Home » Избрано

Бойко Борисов за отминаващата 2010 година

2010.12.26 2 коментара
Spread the love

Бойко Борисов, министър-председател на Република България пред НТВ „Станция Нова”

Водещ: При мен е министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Честито Рождество Христово, господин премиер.
Бойко Борисов: Благодаря. Ако мога и аз честитя Рождеството на всички наши сънародници в България и извън граница.
Водещ: Надявам се днешното ви телевизионно интервю в „Станция Нова” да е последното за 2010 година. Така ще затворите цикъла и така ще се сбъдне библейското сказание, че последните ще бъдат първи. Вие кога за последен си казахте и си давахте кураж с думите: „Последните, Бойко, ще бъдат първи”?
Бойко Борисов: Това е стара история.
Водещ: Стара история, кога беше тя? Колко стара?
Бойко Борисов: Ами, колко стара? 11-ти клас. Знаете, че в 11-ти клас човек обикновено почва да се готви да кандидатства и тогава като ми върнаха документите и все не става, не става…
Водещ: Документите за кандидатстване?
Бойко Борисов: За кандидатстване. И една вечер баща ми си дойде и вика – сине, не трябва да казваме на майка ти, ама, заради дядо ти няма как да кандидатстваш.
Водещ: И тогава?
Бойко Борисов: Там, мисля че имаше един Даскалов, кадровик на МВР, аз много исках да уча нещо по-различно, но…
Водещ: Мнозина намират някакво противоречие в това…
Бойко Борисов: Тогава ми разрешиха само за пожарната.
Водещ: И, че какво й е лошото на пожарната, аз не разбирам сега?
Бойко Борисов: Нищо лошо. За радост, те ни отсрамват много пъти, когато едни завършваха или имаха право да кандидатстват „Международни отношения”, „Международни икономически отношения”, това бяха хубавите специалности.
Водещ: Да. Вие взаимоотношенията с огъня още тогава сте ги научили. Въпросът е…
Бойко Борисов: И тогава от най-ниското си знаех, че един ден последните ще станат първи. И между другото, той е жив и може да го потвърди, веднъж Димитър Иванов, бившият шеф на 6-то, и вика – абе, как те изпуснахме теб? Всичко друго наблюдавахме, но пожарната, това не ни е дошло на акъла, че оттам да /…/.
Водещ: Сериозно?
Бойко Борисов: Да. Така че, ако гледа, може да потвърди.
Водещ: Подценили са пожарната, очевидно са подценявали сериозните неща. Ще се върнем…
Бойко Борисов: Подцениха ни тежко.
Водещ: … към началото, но сега още малко рождественски настроения. Кой първи ви суровака тази Коледа?
Бойко Борисов: На братовчед ми децата.
Водещ: Удряха ли здраво?
Бойко Борисов: Е, те са мънички момиченца.
Водещ: Нежни. Момиченцата винаги са нежни към вас.
Бойко Борисов: По-лошо е момченцата да са нежни, ако ме питате.
Водещ: Не бъдете така… Не делете хората по такъв начин.
Бойко Борисов: Не, не ги деля. Просто в нежността предпочитам момиченцата да са нежни, отколкото момченцата.
Водещ: Значи, носите ли на бой все пак, защото дряновицата символизира здравата гърбина, боя. От кого носите на бой, господин премиер?
Бойко Борисов: Имах един приятел Сашо Стойнов, в пожарната, много здрав българин, иначе така като понапреднах в каратето и той един ден ми вика – Бойко, ти можеш да се биеш, но аз мога бой да нося, което е по-важното.
Водещ: Кое по-важно? Какво се оказва във вашата премиерска работа – да носиш на бой или да се бие? Защото вие често употребявате думата „бия”, макар и в друг смисъл.
Бойко Борисов: Бия е побеждавам един вид.
Водещ: Но?
Бойко Борисов: И двете.
Водещ: Сега ви предлагам да чуете едно интервю…
Бойко Борисов: Няма победа, без да и бият, така че…
Водещ: Слава Богу.
Бойко Борисов: А и дори, когато побеждаваш пак инкасираш удара. Затова хората са казали, че няма лош мир и добра война, винаги мирът е по-доброто.
Водещ: Това ли се стремите вие да правите като политик?
Бойко Борисов: Това би било добро и за България – да има някакъв мир в обществото, но такъв ни е манталитетът като нация. В Габрово има много тежък инцидент със световния ни шампион по борба.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: С един културист празнуват Коледа, отиват да си довършват празнуването в друго заведение – единият изкормен, брат му изкормен, другият баретите го задържаха цяла нощ. Спортисти на по 26, 27-28 години момчета, здрави, с титли и за единият се борят за живота, световен шампион, дано оцелее.
Водещ: Защото? Защото ни липсват добри примери, господин министър.
Бойко Борисов: Защото не можем да живеем в мир. Ето, давам конкретен пример – в десетката на „Спортист на годината”, всичко им е наред. Коледа, кое налага да извадят ножовете и да се изкормят? На единия червата са му излезли отвън.
Водещ: Кое налага? Що за клане е в тази нация? Какво й липсва? Липсва й добрият пример, липсва й водачът, липсва и какво?
Бойко Борисов: Не само. То се корени в гена и в историята, според мен. Не бива да се обвиняват само, да речем, настоящите политици или нещо подобно. Ако щете върнете и в историята – пие вино с главата на…
Водещ: Да.
Бойко Борисов: … противника, наш хан.
Водещ: Добър модел.
Бойко Борисов: Добър модел. Така че не случайно българите нямаме загубена война, като войници, имаме в политиката, разбира се. С една дума, нашият манталитет и нашия ген е такъв – войнстващ.
Водещ: Да воюва. Обаче сме били доста търпеливи, нали?
Бойко Борисов: Просто Цветанов като ми докладва и дежурния бюлетина сутрин – 80 и няколко годишен старец намушкал зет си нощес; спортисти се клали… Всяка вечер е така.
Водещ: На мен ми е много трудно да обяснявам такъв тип неща с българския ген. По-скоро ги обяснявам със загубен морал, със загубена морална ценност в обществото. И мисля, че и на вас ви е много трудно да върнете този тип неща – с пример, с поведението на вашия кабинет, колкото и да се стараете. Това е проблемът в последните 20 години.
Бойко Борисов: Не са последните 20 години, те са последните…
Водещ: 60.
Бойко Борисов: 13 века. Ние сме войнстващ народ. Искаме мир, но имали война, просто нашите войници са уникални.
Водещ: Така оправдавате нещата, според мен. Но сега е Рождество Христово.
Бойко Борисов: Не, не ги оправдавам. Разбира се, имаме и творци, писатели, художници, всичко имаме, шахматисти. Аз за последно…
Водещ: Господин премиер, войната е кауза, за която вие ми говорите сега, с която се сблъскваме всеки ден. Просто да колим свинята, озверяване, ето това е. Което се дължи, според мен, на съвсем друг тип неща и вие го осъзнавате, аз зная това.
Бойко Борисов: Много сложен психологически анализ трябва да направим на българинът, а надали ние сме и хората, и специалистите…
Водещ: Няма да имаме сега и тази възможност. Но все пак примера, светлите примери.
