Home » Авторски страници

Стефан Краев: Отварянето на досиетата

2011.01.07 3 коментари
Spread the love

В началото на януари се очаква отговор от президента Георги Първанов на предложението на министър Николай Младенов за отзоваване на посланиците с агентурно минало. Очаква се и дебат в парламента – дали хора, свързани с ДС, могат да представляват България в дипломатическите ни мисии по света. Редакцията на Eurochicago.com потърси за мнение Стефан Краев – известен български емигрант, бизнесмен във Виена. Вместо отговор от него получихме материал от личния му блог www.viennainvest.com. Публикуваме го със съвсем малки редакции.


Автор: Стефан Краев

Наскоро дискутирах с един мой приятел, млад емигрант – антикомунист, инициативата на ГЕРБ за изчистване на дипломатическите ни мисии от креатури с агентурно ДС минало и с почуда открих, че масово е разпространено мнението, че ДСБ са в основата на този успех за Демокрацията – отварянето на досиетата. Смея да твърдя, че това не отговаря на истината, а всичко започна от една моя инициатива, в един (тогава) десен форум*.
И не е само това – когато се обърнах за помощ (посредством мейлове) към някои от активистите на ДСБ, с разочарование забелязах, че нещо увъртат и не са склони да подкрепят инициатива, не координирана (съгласувана) с ръководството на партията.
Тогава на своя глава я стартирах – слава Богу, че в техническото изпълнение ми помогнаха много от редовите участници във форума. Все пак трябва да отбележа, че по онова време (края на май, първите дни на юни, 2006 г.) още никой не беше си позволил да пише директно до ЕС депутатите и да ги моли за съдействие – много хора се смущаваха, как ще се реагира на подобна постъпка. Лично аз нямах притеснения, защото от 1987 г. съм австрийски гражданин, порядъчен ЕС данъкоплатец и бях убеден, че ще получа отговор на молбата ми за интервенция, относно отварянето на досиетата. Заради това и текста съчиних, написах и подписах лично, за да се конкретизира проекта. След това молбата-послание, заедно с един отговарящ на текста плакат, бяха изпратени персонално до всичките над 700 ЕС депутати.
Ето посланието заедно с плаката:

Sehr geehrte Herr/Frau ………….. !

Helfen Sie mit Ihrem Einfluß, dass die Akten der alten Staatssicherheit Dienst in Bulgarien geöffnet werden.

Das Parlament ist von alten Kommunisten und Angehörigen/Spitzel des alten Kommunisten repressiven Apparates besetzt und mit aller Kraft versuchen sie, dass diese Informationen ihren Weg nicht an die breite Öffentlichkeit finden.

Diese Akten sind der Grund für die massenhaften Erpressungen und Drohungen von den Vertretern des alten repressiven Apparates.
Ihre Hilfe ist ausgesprochen wichtig für alle bulgarischen Bürger, welche in die EU als gerechte und stolze Bürger eintreten wollen.

Mit freundlichen Grüßen

Mag. Stefan Kraev
www.democrati.org


Същия текст и снимка изпратих до водещи принт-медии в Европа и го публикувах в един сайт, където членуват наистина отбрани европейски политици, бизнесмени и журналисти – Cyre Club® Community.

Инициативата имаше неочакван, дори и за мен, успех. Не само, че повечето ЕС депутати отговориха, че ще се застъпят за каузата, ами и много от тях в лични мейлове започнаха да ме разпитват за положението с страната тогава. Някои от тях се заинтересуваха и за политическата ми принадлежност. И аз въпреки, че по това време никъде не членувах, написах ДСБ – трябваше да се идентифицирам някъде, а тогава тази партия отговаряше най-точно на моите критерии. (В последствие доста неща се промениха, ама това не е нито момента, нито мястото за до уточняване).

Няма да забравя, как някои от хората отговарящи за евентуално ни присъединяване в ЕС (Elmar Brok, Michael Kambeck) се обърнаха директно към мен с молба да формулирам по-конкретно, какво точно смятам, че би било най-удачно в случая, като натиск върху правителството, за отварянето на досиетата…

Без излишно скромничене трябва да спомена, че се гордея с  постъпката (инициативата) си от онова време, защото аз знаех, че имам дебело досие и моята малка война с комунистите тогава, беше именно, отварянето им.

