Home » Избрано

Днес е Събор на пресвета Богородица

2010.12.26 Няма коментари
Spread the love

На втория ден на Коледа, 26 декември, е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. Православната църква събира на този ден вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка “Дойдете да възпееем майката на Спасителя, която и след раждането се оказа девица!”  Точно това събитие на вярващите на втория ден след раждането на Исус се нарича Събаор на пресвета Богородица. На този ден се отбелязва и паметта на светия праведник Йосиф Обручник, годеникът на Богородица, за живота на когото са запазени оскъдни сведения. Чества се паметта и на светия цар Давид като славен родоначалник на Христос.

Традиция

В народната обредна практика през този ден се продължава празничната атмосфера: хората през този ден си гостуват взаимно, слагат богати трапези със свинско и други мазни ястия, с плодове, вино и ракия. Никой не била да работи на този ден.

Предсказания

Ако на Коледа не вали снаяг и времето е меко (топло) зимата ще бъде тежка, студена и снежна.

Поверения

Вечерта се поставя в 12 люспи лук – колкото са месеците на годината, по 1 чаена лъжичка сол и на сутринта се гадае: в която люспа солта е стопена, месецът за коийто е наречена, щее дъждовен, на която не е – ще бъде сух.

Денят е обявен за официален празник като Ден на Бащата от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. и в съответствие с чл. 154 от Кодекса на труда.
По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.
Към Коледните празници се числи и Стефанов ден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.
Със Стефановден завършват Коледните празници.

Именници са: Йосиф (от евр.”уозеф” – бог на множи) Йоско, Йоска, Дарко, Дарина, Давид (от евр. възлюбен), Дако, Дачо. Честито на всики, които празнуват днес! Именниците днес не излизат от къщи – не се знае кога ще дойдат гости и колко ще бъдат.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.