Бойко Борисов: Още едно последно в подкрепа на това, което казвам. Не случайно в бойните спортове – борба, джудо, самбо, карате, щанги, силовите, са най-върховите ни постижения. Просто самата конструкция на българите – здрав труп, нисък център на тежестта, просто той е пригоден… Ами, да, както при кучетата – едно е английска хрътка да се бие с булдог или българско овчарско куче. Просто конструкция нашата, на българина, като цяло… Вижте, че всеки, който се подстриже късо и прилича на борец, с огромната си част.
Водещ: Да, добре, антропологическа особеност. Сега малко реклами.
Бойко Борисов: А, има си хас без реклами.
Водещ: Е, има си хас, разбира се.
Това е „Рулетка” на „Станция Нова”. В студиото е министър-председателят на България Бойко Борисов. Продължава нашият разговор. Г-н Борисов сега ще ви покажем едно интервю с малкия Исус.
Репортер: На Рождество Христово сред тоновете боклуци по калните улици на ромския квартал „Факултета” в малка протестантска църква срещнахме едно момче, което ни каза, че е много щастливо, без обаче да знае защо.
Исус Найденов: Казвам се Исус Найденов и съм на 19 години.
Репортер: Знаеш ли защо твоите родители са те кръстили Исус?
Исус Найденов: Моите родители са ме кръстили, защото пред 19 години баща ми е катастрофирал, претърпял е голяма катастрофа. Баба ми е християнка и тя като благодарност към Бога ме кръстиха така – Исус.
Репортер: А приятелите ти как те наричат, как ти викат?
Исус Найденов: Исус, Джийзъс. Служа в църква /…/ с пастор Асен Милчев. Уча за вътрешна архитектура и дървообработване.
Репортер: Ти знаеш, че и Исус е бил дърводелец?
Исус Найденов: Да, това го знам.
Репортер: Заради това ли реши и ти да се занимаваш с това?
Исус Найденов: Не, просто аз не си го помислих това. Просто се насочих към това училище и така стана.
Репортер: Кой са последните неща от дърво, които си направил в училище?
Исус Найденов: Детски стол и една закачалка дървена, също и столът е дървен.
Репортер: Исус от „Факултета” е най-малкото от четирите деца на безработната Виолета и шофьора Сашо. Искаш ли да живееш някъде другаде, където е малко по-чисто и малко по-подредено?
Исус Найденов: Мисля, ако бях някъде другаде, нямаше да се намирам в тази обстановка, където в момента съм. Добре ми е, не се оплаквам, в смисъл, добре ми е.
Репортер: А с колко пари на ден живее Исус от „Факултета”, можеш ли да ми кажеш?
Исус Найденов: Различно.
Репортер: Горе-долу.
Исус Найденов: 3, 5 лева.
Репортер: Исус има мечта да направи филм за християнското семейство, а вярата в Бога разбира така:
Исус Найденов: Ще ви дам един пример: ако се нуждаеш, например, от яке било, ти, когато вярваш в Бога и го искаш, то естествено, че Бог ще ти го даде, зависи, ако заслужаваш, ако се обръщаш точно към Него, ако вярваш в Него, ако не изкривяваш пътя Му, на Бог.
Репортер: Ти, предполагам, знаеш кой е премиер на България в момента?
Исус Найденов: Да, Бойко Борисов. Има някои, които го нападат. Някои хора имат друго мнение за него.
Репортер: А защо го правят според теб?
Исус Найденов: Може би не им харесва, че поправя пътищата или пък отваря детски градини, сигурно за това.
Репортер: Съгласен ли си, ето сега примерно говорим си, че много го нападат, че като ти ударят едната буза, ти трябва да подадеш и другата?
Исус Найденов: Зависи, при много обстоятелства. Ако е за Христос, естествено че ще дам и другата.
Репортер: А ако не е?
Исус Найденов: Ако не е, с разговор ще оправим нещата.
Водещ: Как сте с подлагането на едната буза, на другата буза, ако ви ударят по едната, на политически език преведено, разбира се?
Бойко Борисов: Не обичам.
Водещ: Не обичате. А с разговори ще оправим нещата.
Бойко Борисов: Разбира се, аз не случайно в началото казах – мирът, разговорите, това е, до време е да си даваш бузата, да не ти я удрят най-добре.
Водещ: Сега да преминем към…
Бойко Борисов: Не случайно дори и Господ и архангелите, и всички имат, и патриархът, ако щете, и владиците носят гега.
Водещ: Това означава, че доброто трябва да се отбранява със сила, така ли?
Бойко Борисов: Така че е хубаво да си имаш и гега.
Водещ: Добре, Бойко Борисов с гегата. Друг беше горският преди вас, но хайде сега да не се връщаме към това …
Бойко Борисов: Аз мисля, че не трябва да се спекулира с това, което съм казал, а обратното.
Водещ: Разбира се.
Бойко Борисов: Дори и овчарят си пасе стадото, ама си носи тояга да го пази от вълците. Това имам предвид.
Водещ: Да, разбрах ви.
Бойко Борисов: С голи ръце не стига.
Водещ: Лошото е, че като сте политик всички започват да се взират в думите ви и да търсят втори смисъл, така това е трудна работа.
Бойко Борисов: Така е.
Водещ: Но все пак на мен ми се иска вече да преминем към равносметките, свързани с края на 2010 година. Вие ли посъветвахте министър Цветанов да се извини за огласените СРС-та на горнооряховските лекари?
Бойко Борисов: Цветанов е голям човек и осъзнава и това, което добре прави, и, когато греши. Говорили сме и по тази тема и когато го нападнаха за прословутите имоти. Това, което съм го съветвал винаги, е има ли проблем, отива и от трибуната на парламента го обяснява, за да могат всички да го чуят. В противен случай винаги остава някакво колебание дали е така или не.
Водещ: Той добре ли се справя със ситуацията?
Бойко Борисов: Така че и в двата случая мисля, че той постъпи почтено и честно, излезе и обясни това, което е казал, защо е искал да го каже, защо го е казал. И аз мисля, че всеки, ,който, когато са вървели тези СРС-та, е чул подобен диалог, като реакция щеше да реагира по същия начин. Разбира се, всичко свързано с него и с правителството се преекспонира в много пъти, защото това е много удобно да се атакува някого. Има ли слабо място или слаб изказ, или слабо действие, атаката е зверска от всички, за да могат да изпъкнат, това е ясно.
Водещ: Все пак, може би, той прибърза, може би не трябваше, може би всички, които са прекалено чувствителни на тази тема – права и свободи, стават прекалено взискателни по повод на този тип употреба на СРС-та.
Бойко Борисов: Аз мисля, че не се злоупотребява и не, вижте, особено в борбата с корупцията, разбира се, организираната престъпност също, но трябва да се наблюдават определени ситуации, съсловия и сигнали, когато има. Мен много пъти са ме питали дали министри или шефове на агенции, дали и тях ги разработваме е точната дума. И ако вие сега ми дадете сигнал за корупция, аз как да го проверя – да извикам човека и да му кажа – ти крал ли си или не си. Да го предупредя, че има такъв сигнал, втори вариант. И трети вариант, да извикам Цветанов и Йовчев и да им го дам да го сложат на контрол, за да проверим обкръжение, хора с връзки, дали няма да го потвърдим този сигнал като проблем.
Водещ: А защо Костадин Паскалев каза миналата седмица, че е подслушван? Кметът на Благоевград, кандидат за лидерското място в проекта на президента АБВ, той пък какво общо има с този тип сигнали? Или…
Бойко Борисов: Бяга пред вятъра най-вероятно.
Водещ: В смисъл, че иска да си припише…
Бойко Борисов: В смисъл – да си припише някаква важност.
