на т.нар. пазар? Безсилна ли е да се справи с монополистите, спекулантите, картелно споразумяващите се, сивата икономика и обикновените прекупвачи? Конспиративният хаос се стели и върху законотворчеството, и върху правораздаването, и върху здравеопазването.

В последните само дни отново възникват знакови с нехуманността си пробиви в системата, които пак възправят лекари срещу пациенти – сякаш няма излизане от кръговете на ада там, където милостта, съчувствието и професионализма са най-насъщно нужни.

Антиконспиративно

Всъщност бомбата пред вестник „Галерия” заглуши и усещането ни за множеството нетротилови бомби със закъснител, които цъкат навсякъде около нас: луковият марш на петстотин лукови глави из центъра на столицата, интересно е кой разрешава подобни неофашистки сборища, момчето в комоцио, пребито от полицай, защото е завело до тях мъртвопияната му 13-годишна дъщеря или психичноболната, но инак контактна жена, която върви по улиците със забит в челото нож.

Никаква конспирация, само обземаща ни лудост.

Източник: Дойче Веле

One Comment »

 • Nik said:

  „4. Уви, народе грешни – народ, отрупан с беззакония, племе от злодейци, синове пагубни!Оставихте Господа, презряхте Го, – върнахте се назад…

  16. Умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния; престанете да правите зло; 17. научете са да правите добро, търсете правда, избавяйте угнетени, защитавайте сирак, застъпвайте се за вдовица. 18. Тогава дойдете – и ще отсъдим, казва Господ. Да бъдат греховете ви и като багрено, – като сняг ще избеля; да бъдат червени като пурпур, – като вълна ще избеля. 19. Ако поискате и послушате – ще ядете благата земни; 20. ако пък се отречете и упорствувате, меч ще ви изтреби:защото устата Господни говорят.

  23. …твоите князе са законопрестъпници и съучастници на крадци…

  28. а за всички отстъпници и грешници – гибел, и ония, които са оставили Господа, ще бъдат изтребени.“

  (Исайа 1:4, 16-20, 23-28)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.