Home » Избрано

И папата в разкритията на Уикилийкс

2010.12.12 Няма коментари
Spread the love

Бенедикт XVI носел отговорност за засилващата се враждебност на Ватикана към идеята за влизане на Турция в ЕС

Папата искал мюсюлманска Турция да остане извън Европейския съюз. Дипломати на Ватикана лобирали освен това срещу венецуелския президент Уго Чавес и настоявали формулировката за “християнските корени” на Европа да влезе в европейската конституция.

Това пише днес “Гардиън“, който продължава да публикува информация за изтеклите по “Уикилийкс” (WikiLeaks) документи на американски дипломати.

Сегашният ръководител на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI носи отговорност за засилващата се враждебност на Ватикана към идеята за влизане на Турция в ЕС, се твърди в секретни доскоро телеграми, пратени от американското посолство при Светия престол.

И.д. външният министър на Ватикана Пиетро Паролин заявил пред американски дипломати, че коментарите на Рацингер са по-скоро негово собствено мнение, а не на Ватикана.

От предоставените от “Уикилийкс” грами става също така ясно, че Ватикана е помогнал за освобождаването на 15 британски военни моряци, задържани през март 1997 г. от Иран в негови териториални води.

В други изтекли дипломатически съобщения се твърди, че обкръжението на папата било “технофобско” и че хората около Бенедикт XVI не познавали като цяло възможностите на новите телекомуникации.

През 2004 г. кардинал Рацингер казал, че не бива да се позволи една мюсюлманска държава да се присъедини към ЕС, макар че по онова време Ватикана официално е бил неутрален по въпроса.

Американски дипломат отбелязал, че Рацингер “ясно разбира, че ако се позволи в ЕС да влезе мюсюлманска държава, това още повече ще отслаби тезата му за християнските корени на Европа”.

http://www.vesti.bg

Още по темата:

Има ли в България изключително важни стратегически обекти според САЩ и Хилари Клинтън

WikiLeaks: От какво в България се е интересувало посолството на САЩ в София

Русия е „корумпирана, автократична клептокрация“

Асандж дава онлайн-интервю за „Гардиън“ ( WikiLeaks cables: Live Q&A with Julian Assange)

Хлябът и виното най-евтини в България

Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците

WikiLeaks: От какво в България се е интересувало посолството на САЩ в София

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.