Водещ: Не е подслушван.
Бойко Борисов: Неговите дела като отидеш в Благоевград се виждат.Даже скоро гледах един репортаж по телевизията, една шахта я бяха заварили с един радиатор отгоре. Така че какво да го подслушваш, те си имат…
Водещ: То се вижда.
Бойко Борисов:.. е видимо. Така че дали е кметът на Ямбол или кметът на Благоевград, или кметът на Сливен няма разлика за нас, както виждате. Дали и двамата примерно са от ГЕРБ и си отидоха в съда и се оправдават там на общо основание, както всеки един гражданин, същото касае и другите кметове.
Водещ: Междудругото вие на участвате ли, когато се подслушват хора…
Бойко Борисов: Значи за да се…
Водещ: … от висок ранг, така да се каже?
Бойко Борисов: Начинът да се докаже корупция не е след като паднат хората от власт. Тя е важно да респектира сега властта. И за това никой не може да ме упрекне в това, че няма спокойни в тази посока.
Водещ: Да. Междудругото, забелязах много интересна особеност на вашия разговор, като изгледах всичките ви интервюта, защото вие минахте навсякъде…
Бойко Борисов: Ами…
Водещ: Довършвате си мисълта. Много интересно, човек много трудно може да ви насочи, да ви накара да направите…
Бойко Борисов: Понеже се спекулира с това. Всяка една от тези телевизии, където минах, са се обадили средно между 10, 20, 30, 40 пъти за интервю, междудругото и вие. И когато отидеш, те викат – е, ама…
Водещ: Е, чак 40 пъти.
Бойко Борисов: Добре, де не е 40, но
Водещ: 4 пъти.
Бойко Борисов: Поне 4 и то във вчерашния ден, дали не е онзи ден…
Водещ: Да не ни вържете тенекия.
Бойко Борисов: …да не ви вържем тенекия, което никога не съм правил.
Водещ: Даже си бях написала резервен вариант, ако вие все пак ми вържете тенекия, което ви прави чест, че не го направихте…
Бойко Борисов: Да, ама, не е справедливо тогава, като дойда да ми кажете: ама вие бяхте в БТВ при Росен и в, къде бях още, ТВ 7 при Кошлуков.
Водещ: Не, не, аз не ви упреквам.
Бойко Борисов: Просто му бях обещал от месеци наред и всички като се струпате точно за Коледа, нали, важно е да е после на интервю…
Водещ: Леле, като към овце говорите за нас все пак, не е добре това.
Бойко Борисов: Не като овце, но …
Водещ: Всеки журналист иска да има качествен, ексклузивен коментатор. А вижте какво прави Първанов. Цъфти като кактуса веднъж на 100 години. Обажда се, каже нещо по любимата си телевизия и то гръмне и ехото заглъхва –„Бойко, Бойко”. Какво се поучавате от този тип – „когато гръм удари”?
Бойко Борисов: Предишният ми колега имаше по-лошо ехо.
Водещ: Какво беше то, какво?
Бойко Борисов: Не няма да кажа?
Водещ: Добре, няма да си го спомняме, днес е хубав, чист ден.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Разбрахме, че обичате момичешки ласки. Добре.
Бойко Борисов: Не обичам момчешките, да не ми приписвайте, утре да прочета – „Борисов каза при Люба Колезич, че обича момичешки ласки”. Аз не съм казал такова нещо, просто…
Водещ: Добре, добре.
Бойко Борисов:.. че те са предпочитани от мен пред мъжките ласки.
Водещ: Да. Господи колко дълги се уточняваме за нещо толкова естествено като любовта.
Бойко Борисов: Да, но като знам какво може да се напише, вече за това уточнявам да е ясно. Защото, за съжаление, не е…
Водещ: Любовта важна ли е за вас, г-н Борисов, по някакъв начин?
Бойко Борисов: Не само, ако е за предаването, само за предаването не е страшно, но всичко, което кажа от тук, утре ще го видите и във вестниците.
Водещ: Така е.
Бойко Борисов: И за това човек трябва да си мери приказките и точната дума.
Водещ: Така е. Все пак любовта, липсва ли ви тя, по някакъв начин? Любовта.
Бойко Борисов: Какво ми липсва на мен и какво ми е, това хората не ги интересува. Те искат днеска да им се случват добри неща и в недалечно бъдеще, не светлото там някъде, а да им говориш с месеци, година до две. Тогава във възприятията им ги виждат нещата. Почнеш ли да им говориш след 10, години, след 15 години, след 20 години ще сте добре, той е минал животът.
Водещ: Мислите ли все пак за жертвите, които търпи вашия рейтинг, когато подкрепяте атакуваните си министри? Ето, например, сега пак ще се върна на министър Цветанов. Упрекът този път към него дори не е за полицейщина, а за милиционерщина.
Бойко Борисов: Кой може да му отрече тези добри операции, които направихме, изключителната подкрепа, която има от евро-атлантическите служби, от народа като рейтинг на полицията…
Водещ: Иван Костов…
Бойко Борисов: …което постигна като най-уважавана институция, кой може да му ги отрече?
Водещ: Иван Костов, лидерът на ДСБ каза, че ако европейците мразят нещо, то е полицейското насилие и още каза – нетърпимо е да просваш хора на земята при публични арести.
Бойко Борисов: Ами сега като гледате демонстрациите по Гърция, по Франция, по къде ли не, да ви прави впечатление палките им как работят на полицаите, на жандармериите там? И това е Европа, нали?
Водещ: Не само в Гърция, навсякъде работят.
Бойко Борисов: И не само и във Франция даваха и в, да не ги коментираме, не ние работа другите държави, да си гледаме нашата. Докато Цветанов се справя добре и завистта в тези хора е огромна.
Водещ: Не се притеснявате от публичността, то това, че някои неща изглеждат доста демонстративни. За това ви упрекват дори хора, които ви обичаха до съвсем доскоро и изведнъж ви намразиха.
Бойко Борисов: Аз, когато, примерно, при ареста на г-н Цонев, може би съм първия, който се обади на Цецо и му казах: защо прокурорът такива работи приказва? Това ли трябва да се направи? Така че, да, когато си направил 200 операции или 200 акции статистическата грешка ти дава 3 да ги провалиш или да не ги направиш както трябва. И те горе-долу са му толкова и на него в баланса. Така че…
Водещ: Сега още мъничко за скандала с досиетата на дипломатите. Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер завчера опроверга твърдението, че Германия и Франция ни спират за Шенген заради скандала с досиетата. Каза: „Не е така.” Вие, пък, се гордеете с подкрепата на Ангела Меркел, на Никола Саркози. Сърдит ли сте им, че ви подляха вода за Шенген?
Бойко Борисов: Не, първо, те не са ни подлели вода. Първо, има технически доклад. И второ, има миниторингов доклад, който е сложен като миниторинг на съдебната ни система при приемането ни в ЕС. Спор няма, че Франция и Германия са стожерите на ЕС. Това са държавите, които и като нетни платци, и като позиции, и като пазар, и като икономики държат Европа силна. Разбира се, Европа става силна с всичките 27 държави, които са в Евросъюза, но двете са основни. За тях …, те работят по правила. В случая, приемането ни в Шенген те го разглеждат така – първо, комисиите, които идват в България, да видят технически дали сме готови, това са мрежи, бариери, скенери, автомобили, хеликоптери, кораби, фрегати, всичко, което сме направили, казват „да” и технически са технически са добре, я, да видим политически как са. Кое най-добре ще каже политически как са – междинния доклад февруари месец и летния доклад, който там юли, юни.
