Home » Избрано

Хлябът и виното най-евтини в България

2010.12.03 Един коментар
Spread the love

В България храните са с 33% по-евтини от средното за ЕС ниво, България не може да се отърве от злото, наречено корупция, българите се гордеят с Кристалина – на тези и други БГ-теми обръщат днес внимание чуждите медии.
Испанският сайт аgrocope.com помества сравнение на цените на хранителните продукти и напитките в страните от ЕС. Едни от най-скъпите продукти се продават в Дания, където цените са с 34% по-високи, отколкото е средното за Общността ниво. След Дания се нарежда Ирландия, където продуктите са с 28% по-скъпи.

Най-евтино е в България и в Полша – там цените са с 33 на сто по-ниски от средното за ЕС ниво. От сравнението става ясно, че хлябът и зърнените продукти са най-евтини в България – цените на тези стоки са с 48 на сто по-ниски, отколкото е средното за ЕС ниво. Млякото, сиренето и яйцата са най-евтини в Полша /с 27% по-евтини/.
Огромни са разликите и по отношение на алкохола. Той се продава най-скъпо във Финландия – там цените са със 70 процента по-високи от средните за ЕС. Най-евтини са алкохолните напитки в Румъния и България /съответно с 30% и 23% по средното за ЕС ниво/ – съобщава испанският сайт аgrocope.com.

Възторжени българи искат Кристалина Георгиева за президент, четем в електронното издание euractivе.com. Във връзка с избирането на Георгиева за “Европеец на годината” и “Европейски комисар на годината”, изданието пише, че събитието е било посрещнато с гордост и ентусиазъм в родината й България. Заради дистанцирането й от националната политика обаче много българи я сравнявали с Димитър Бербатов, който се оттегли от българския национален отбор по футбол, за да се посвети на кариерата си зад граница, посочва изданието.

“Корупцията като ежедневие” – под това заглавие Винер Цайтунг помества днес статия за корупционните практики в някои източноевропейски страни. За България четем: “Оплакванията на чуждестранните инвеститори са точно толкова, колкото и обещанията за преборване на злото, наречено корупция: през последните години в Източна Европа няма особен напредък в борбата срещу корупцията. От това страдат не само западните фирми, а и обикновените граждани.

Брюксел обаче често остава нечут. Заплетената в многобройни корупционни афери България например многократно бе предупреждавана от ЕК за грешките при разпределението на парите от еврофондовете – твърде големи суми се озовават в тъмни канали. Без успех: преди броени дни стана ясно, че високопоставена държавна служителка, отговаряла за разпределението на европейските милиарди, е получила работното си място благодарение на фалшива университетска диплома – пише Винер Цайтунг.

Британският Гардиън пък цитира публикуван от Уикилийкс поверителен доклад на бившия американски посланик в България Джеймс Пардю, в който се посочва, че организираната престъпност е един от най-сериозните проблеми на страната. Фалшифицирането и прането на пари, както и трафикът на наркотици спъват икономическото развитие на България. В доклада на Пардю от 2005 година са посочени имената на лица, свързани с руската организирана престъпност.

Специализираният сайт за новини от балканския регион balkans.com отбелязва, че българите отбелязват напредък в онлайн пазаруването, но 80 на сто от тях се страхуват от злоупотреба с личните им данни при покупка в мрежата. От интернет магазините българите купуват най-често книги, дрехи, обувки, храна и цветя, пише сайтът.

Руското издание Узнай Всё информира днес кои са най-хубавите сувенири в любимите туристически дестинации на руснаците. От България можете да си купите най-вече керамични изделия, препоръчва изданието. Руснаците обичат вазите, пепелниците и чашките с български орнаменти. На туристите се препоръчват още българското вино или шишенце розово масло, което върви между 3 и 5 долара.
Агенция ДПА информира днес, че представители на 14 страни от ЕС, сред които и България, ще обсъдят улесняването на разводите при смесените бракове. Предвижда се в бъдеще смесените двойки сами да могат да избират по кои закони да протече разводът – те ще имат правото да избират между правораздаването в родината си и в страната, в която живеят. През 2007 г. в ЕС са били сключени около 300.000 смесени брака. През същата година 140.000 смесени брака са били разтрогнати.

Aгенциите АФП и ДПА съобщават за решението на българския парламент, според което бившите агенти на ДС вече няма да получават държавни отличия. В България стотици водещи политици и предприемачи, както и научни работници и журналисти са били навремето част от структурите на ДС, подчертават агенциите.

Швейцарският Тагесанцайгер пише днес, че докато през 2009 година в кантона Цюрих новорегистрираните проститутки са били 1.725, то през 2010 техният брой е 2.400. Службите си обясняват това покачване със свободата на придвижване за българи и румънци.

Молдовският сайт infotag.md информира, че през тази учебна година българските студенти представялват 3,4% от чужденците в молдовските университети. А сайтът на полицията в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщава, че 17-годишна българка е била задържана, след като се опитала да обере жена, чакаща на опашка в магазин за дрехи.

Обобщение по публикации в медиите
Източник: Дойче Веле

One Comment »

 • Nik said:

  Хлябът и виното най-евтини в България.
  В България храните са с 33% по-евтини от средното за ЕС ниво…

  Заплатите (доходите) 1000-5000% ПО-НИСКИ от европейските!

  Грабят българина, както турчин не го е грабил!

  (“Бедна, бедна Българийо, защо не си остана под турско робство?!” – по “Немили-Недраги” на Иван Вазов).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.