Home » Избрано

ГЕРБ и “Атака” наложиха изборни правила

2010.12.13 Един коментар
Spread the love

Въпреки всички аргументи на “Синята коалиция”, левицата, ДПС и сдруженията на местната власт управляващите наложиха идеята си районните кметове да бъдат назначавани, а не избирани както досега. На тази тема беше посветена значителна част от извънредното заседание на Народното събрание вчера, което окончателно гласуваше новите изборни правила.

Единствено от “Атака” подкрепиха предложението на ГЕРБ. Дебатът по разпоредбата продължи повече от три часа и в крайна сметка член първи от Изборния кодекс беше окончателно приет със 104 гласа “за” – от ГЕРБ и “Атака”, 48 “против” – опозицията и един депутат от “Синята коалиция”, като шестима от десницата се въздържаха.

Управляващите пренебрегнаха аргументите на останалите парламентарни сили – че вместо това трябва да се разширят правомощията на районните кметове и че така поставят под въпрос децентрализацията. Мотивът им беше, че районните кметове трябва да работят в екип с ръководителя на голямата община.

Срещу тази промяна вече се обявиха и от сдружения на местната власт – Националната асоциация на общинските съветници и Асоциацията на българските градове и региони.

От ДПС обявиха, че ще направят всичко възможно, за да сезират Конституционния съд по друга законова норма – прилагането на т.нар. принцип на уседналост. Той забранява на местните избори да гласуват граждани, които не са живели трайно в страната последните 12 месеца. За евровота условието е гражданите да са живели три месеца в България или в ЕС.

Правилото за една година уседналост обаче ще важи едва след предстоящите наесен местни избори – за тях остава досегашното изискване за адрес в съответната община в последните 10 месеца. Причината е в забавянето на кодекса, който не може да действа с обратна дата.

От ДПС повториха позицията си, че текстът противоречи на конституцията, според която всички български граждани имат равни избирателни права и те не могат да бъдат ограничавани чрез закон. Лишавате всички, които живеят в чужбина, от правото им да гласуват, не става дума само за българите в Турция, какво ще стане с работещите в чужбина например, попита Четин Казак. От БСП също отбелязаха, че се правят ограничения за всички българи зад граница, а не се взимат мерки за ограничаване на т.нар. вътрешен туризъм.

В разгара на дебатите по кодекса от ГЕРБ настояха народните представители да удължат работата си до полунощ. Целта ни е да стигнем поне до средата, кодексът е от 300 члена и 400 страници, поясниха под сурдинка от управляващата партия. Решението им предизвика иронична реакция сред останалите политически сили.

Направо да слеем понеделник и вторник, да заседаваме до окончателното приемане на текстовете, предложиха от БСП и ДПС и обвиниха управляващите в политически инат. Бързането не означава, че законът ще стане по-добър, така се получават чисто човешки грешки, предупреди Михаил Миков от левицата.

Политици демонстрираха раздразнение, че един от съавторите на закона – Искра Фидосова от ГЕРБ, налага такъв ритъм на работа, след като в продължение на повече от девет месеца оглавяваната от нея комисия за изработване на кодекса се бавеше с текстовете и отлагаше всякакви решения.

До редакционното приключване на броя депутатите бяха приели само първите четири текста от кодекса. Предвижда се днес Народното събрание да обсъжда правилата за изборите цял ден, така че кодексът да бъде приет окончателно.

Мнения

Екатерина Михайлова, ДСБ:
Изборът на районни кметове е по-правилно и демократично, назначаването им доведе до безпринципни пазарлъци. Вместо да се отменя изборът им, да се върви към увеличаване на техните правомощия.

Сергей Станишев, БСП:
Още с първия член на Изборния кодекс вие ограничавате правата на гражданите да избират свободно, мислите, че ще постигнете свои политически цели, като ще имате повече кметове в градовете с районно делене. Няма да се случи – гражданите ще ви накажат, те не обичат да им се отнемат права. По-добре е да се разширят правата на районните кметове.

Искра Фидосова, ГЕРБ: Спрете да бъдете само лицемери и демагози от парламентарната трибуна. Защо за предишния си 4-годишен мандат не увеличихте правомощията им, както сега предлагате? Късно се загрижиха за избирателните права на гражданите. Каква е разликата между районния кмет и заместник-кмета и защо не се предлага да се избират и зам.-кметовете? Не целим спечелване на изборите, не преследваме политически цели. Спазваме ангажимента си да направим кодекс преди годината на изборите, а не да правим промени в 12 без 5.

Мартин Димитров, СДС: Не възприемам аргументите на управляващите. След местните избори догодина ще започнат тежки пазарлъци за назначението на районните кметове, тъй като вероятно никой няма да има мнозинство в големите общини. Надявах се да предложим повече правомощия и отговорности на районните кметове.

Павел Шопов, “Атака”: Този въпрос изобщо не вълнува хората.

Ремзи Осман, ДПС: Трябва да има избор и на общински съветници за конкретните райони, за да е достатъчно самостоятелно тяхното управление.

Източник : http://www.dnevnik.bg/

One Comment »

  • Лила said:

    Много ми е грозно мнението и няма да го кажа гласно. 🙂 Изработиха ни. Мисля за наказание на негласуващите типове! Може би отровен дъжд върху гъбите, дето ги берат, вместо да гласуват? Приемам предложения, защото сериозно мисля по въпроса.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.