Водещ: Вие говорихте ли със Саркози или с Меркел по телефона?
Бойко Борисов: Момент. И, фактически, те казват така: „Нека да си приемат техническите параметри, да видим какви ще са оценките”, кой може да даде най-добре оценка за България – ЕК. Както виждате ЕК сега каза: „Не, ние сега не даваме оценка. Не сме съгласни да го разглеждаме дори това писмо. Искаме като ни излязат, като ни дойдат експертите и напишем междинния доклад”, а той, в него ще влиза дали ще си приеме законите в съдебната система, дали ще променим НПК и всички тези неща, които в предишния доклад бяха ни написани като задачки. Ако този доклад, междинният, е добър и потвърди политическата воля, аз мисля, че някъде септември ще ни приемат, а края на лятото ще вземат политическо решение.
Водещ: Края на лятото ще вземат политическо решение и ще ни приемат в Шенген през септември, така смятате вие?
Бойко Борисов: Така смятам аз.
Водещ: А говорихте ли по телефона с Меркел, със Саркози?
Бойко Борисов: Не, аз се видях с тях на съвета.
Водещ: Не, не, сега покрай този отказ на Франция?
Бойко Борисов: Да, в миналия петък. Днес сме какво?
Водещ: Днес сме неделя.
Бойко Борисов: Значи, миналият петък бяхме заедно в Брюксел.
Водещ: И вие не бяхте разтревожен от тези неща?
Бойко Борисов: Аз не съм разтревожен по простата причина, че те имат право, ние трябва да си оправим и реформираме съдебната система.
Водещ: Между другото, се случи тези дни нещо, което за моя най-голяма изненада медиите някак си подминаха. Новината беше, мисля, че от четвъртък. Че прокуратурата влиза във Военния апелативен съд да разследва злоупотреба с евросредства, съд от 700 00 лева. Знаете ли за това? И то по времето, когато шеф на Военния апелативен съд беше Веселин Пенгезов, той сега е шеф на Апелативния съд? Какво е това – нов обрат в акцията „Октопод” в съда ли? Какво е? Защо така го премълчаха медиите?
Бойко Борисов: По принцип, има правило, когато прокуратурата разследва нещо, хора с подобен пост като моя, ако се изкажат, могат утре адвокатите им на потърпевшите да кажат, че съм взел страна в дадено дело и това е намеса на държавата. Затова ще се въздържа от коментар. Главният прокурор, предполагам, ще даде обяснение защо и как действа там.
Водещ: Добре, но като гражданин това интересно и ви е?
Бойко Борисов: Е, за съжаление, не мога да го обясня като гражданин, защото няма да ми го приемат като гражданин, а ще кажат: „Ти си гражданин, ама в случая си и премиер”, така че ще го коментираме …
Водещ: Добре. Тогава права ли съм аз като журналист и гражданин да обърна внимание точно на това?
Бойко Борисов: Да, разбира се.
Водещ: Това е важно. Прокуратура в българския съд. Това ми се струва изключително важно, впрочем.
Бойко Борисов: Ами, това са две независими системи от държавата, така че …
Водещ: Които се контролират в момента доста яростно взаимно. Това е важен сигнал, според мен, в контекста на Шенген и това, че трябва да си оправим съда, съдебната система, корупцията и прочие.
Бойко Борисов: Мога да каже, че по време на нашето управление прокуратурата се ползва със 100% свобода.
Водещ: Между другото, покрай този скандал с досиетата, посланиците, Татяна Дончева каза, че вие самият сте проект на Държавна сигурност.
Бойко Борисов: Татяна Дончева … да обсъждаме проект на пожарната.
Водещ: Но защо, защо така вие подценявате пожарната?
Бойко Борисов: Ами, защото не се прави така.
Водещ: През изминалата седмица президентът Първанов ви удари здравата. Каза, че вие сте преподавал на репресивния апарат, Татяна Дончева, че сте проект на ДС, излезе една книга през 2010 година „Тайният проект „Бойко Борисов”? десет години вие сте в българската политика …
Бойко Борисов: Лесно ще го обясня. Първанов изхожда от това, че пожарната беше трети факултет в Института на МВР. Първи факултет бяха „Държавна сигурност”, втори бяха „Народна милиция”, трети беше „Противопожарна охрана”, просто всич1ки бяхме в един институт, три различни факултета. По смисъла неговия съм бил в репресивния апарат.
Водещ: Обучавал сте репресивния апарат. Все пак малко по-високо.
Бойко Борисов: Обучавал съм ги как да действат с маркуча, така ли да му отговоря? Или да му отговоря, че на пожарната й беше забранено да тренира карате. Каратето беше само за първи и втори факултет, за „Държавна сигурност”, „Милиция”, „Барети”. „Пожарната” нямахме часове и не беше позволено да се тренира карате.
Водещ: А вие как?
Бойко Борисов: Аз тренирах след 17.00 часа и докато набием репресивния апарати пожарната да стане шампион по карате.
Водещ: Явно, от тогава ви държи.
Бойко Борисов: Така че точното …, ако Първанов иска да бъде точен е, че аз съм бил репресивния апарат на тогавашното МВР с моя отбор, и се казваше „Нешев” отбора тогава, на капитан Нешев на името, загинал в пожара във фабрика „България”. Така че на него да му кажа – като няма какво да каже, хвърля едно обвинение. Кой проект? С кой съм проект? С труда си? С това, което съм направил? Кой ми е помогнал ето за толкова, да каже, кой?
Водещ: Хората, които са инвестирали във вас доверие.
Бойко Борисов: В кое са инвестирали?
Водещ: Да развиете харизмата си и да влезете в публичността, да направите впечатление.
Бойко Борисов: Да си развия харизмата, Бог да ги прости, само майка и татко имат дял. Що не им развият на другите харизмата като се развива така лесно?
Водещ: Първанов, между другото, подхвърли нещо много интересно, мисля, че при колегата Росен Петров, че когато сте играли с него в един отбор, вие сте печелели, когато не сте играли в един отбор, сте губили.
Бойко Борисов: Да, има такъв …
Водещ: Това футболна метафора с политическо съдържание, обаче? Кога сте играли с него в един отбор? Защо?
Бойко Борисов: Беше благотворителен мач.
Водещ: Не, не, не ви говоря за буквализма футбол, а за политическия отбор, защото той това намекваше?
Бойко Борисов: Аз не мога да кажа, че съм играл в политическия отбор. Да, всеки иска да има силен централен нападател, всеки.
Водещ: Ето, го в момента, бележи гол.
Бойко Борисов: Но когато дадоха дуспа, аз отидох и си взех, и си я бих, не му я дадох.
Водещ: Ето.
Бойко Борисов: Ето, това е мощен, силен, централен нападател.
Водещ: Много добре.
Бойко Борисов: Така че като имаше, да му отговоря по същия начин – дуспата, когато дадоха, знаете, че дуспите се бият от тартора, там бяха и Стоичков, и Сираков на този мач, и Първанов, и аз. Отидох, взех си я, сложих си я и си я вкарах. Не съм питал кой да я бие.
Водещ: Разбрах ви. Просто защото някои наблюдатели спекулират с факта, че може би вие като се нападате в Първанов един друг, се легитимирате като единствените играчи на терена и така да се каже алтернативите се стапят, отиват на резервната скамейка.
Бойко Борисов: Това, пък погледнато реално, е така.
