Home » Избрано

Почти половин милион празнуват на Йордановден и Ивановден

2011.01.06 Няма коментари
Spread the love

Повече от 300 000 българи празнуват на Ивановден и това е най-голямата група именници у нас. На Гергьовден празник имат с около 100 000 души по-малко. На Богоявление (Йордановден) празнуващи са около 150 000.

Варненецът Анжел Димитров на 19 години, възпитаник на спортното училище за четвърти път извади Богоявленския кръст на Йордановден на Първа буна в морския град. Късметлията пожела много здраве, късмет и успех през Новата година на всички варненци, съобщи dnesplus.bg.
Участници в свещения ритуал бяха над 40 мъже, като най-възрастния бе 71-годишния Васил Тепеденелев. Най-младия участник бе Карло Тодоров на 13 години, който скочи за пети път за кръста, като съобщи за „ДНЕС+“, че не е боледувал от първото си скачане.
Температурата на водата бе 7 градуса, на въздуха 2, но въпреки студеното време смелчаците с удоволствие скочиха в ледената вода. Множество хора се събраха на Първа буна във Варна днес, за да наблюдават Великият Богоявленски водосвет, отслужен от митрополит Кирил и традиционното хвърляне на светия кръст в морето.

Мъжкото хоро в ледената Тунджа стопли Калофер

Светият кръст, хвърлен в река Тунджа от свещеника с благословия за благоденствие и здраве, бе връчен на най-малкия участник в ритуала. Под звуците на гайди и тъпани, повече над 100 мъже влязоха в ледените води за улавянето на Светия кръст. Така Богоявление беше почетено с уникалното за България калоферско мъжко хоро, което е единственото по рода си в страната и се изпълнява в подбалканския град близо две столетия. Местните хора твърдят, че който се хване на мъжкото хоро в Тунджа, ще бъде здрав през цялата година.

Преди да се потопят във водата, танцьорите се почерпиха обилно с червено вино, като някои мераклии за дървения кръст не скриха, че за да се справят с предизвикателството, са се сгрявали вътрешно цяла нощ в местните механи. Хорото продължи и навън, като към него се присъединиха хора от множеството, които не се престрашиха да скочат във водата.

Уникалното хоро беше наблюдавано от стотици калоферци и гости на града. Йордановден започна рано сутринта с празнична Света литургия в църквата “Св. Архангел Михаил”, намираща се на десния бряг на р. Тунджа.

Според библейската легенда на този ден във водите на река Йордан е покръстен Исус Христос от Йоан Кръстител. Вярва се, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през годината. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има и поверие, че ако хвърленият кръст замръзне, във водата годината ще бъде здрава и плодовита. Ако има болни, те се къпят във водата или се напръскват, където е хвърлен кръстът. Ако времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. /БГНЕС

Над 100 мъже и младежи играха хоро в ледените "кръстени" води на река Тунджа в Калофер по време на празника Богоявление.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.