Home » Избрано

Лобистка поправка предизвиква протести

2011.02.12 Един коментар
Spread the love

Депутат от ГЕРБ е внесъл законопроект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър, които ограничават свободния достъп до информация и до фирмените дела на търговците, съобщават правозащитници.

Текстовете, които ограничават свободния достъп до информация са били приети от парламентарна комисия.

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев, внесъл поправките, е бивш “тюлен” от секретното поделение “Тихина” и бивш колега на босовете на варненската групировка ТИМ, посочват разследващи журналисти.

Името му е на път да стане популярно сред журналистическата гилдия заради внесената от него поправка между първо и второ четене на проектозакона за промяна на Търговския регистър.

Предложеният от Радев и вече приет в Комисия текст ограничава свободния достъп до фирмените дела на търговците само за определени професии – адвокати, нотариуси, съдии, органите на досъдебното производство и МВР, съдебни изпълнители.

Така ще бъде блокиран достъпът на журналистите и на обществеността до важна информация за участията на физически лица във фирми, прехвърлянето на дялове, трансформация на фирмите и други операции, които заличават данните за свързани лица и конфликт на интереси.

Интерес от такава поправка имат единствено овластените, които имат какво да крият в биографията си и не желаят да бъдат осветени бизнес интересите им и връзките им с лица със съмнителна репутация, съобщават български журналисти.

Източник: http://kafene.net/

One Comment »

  • Петър said:

    И каква е търговската поправка!? Какъв проблем третира?
    Това новина ли е или “партенка”?
    Нещо много е мистериозно това съобщение!
    Започвам наистина да се чудя – кота ЕвроЧикаго ще помести предизборна реклама на “най-читоплътният” кандидат за президент АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.