Водещ: В смисъл?
Бойко Борисов: Ами, кои са другите алтернативи?
Водещ: Няма ли?
Бойко Борисов: Аз не виждам, ако вие виждате, кажете.
Водещ: Може би Костов?
Бойко Борисов: Чакайте сега, Костов 20 години е в политиката, 2, 3, 5%, 10 да вземе, това ли ще е алтернативата? И то, дай боже, да вземе 10, 15%, защото винаги съм казвал, ако има силно СДС и ДСБ, тогава ние веднага ще направим коалиция с тях. Това означава,че хората ги харесват и няма да ни притеснява коалицията, и ще има мощно дясноцентристко управление. Ето, видяхте в Габрово, ние имаме 52%, а те имат 8 или колко, 6 или 8, нещо такова.
Водещ: Вие обичате да давате този пример с Габрово.
Бойко Борисов: Не, той беше от най-скорошните избори.
Водещ: Но аз пък ще ви кажа, че много малко хора гласуваха, г-н Премиер. Много малко хора гласуваха. Това същ е голям проблем.
Бойко Борисов: Сега, дайте да не признаем изборите, защото малко хора са гласували. Добре, нека го кажем така, дори и то малкото хора, които са гласували, много малко ги харесват.
Водещ: Добре, разбрах.
Бойко Борисов: Сега, знам, че са ви слабост, но не мога да накарам избирателите да гласуват за тях, защото те си спомнят какво беше и в Синя София, и какво беше с тяхната приватизация.
Водещ: Вие харесвате ли хора, които се отричат от своите стари пристрастия бързо, заменят ги лесно или ги развиват и ги продължават в нечия друга фигура? Как, обичате ли помиари?
Бойко Борисов: Всеки има право да си ги решава. Аз в това отношение съм доста стриктен. Този, който предава веднъж, ще предаде и втори път, така че ми е ясен принципа.
Водещ: Нали, и аз така мисля. Между другото, нека Нана сега да направи един преход към съдебен спор, за да си продължим ние с вас.
Вие сте с „Рулетка” по „Станция Нова”. Продължава моят разговор с министър-председателя на България Бойко Борисов. Господин Борисов, колегата Сашо Диков, който напоследък е доста сериозен ваш критик, разбирайки за интервюто с вас ме провокира, че няма да смея да наруша медийното ембарго върху теми, които са чувствителни за вас.
Бойко Борисов: Е, Сашо Диков да го каже при положение, че той всеки ден идва на пресконференциите, всички въпроси, които е задал, интервю му давах… Кой въпрос е бил ембаргов за него и не ми е зададен?
Водещ: Той смята, че е ембаргов, и че ще се уплаша…
Бойко Борисов: Това, че са му казали така да каже, най-вероятно е така.
Водещ: Кой да му е казал?
Бойко Борисов: Няма право да го каже при положение, че няколко пъти прави той интервюта с мен. Всеки ден журналистите ме питат и той е на всички пресконференции, по всички теми, които искат, и да го каже… Това е…
Водещ: Кой е?
Бойко Борисов: Виж, това е вид внушение.
Водещ: А кой му нашепва в ушенцето на Сашо Диков?
Бойко Борисов: Откъде да знам.
Водещ: Подозрения имате ли?
Бойко Борисов: На мен не ми е работа. Той винаги претендира за честност, мъжкарство… Няма право да го каже при положение, че когато е поискал от мен интервю, дошъл е и ми е задавал каквито си иска въпроси, без да ми даде нито един предварително.
Водещ: То е, защото той е смелчагата, пък мисли, че ние сме страхливите. Сега нека да пуснем това, което Сашо Диков смята за особен и въобще този тип опоненти, които имате…
Бойко Борисов: Дай сега всеки, който си мисли, че трябва да си зададе по този начин някакъв въпрос, да се обади и да каже… Това е малко като детска игра – ти не можеш да скочиш от втория етаж, аз мога, ама, не мога и хоп скочи и си счупи главата.
Водещ: Аз въобще нямам усещането, че скачам какъвто и да е етаж…
Бойко Борисов: Хубаво, задайте въпроса във вашето предаване, който Сашо Диков завчера в Министерски съвет беше и можеше да зададе.
Водещ: Абсолютно. Не се ядосвайте. Между другото, това е материал от концерта на ФСБ и аз му казах – Сашо, не се вижда нищо, той каза – важното е, че се чува. Сега е важно да чуем за какво толкова става дума.
Гражданин: Довиждане.
„Хайде малко тишина.”
Водещ: Това е освикрването на културният заместник-министър Митко Димитров на последният концерт на ФСБ. За вас смущаваща ли е тази реакция, би ли ви ядосала, би ли ви накарала да се замислите?
Бойко Борисов: Не знам какво е ставало точно.
Водещ: Излязъл човекът да дава ордени, награди…
Бойко Борисов: Аз гледах пак във вашата телевизия как музикантите благодариха, че са ги наградили. Така че…
Водещ: Не го смятате за някакъв сигнал, че подкрепата за вас се срива, както ви предупреждават?
Бойко Борисов: Като се срине, ще дойдат други, които да се надяваме, ще продължат това, което правим.
Водещ: Притеснява ли ви това?
Бойко Борисов: Кое?
Водещ: Че ви казват непрекъснато –срива се подкрепата.
Бойко Борисов: То е неизбежно да се срива, това е все едно да ти кажат – ти ще остарееш. Дай Боже, да остарееш.
Водещ: Между другото, слушате ли вътрешният си глас? Разказах един виц за вътрешния глас в моята малка неделна проповед, сега ще ви напомня един друг стар виц за вътрешния глас.
Бойко Борисов: Въпросът е народът да избира правилни хора, които да го водят напред и да правят това, което са правили.
Водещ: Да, вие дадохте заявка за втори мандат…
Бойко Борисов: Да, естествено е, защото считам, че ако трябва да се довършат и магистралите, и инфраструктурите проекти трябва да се продължи в тази посока. Иначе видяхме и предишното, и по-предишното правителство докъде докараха „Тракия”, докъде докараха и „Люлин”, докъде докараха и инфраструктурните проекти. От една страна обявяват приоритети – туризъм, селско стопанство, еди какво си, в същото време няма инфраструктура да ги подхранва. Ами, как ще направят бизнес или как ще осигурят възможност на икономиката да работи с празни приказки и обещания за светлото бъдеще?
Водещ: Но за магистралите да поговорим. Кажете нещо на хората, които ви казват така – не развивате култура…
Бойко Борисов: Как да не развиваме култура?
Водещ: … здравеопазване, а строите магистрали, по които скоро няма да имало българи, по които да пътуват. Вярно ли е това съотношение изобщо?
Бойко Борисов: Това е толкова тъпо и глупаво дори да го мисли човек.
Водещ: Защото?
Бойко Борисов: Как ще развиваш една държава без инфраструктурата й? Която същите тези хора, като тръгнете сега на море, да пътувате по девет-десет часа дотам и се избивате по тези тесни шосета, тогава всички казвате – защо няма магистрали? Няма, защото са ви лъгали. Сега една по една виждате, че с европейски пари ги строим.
Водещ: Между другото аз…
Бойко Борисов: Момент.
Водещ: Аз само се вмесвам, за да ви кажа. Аз не съм виждала /…/ с високо развита култура без магистрали.
