2024-03-18

3 thoughts on “Стефан Краев: Отварянето на досиетата

  1. В книгата си “Документ за самоличност”, Том I, Янко Янков пише на стр. 233: “Както казах, някога работех в Института по науките за държавата и правото при БАН. Един от колегите ми от този институт сега е народен представител на опозицията (книгата е отпечатана през 1994 г.), но … той бе доносник против мен и е написал немалко доноси пред шесто управление на ДС. Неговото име е Илко Ескезази.” Като имаме пред вид, че агентурните псевдоними са измисляни по характерни външни белези, често пъти и според расово-етническата принадлежност, не е трудно да се сетим, че агент “Моис” е Илко Ескенази.

    В споменатия по-горе документ за оперативно мероприятие може да се прочете и следното: “С оглед придобиване на подходящо лице за вербовка ще се извърши задълбочено проучване на най-близките връзки на обекта, засечени в резултат на проведените мероприятия, Симеон Тасев, Дончо Хрусанов, Огнян Стамболиев, Георги Петканов, Тодор Енчев, и Борислав Йотов, които объктът възнамерява да привлече в провеждането на противодържавната си дейност.”.

    Имайки предвид щастливото настояще на споменатите лица (Борислав Йотов – прокурор във Върховната Касационна прокуратура, Тодор Енчев – съдия в Конституционния съд, Дончо Хрусанов – декан на Юридическия факултет при Софийския университет, Георги Петканов – професор[1]), е интересно да се узнае доколко по онова време те са се оказали податливи към сатанинските съблазни на ДС. И докога ще продължава обществената гавра, която се опитва да окаля жертвите и да оневини доказаните палачи.

    [1] След победата в парламентарните избори през 2001 г. на Националното движение “Симеон Втори” Георги Петканов вече е и Министър на вътрешните работи. Като изключително ценен кадър след загубата на НДСВ в поредните парламентарни избори Георги Петканов е номиниран и избран за Министър на правосъдието в коалиционния кабинет на БСП, ДПС и НДСВ. (Бел. ред.)

    [Интервю на Любомир Захариев във в-к „Извън закона“ бр.4/06.06.2001 г., публикувано и на стр.313-317 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ (Политическа документалистика). Том 5. Кого защитава Западът – Човешките права или Червената мафия. – С., „Янус“, 2003. – 546 с.].

  2. Точно така беше, Чеков. Когато ОДС имаше пълната власт отвориха половинчато досиетата, защото не бяха наясно, дали от всеобщо достъпни такива, биха имали повече полза или ако са известни само на тях.

    Оправданието, че зависими висши съдии са виновни за спънките с досиетата не отговаря на истината, защото от една страна те бяха в малцинство, а от друга, те самите идваха уж от „дясно“…

    Според мен причината за тогавашното потулване на досиетата, беше в грешната илюзия на някои десни лидери, че имайки само те достъп до тях, това би им гарантирало някаква скрита власт. Глупости на търкалета, защото самата ДС много преди тях е имала всичко копирано, дори по-обстойно, а не преработено от ген. Семерджиев.

  3. Браво на Стефан Краев! Българското общество заслужава да знае истината. ДСБ или неговите членове от СДС, когато имаха цялата власт, не направиха НИЩО за отваряне на досиетата.Пардон, не точно така. Те изнамериха открехването на досиетата на хора, които им пречиха. По този начин те се превърнаха в щафета на комунистическия начин да се елиминират инакомислещите и пречещите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *