Home » Избрано

ДНК ТЕСТ НА ТРИМА ПОПУЛЯРНИ БЪЛГАРИ ОТ ЧИКАГО

2011.02.10 Един коментар
Spread the love

Преди дни се получиха резултатите от ДНК тестовете на семействата на трима много популярни българи от Чикаго. По женска линия и тримата са от хаплогрупа

Н.

За илюстрация Ви изпращаме един от ДНК тестовете.
Съгласно „Закона за защита на личните данни” е забранено оповестяването на ДНК резултатите без съгласието на рода им, тъй като това е софтуера на личността.

Темата ДНК ще бъде разисквана на „Открита дискусионна сесия на Българо-Американска Асоциация” на 1 май 2011 година, която е част от Фестивала „Български дни в Чикаго – пролет 2011”
Очакваме Ви.
БАА
Във връзка с проведеното изследване на митохондриална ДНК, финансирано от Министерство на Образованието и Науката – проект ВУ-Л-204/06, включващо секвениране на контролни региони HVRI и HVRII, се издава:

Сертификат

на

……а …..а

за принадлежност към Митохондриална Хаплогрупа H

Митохондриална ДНК
Хаплогрупа HVRI HVRII
H 1….C, 1….T 1…C, 2..G, 3..C

С букви (А-аденин, Т-тимин, C-цитозин, G-гуанин) са означени базите на съответните позиции в митохондриалната ДНК, които се различават от секвенцията, приета за референтна-Cambridge Reference Sequence(CRS).

Хаплогрупа H е Евроазиатска хаплогрупа. Честотата й е най-висока в Европа (между 40% и 60%), като се среща и в Сибир, Централна, Южна Азия, Северна Африка и Близкия Изток, но с по-ниска честота (5-30%).
Предполага се, че е възникнала преди около 30000 години в Близкия и Среден Изток, а нейните представители достигат Европа преди около 20000 години. По време на последния ледников период голяма част от заселниците в Северна Европа загиват, а други, мигрирайки на юг към Средиземноморието и Балканския полуостров, преживяват неблагоприятните условия. След края на ледниковия период (преди около 15000 години), оцелелите представители на хаплогрупа H отново населяват цяла Европа (т.нар. пост-ледникови експанзии в Европа).
Хаплогрупа H се свързва с разпространението на Граветската култура (преди около 20000-25000 години), която носи името на пещерата Ла Гравет във Франция. Характеризира се с изработка на инструменти от камък, предназначени за ловуване на големи животни (бизони, мамути, коне).

Дата:10.05.2010 ггодина

Тези анализи са относително нови и непрекъснато се подобряват. Поради това съществува, макар и минимална вероятност, резултатът и/или неговата интерпретация да се променят след време

…. е родена в България. Нейният краен известен прародител се казва ….. Тя е родена през … година в …. и е починала на … година в …. Тя е от рода на … от Пловдивско.

Благодарим на всички, които помогнаха да настоящата идентификация.

One Comment »

  • AMGENLAB said:

    AMGENLAB – Sofia предлага голямо разнообразие от ДНК тестове, в т.ч. за определяне на произхода (халогрупата), за доказване на бащинство, майчинство и друго родство, които се извършват в американски лаборатории. Вие можете да ползвате услугата директно в САЩ, а Ваши роднини да си поръчат в София и да съберете двете проби за едновременно изследване. Посетете http://www.amgenlab.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.