Бойко Борисов: Човек, за да продава стока, първо си направи магазин, след това взима стока, след това работи, от печалбата почва да си изплаща и от печалбата прави верига от магазини, да речем. Без комуникациите, без инфраструктурата, какъв туризъм ще правиш? Какво ще развиваш? Какви високи технологии, като си счупиш колата още на първия километър?
Водещ: Значи, това рязането на ленти не е просто въпрос на себелюбие, нали така?
Бойко Борисов: Дай Боже, на всички да са рязали, защото ако тези преди мен са отрязали за „Люлин” и „Тракия”, аз сега да направя „Марица” и „Струма”, следващите да направят „Черно море” и „Хемус”, ние ще сме цъфтяща държава, а нямаше да ги правя всичките аз сега.
Водещ: Това „Аз”, много хора се смущават от това „Аз”.
Бойко Борисов: Защо да се смущават?
Водещ: Вие казвате – аз построих метрото, аз направих магистралите.
Бойко Борисов: ОК. Тогава трябва да го кажа така – аз, Плевнелиев, Прегьов, Томислав Дончев и да изброя десет души. Понеже отговорността е моя, на правителството, като кажа „Аз”, имам предвид правителството и всички тези експерти и хора, които участват в него, краткост.
Водещ: Да, личната отговорност.
Бойко Борисов: Това се казва за краткост. Защото като стане проблем, не търсят Плевнелиев, Прегьов или еди кой си, а казват – Бойко да каже. Просто те ме вкарват в тази фуния на този израз.
Водещ: Разбрах. Сега една…
Бойко Борисов: Та тези хора, които това го говорят, искам още веднъж да кажа, никога за здравеопазване в България правителство не е отделяло толкова пари, колкото днес. Така че тези, които говорят… Основният приоритет на ГЕРБ и на правителството – хората да са здрави. Затова сме заделили най-много пари за всички времена. Така е и за образованието, но за разлика от другите правим и инфраструктурата, правим и спортна зала за 20 хиляди души. Защото цяло съсловие от спортисти, над 30-40 федерации не могат, нямат си, все едно за вас студио. Можете ли да правите предаване без студио? Не. Тези всичките хора от всички съсловия – спортисти, деятели, треньори, които това им е животът, могат само между тези години – 18-25, 30 максимум да си покажат това, което могат, няма къде да го покажат.
Водещ: Аз без събеседници не мога да правя предаване, пък без студио мога, но както и да е, това е много частен случай.
Бойко Борисов: Те, събеседниците идват, защото имате студио.
Водещ: Да, така е.
Бойко Борисов: Ако ги вали дъжда сега, отвън, ще се замислят много събеседници дали да дойдат и надали един час ще стоят на дъжда и на вятъра, за да си правите предаването. Затова студиото е важно.
Водещ: Така е. Само искам да ви прехвърля към една изненада, която е от…
Бойко Борисов: И още нещо да го заковем на тези, които говорят.
Водещ: Дайте един чук.
Бойко Борисов: Първият ден, когато правителството на ГЕРБ дойде… Вече не казвам аз, а ГЕРБ е по-добре.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: С 900 млн. лева увеличихме пенсиите във финансово-икономическа криза. Станишев тръгвайки си, без да плати нито лев от тях, взе министерско постановление за вдигане на пенсиите. Всички тези пари сме ги изплатили нашето правителство. С една дума, тези които говорят, ние не дадохме сега бонуси или добавки по простата причина, че ние от първия си ден във финансово криза, когато Станишев ни остави над половин милиард дефицит, влязохме в бюджета, тогава, ние от първия ден започнахме да изплащаме 900 млн. лева повече на българските пенсионери. Значи, даваме с 900 млн. лева повече на пенсионерите, финансова дисциплина, сигурност, даваме най-много пари за здравеопазване и правим инфраструктура. Е, с кои очи могат да ми кажат – едното заради другото. Не. Ние даваме повече за пенсии, повече за здравеопазване и правим и магистрали и зали.
Водещ: Добре. Не се уморявайте да го повтаряте…
Бойко Борисов: Щото след като ме питате, явно трябва да го повтарям от А до Я. Плюс метрото, плюс южната дъга, плюс „Меден рудник”, плюс църквите, плюс всичко това, което се прави, плюс детските градини, каза момчето. Тези вашите любимци, сините, преди да дойда кмет на София, бяха приватизирали, продали или погубили, е точната дума, реституирали, е много важно, над 45-46 детски градини. Откакто станах кмет съм построил 45-46 детски градини. Ето това е разликата.
Водещ: Господин Борисов, само да ви кажа, хората не робуват вече на цветове, те искат почтени хора да ги управляват.
Бойко Борисов: Ето разликата – едните ги реституираха, а аз ги строя заедно с Фандъкова и целия общински съвет, и с всички кметове и така, така.
Водещ: Сега изненада не искате ли от една дама, която направо разцъфтя покрай ГЕРБ? Ето.
Бойко Борисов: Коя толкова разцъфтя?
Репортер: Илияна Иванова от ГЕРБ пита Бойко Борисов, задава му въпрос, който не успя да му зададе през 2010 година.
Илиана Иванова: Много въпроси не успях да му задам през 2010 година, но един въпрос искам да му задам сега. След всичкия път, който извървяхме като България, като партия ГЕРБ, заедно, накъде вървим сега – като Европа, като страна и като партия?
Репортер: А какъв съвет ще му дадете, как да отговаря на нападките срещу себе си, които зачестиха напоследък?
Илиана Иванова: Аз, мисля че той отговаря достатъчно добре, а понякога на някои нападки, няма и нужда да се отговаря. Може би един от най-несправедливите упреци, които чувах за него, през годината, беше за непоследователната политика на ГЕРБ. И тъй като аз съм един от хората, които участваха и в писането на управленската програма на ГЕРБ, още от преди изборите. Преди няколко седмици си говорихме с някои от министрите и вървейки страница по страница, когато заедно и с него, с премиера, изчитахме, когато подготвяхме програмата, виждам че всъщност, че в много голяма част това се изпълнява. Така че това е един от най-несправедливите упреци. Това, което сме записали и заложили още в предизборните си обещания, вървим последователно и го вършим.
Репортер: А справедлив упрек има ли?
Илиана Иванова: Справедлив упрек, не бих казала. Но от части може би, споделям мнението за забавената здравна реформа. Можеше по-бързо да се извършват нещата там. Радвам се, че все пак „по-добре късно, отколкото никога”, нещата вървят добре в областта на здравеопазването.
Репортер: Говори се, че Бойко Борисов не е истински демократ, все иска да се налага на хората, които ръководи. Вярно ли е това?
Илиана Иванова: Не, и мога да ви дам пример. Отново, когато подготвяхме управленската програма, седяхме заедно почти всеки ден в Банкя, той с всички нас, с някои от министрите, сегашните, с някои по Skype си контактувахме с тях, и заедно изчитахме ред по ред, и коментирахме, обсъждахме, задавахме си въпроси, напълно като равнопоставени участници в тази подготовка. И не мисля, че по някакъв начин той се е налагал. Напротив, искаше да чуе сблъсък на различни мнения и заедно да решим това, което ще е най-добро и най-истински изпълнимо.
Водещ: Сега малък коментар затова, което чухте. Вашата визия затова накъде вървим?