Инициативата, тъй като беше съвсем открита и всяка стъпка беше опомената и поствана във въпросния форум, послужи след това, като почва за стартиране на много други платформи, целящи сезиране на западното мнение.

–––––––
* Б.А. Форумът е  Демократи.орг.  Всичко написано от мен може да се проследи по дати, освен ако не е архивирано в някаква закрита част на форума. Първата молба за съдействие, касаеща отварянето на досиетата, изпратих на 05.06.2006 г. Лично пазя цялата си кореспонденция с всички ЕС депутати от тогава.


3 Comments »

 • Tchekov said:

  Браво на Стефан Краев! Българското общество заслужава да знае истината. ДСБ или неговите членове от СДС, когато имаха цялата власт, не направиха НИЩО за отваряне на досиетата.Пардон, не точно така. Те изнамериха открехването на досиетата на хора, които им пречиха. По този начин те се превърнаха в щафета на комунистическия начин да се елиминират инакомислещите и пречещите.

 • Стефан К. said:

  Точно така беше, Чеков. Когато ОДС имаше пълната власт отвориха половинчато досиетата, защото не бяха наясно, дали от всеобщо достъпни такива, биха имали повече полза или ако са известни само на тях.

  Оправданието, че зависими висши съдии са виновни за спънките с досиетата не отговаря на истината, защото от една страна те бяха в малцинство, а от друга, те самите идваха уж от „дясно“…

  Според мен причината за тогавашното потулване на досиетата, беше в грешната илюзия на някои десни лидери, че имайки само те достъп до тях, това би им гарантирало някаква скрита власт. Глупости на търкалета, защото самата ДС много преди тях е имала всичко копирано, дори по-обстойно, а не преработено от ген. Семерджиев.

 • Nik said:

  В книгата си “Документ за самоличност”, Том I, Янко Янков пише на стр. 233: “Както казах, някога работех в Института по науките за държавата и правото при БАН. Един от колегите ми от този институт сега е народен представител на опозицията (книгата е отпечатана през 1994 г.), но … той бе доносник против мен и е написал немалко доноси пред шесто управление на ДС. Неговото име е Илко Ескезази.” Като имаме пред вид, че агентурните псевдоними са измисляни по характерни външни белези, често пъти и според расово-етническата принадлежност, не е трудно да се сетим, че агент “Моис” е Илко Ескенази.

  В споменатия по-горе документ за оперативно мероприятие може да се прочете и следното: “С оглед придобиване на подходящо лице за вербовка ще се извърши задълбочено проучване на най-близките връзки на обекта, засечени в резултат на проведените мероприятия, Симеон Тасев, Дончо Хрусанов, Огнян Стамболиев, Георги Петканов, Тодор Енчев, и Борислав Йотов, които объктът възнамерява да привлече в провеждането на противодържавната си дейност.”.

  Имайки предвид щастливото настояще на споменатите лица (Борислав Йотов – прокурор във Върховната Касационна прокуратура, Тодор Енчев – съдия в Конституционния съд, Дончо Хрусанов – декан на Юридическия факултет при Софийския университет, Георги Петканов – професор[1]), е интересно да се узнае доколко по онова време те са се оказали податливи към сатанинските съблазни на ДС. И докога ще продължава обществената гавра, която се опитва да окаля жертвите и да оневини доказаните палачи.

  [1] След победата в парламентарните избори през 2001 г. на Националното движение “Симеон Втори” Георги Петканов вече е и Министър на вътрешните работи. Като изключително ценен кадър след загубата на НДСВ в поредните парламентарни избори Георги Петканов е номиниран и избран за Министър на правосъдието в коалиционния кабинет на БСП, ДПС и НДСВ. (Бел. ред.)

  [Интервю на Любомир Захариев във в-к „Извън закона“ бр.4/06.06.2001 г., публикувано и на стр.313-317 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ (Политическа документалистика). Том 5. Кого защитава Западът – Човешките права или Червената мафия. – С., „Янус“, 2003. – 546 с.].

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.