Бойко Борисов: Първо е добре, че направихме пенсионната реформа. Второ, вече са остойностени и пътеките в здравеопазването, вече мисля че и след Нова година нещата там ще тръгнат още по-бързо. И това, което искам да подчертая е, че България, като дясна партия, понеже зададохте въпроса за ГЕРБ, тя е центристко дясна такава, каквато е ЕНП, ние сме държавата с най-ниски данъци в Европа – 10% плосък данък, 20% ДДС. С една дума, към българският бизнес ние сме направили, така че да има най-облекчения режим за работа от целия ЕС. Това е точно, където ни казваха – не сме били последователни. Когато аз казах, че е възможно от 20% да отидем на 21% ДДС, обмисляме, ако не покрием бюджетът. Тогава се каза, че ще стане ад в страната. Ами, Румъния направиха 24, Гърция – 24, Франция мисля, че 24. Навсякъде отидоха на 24, което е таванът на ЕС, повече от 24.
Водещ: Личи си, че сте били преподавател обаче.
Бойко Борисов: Но сега България има 20% ДДС и 10% плосък данък. Възможно раят за бизнесът, това сме осигурили като дясна партия. А това, че правим някой път и детски градини и инфраструктура, нека всеки си го разглежда както иска.
Водещ: Сега ще проверя вашето чувство за хумор със следното парче.
Иван: Решихме да попитаме лично министър-председателят на Република България – господин Бойко Борисов, какво мисли за „Листопад”, приготвили сме си /…/ и липсва ли му тази епохална телевизионна сага? Премиерът изяви силно желание да говори по тези сериозни теми тук, в студиото, но за съжаление, не можа да дойде.
Андрей: Ти някак си /…/ остави слушалката.
Иван: Да, аз така ще оставя слушалката. Мисля, че номерът е 112.
Андрей: На спешни, да, нали всички му звънят там.
Иван: Е, да видим дали ще се свържем. Добър вечер, господин Борисов.
Бойко Борисов: Добър ден.
Иван: Извинявайте, забравих, че при вас винаги грее слънце. Искам да поговорим за няколко сериала по българските телевизии.
Бойко Борисов: Защо се интересувате от тях?
Иван: Интересно ни е по-скоро вашето мнение, ние сериалите сме ги гледали, а и зрителите. Вие чухте ли какво каза Али Ръза Текин в последния сезон на „Листопад”?
Бойко Борисов: Не съм го и чул какво е казал, какво е казал пак?
Иван: О, скараха се много с Хайрие.
Бойко Борисов: Аз просто отдавна не ги следя, всеки ден по някаква глупост казват.
Иван: Значи, не сте в течение на скандалите между тях?
Бойко Борисов: Кои скандали?
Иван: Между Али Ръза Текин и Хайрие. Той й забрани да ходи при Лейля, а тя му каза, че е майка и никога няма да изостави детето си.
Бойко Борисов: Това е абсолютна глупост.
Иван: Добре. Да ви питам тогава какво мислите за Ферхунде и най-добрата й приятелка Гюлшен. Какво мислите за държанието им?
Бойко Борисов: Те са супер нагли. Толкова са нагли, че дори и вече, когато всички маски са свалени, пак излизат и говорят глупости.
Иван: Добре, кажете ми, господин Борисов, вашите министри често ли се събират да гледат турски сериали заедно?
Бойко Борисов: Всеки ден. Разбирам, веднъж в седмицата, разбирам два пъти в седмицата…
Иван: Ясно, благодаря ви.
Водещ: И какво? Какво сега си казахте?
Бойко Борисов: Да обясним на хората, че това са взети от различни интервюта по телефона, фрази, наредени една след друго, щото утре може да излезе, че така съм говорил.
Водещ: Какво ми казахте сега, докато го гледахме? Вие се смяхте, слава Богу.
Бойко Борисов: Че затова човек дори по телефона, когато говори, трябва да внимава.
Водещ: За да не го ремонтират.
Бойко Борисов: Щото могат да ремонтират по всякакъв начин и да излезе друго. После иди се обяснявай, че това не е казано по този начин тогава.
Водещ: Сега ще ви поднасям подарък от екипа на „Рулетка” и на „Станция Нова”, разбира се. Но преди това ще трябва да си изтеглите късмет от баницата, която не е месена от журналистка…
Бойко Борисов: А от?
Водещ: От готвача на Тодор Живков. Между другото, не ви ли стряска тази непрекъсната носталгия към времето на Тодор Живков? Това ми се струва, че подкопава вашите собствени усилия, не мислите ли?
Бойко Борисов: Според мен, един народ първо трябва си познава историята, да си дава оценка за историята, за да може да върви напред.
Водещ: Ама, в оценката е работата, дадена ви е /…/ и добра, и обективна, и честна оценка.
Бойко Борисов: Най-са ми интересни комунистите и БСП, които от една страна се тупат, че били най-старата партия и колко неща били направили, но сигурно за 2/3 от дейността си на тази партия не искат да говорят, защото се срамуват от нея. Като се започне от лагерите, гоненията и се стигне до тези социалистически лозунги, които още висят по някои предприятия.
Водещ: Възприемам това както на мен ми харесва. Тоест, да не се увличаме прекалено много от розовите очила.
Бойко Борисов: Обикновено тези поколения, които сега са били млади и им било хубаво по бригадите, сега вече са на възраст, в която не им се случват тези неща, разбира се, като въздишат с носталгия по онези времена се сещат за бригадите.
Водещ: Закачките. Аз като чуя за бригада и се сещам за принудителен труд, отвратително е.
Бойко Борисов: Заглеждаш някоя другарка.
Водещ: Това е много… Това е като в кинопреглед.
Бойко Борисов: Не, имаше такава песен.
Водещ: Така ли? Вярно? Аз не мога да се сетя.
Бойко Борисов: Мисля че на Тодор Колев или на някой от тези беше.
Водещ: Запейте го.
Бойко Борисов: А, сега, специално.
Водещ: Хайде, вземете си късмета. Тук са се постарали редакторките, да видим какво са ви намислили.
Бойко Борисов: Този е най-близичко. И от чужди и от свои се пази, за доверието сляпо забрави. Много показателно късметче.
Водещ: Това е малко Сталинско пожелание, такова.
Бойко Борисов: Дай друго да изтеглим.
Водещ: Я, по-добре да поправим нещата.
Бойко Борисов: Това между другото, не е пожелание, а добро предупреждение.
Водещ: Така ли?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Да нямате доверие на никого. Това не е хубаво.
Бойко Борисов: Кое сега да…
Водещ: Да станете подозрителен, не е хубаво. Виждаме…
Бойко Борисов: Сега остава да сте сложили едни и същи.
Водещ: Не, не, не сме такива.
Бойко Борисов: „Скоро зимата ще отлети, а с нея за войната с Първанов ще забравиш ти”.
Водещ: А така. Ще забравите ли за войната с Първанов?
Бойко Борисов: Така, чакай още един.
Водещ: Трети път,
Бойко Борисов: Дай, три за щастие.
Водещ: Чувствам аз, че не ви харесват досегашните. Какво си изтеглихте?
Бойко Борисов: Все са ви едни такива предупредителни. А, ето това е моето.
Водещ: Я?
Бойко Борисов: „2011 за теб ще е пълна с изненади, чакат те безброй призове и магистрали.” Ето я тази. Ето това е.
Водещ: Често казано, аз мислех, че ще е нещо свързано, че търсите за трето за щастие нещо свързано с огнището, със семейното гнездо, хола, любовта и прочие, но ето, че магистралата е вашата любов.
Бойко Борисов: Дори и с това се подиграха, в смисъл като казах, че няма пари…
Водещ: Вземете си.
Бойко Борисов:…това ще си го взема. Че откакто съм премиер, вече всичко е пари и няма любов. А то е в контекста на това, че всички съсловия, които дойдоха при мен да говорим за нещо, нито едно не каза – много те обичаме, много те харесваме, дай тука по любов, дойдохме да те подкрепим. Всички идват и казват – много те харесваме, ама тук трябва още 30-40 милиона да сложиш и тогава вече ще те обичаме много. Дойдат другите – тук още 10 за едното и 10 за другото, ама много ще те обичаме тогава. Кака един не дойде да каже без пари ще те обичам. И за това го казах в този смисъл как беше…
Водещ: Сега може би …
Бойко Борисов:…хайде да не го коментираме.
Водещ: Аз ви пожелавам някой да ви обича безкористно, което…
Бойко Борисов: Взимам си късметчетата, другите ги оставям тука.
Водещ: Да, любовта към магистралата. Ето го подаръкът, много е полезен.
Бойко Борисов: Да, защото тези магистрали като ги построим те ще останат на поколенията. Нас ще ни забравят, но ще ги има магистралите. Те няма да си ги занеса в Банкя магистралите, те ще останат на хората.
Водещ: Така е. Това е някакво честолюбие, междудругото, историческо честолюбие на хората, които строят, за да оставят нещо след себе си, материално.
Бойко Борисов: Ами, то това е и смисълът. Българинът какво е казал – посади дърво, направи дом, създай дете. Какво е казал българинът – това е казал. Нали, всеки човек, съзнателен, поне за мъжете мога да говоря, трябва да си, ами ти, ако не ти дойде акълът да си направиш къща или апартамент, да имаш своя собственост, какво ще ти дойде?
Водещ: Така е, това е хубавата страна на българската природа.
Бойко Борисов: Всяко правителство трябва да се стреми максимално да остави след себе си. Магистрали, зали, дворци, нали в различните векове, нещо, което да остане след това, музей, каквото щеш. Избираш 2-3 приоритета, правиш ги и следващото правителство прави другото и държавата дърпа, дърпа, дърпа нагоре. Но, когато имаш години на застой и само ги виждаш в сърцето си, в мечтите си, в светлото бъдеще, те ги няма.
Водещ: Ето го подаръкът. Сега вече за тази реч абсолютно си го заслужихте. Много е безкористен подаръкът. Вътре има 365 мъдри мисли за всеки ден. Това е специално за министър-председател. И това ви е първата мъдра мисъл, с която започвате Новата година.
Бойко Борисов: „Спестявайте сълзите на децата си, за да могат някога да ги леят на гроба ви.”
Водещ:„Спестявайте сълзи на децата си.”
Бойко Борисов: За това правим детски градини, детски домове, за да може…
Водещ: Вие сте прекрасен човек, вие сте като вътрешния глас.
Бойко Борисов: Нали, те да ги пестят и за в бъдеще.
Водещ: Добре, този вътрешен глас да не остане, вземете си го.
Бойко Борисов: Взимам си го.
Водещ: Може наистина да се окаже, че всяка сутрин започвате с някакъв полезен знак живота си.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Вместо да слушате нашепването на – „пази се”, „не се доверявай” и не знам какво си. Подозрителността е нещо лошо във властта. Аз ви пожелавам да…
Бойко Борисов: Още веднъж на хората – Честита Коледа, весело посрещане на Новата година. Радостното е, че тази година по Коледа нямахме ранени от пиратки и от стрелби, дано и на Нова година, така се връзвам и народа, и да изкараме празниците.
Водещ: Благодаря ви за това интервю, г-н министър-председател.

Източник: http://www.focus-news.net

2 коментара »

 • Pesho said:

  И едно мнение на ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ от края на август 2010 година:

  ПЛАНИРА СЕ ФИНАНСОВА КРИЗА, ПОДОБНА НА ТАЗИ 1996-7 ГОДИНА

  интервю на Соня СИРОМАХОВА /http://www.obshtestvo.net/

  Минчо Христов е роден на 27 юни1962 г. в София. Магистър по история от Хаванския университет, специализира и преподава в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността, Париж. Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Независим депутат и зам. председател на Комисията за борба с корупцията в 40 Народно събрание. Заедно със Стела Банкова внася повече от 100 закона – за спасяването на АЕЦ „Козлодуй”, изтегляне от Ирак, за отмяна на депутатския имунитет, отпадане на точковата система при пенсиониране, премахване на доплащането в болниците, ревизия на приватизационните сделки, премахване на партийната субсидия и пренасочването и за здравеопазване.

  Доцент Христов, Вие бяхте един от най-активните народни представители в миналия парламент. Липсва ли Ви това участие?
  Честно да ви кажа в Университета, където преподавам сега, се чувствам по-добре, тъй като средата е далеч по-приятна и по-интелигентна от тази в българския парламент.
  От дистанция как изглежда едногодишната работа на парламента в сравнение с предходните?
  Аз бих сложил на сегашния парламент оценка слаб /2/, каквато бих сложил и на предишния . За мен е скандално, че депутатите от управляващото мнозинство, както преди, така и сега, обслужват интересите на монополите, на олигархията, а не на хората, които са ги вкарали в тази институция. Така че по брой на лобистки закони само за една година този парламент е наравно с миналия, който вкарваше изключително престъпни закони.
  Първият закон разглеждан в настоящият парламент, беше този за нотариусите, пробутан от шефката на правната комисия, госпожа Искра Фидосова, с единствената цел да запази своята нотариална кантора като депутат. След това имаше Закон за наркотичните вещества – двама депутати, също от ГЕРБ, се опитаха да го фалшифицират, за да могат да се рекламират наркотични вещества. Беше приет Законът за културното наследство, който облагодетелства богати олигарси, натрупали по странен начин огромно българско културно богатство. Ами законът за генномодифицираните храни, където шепа продажници се опитваха да ни обясняват колко полезно е да ядем такива храни.
  За мен връх на лобиско законодателство е Законът за потребителски кредит. Депутати от мнозинството, по-конкретно от ГЕРБ, СДС и “Атака”, говореха пред медиите че това е един изключително позитивен закон, който дава възможност на хората да премислят в срок от 14 дни след вземането на кредита и ако трябва, да го върнат без наказателни лихви. Истината е точно обратната – това е един престъпен закон, казвам го съвсем отговорно, който обслужва финансовата олигархия.
  На първо място, наказателна лихва за предсрочно връщане на потребителски кредит нямаше, просто защото в миналия парламент с колежката Стела Банкова успяхме да прокараме този закон. Такава лихва, повтарям близо 2 години нямаше. Човек можеше да си връща заема предсрочно, както един ден от вземането на заема, така и до последния ден на падежа, т.е. по всяко време. Второ, фактически парламентът върна наказателната лихва при предсрочно връщане на потребителския кредит, която беше фиксирана в новия закон до 1 %. Само че в следващия параграф на закона пише, че в определени случаи банките могат да искат и повече от 1 %, което развързва ръцете им да искат колкото им хрумне. И трето, за което мисля, че прокуратурата трябва да се самосезира, е че българският парламент даде възможност на банките чрез т.н. референтен лихвен процент сами да определят лихвите по кредитите, по своя собствена методика. След като заедно с други икономисти, като Любомир Христов, вдигнахме шум по тази тема в медиите, Мартин Димитров и един член от ГЕРБ внесоха закон, който задължава банките да побликуват в интернет методиката. Какво от това питам аз, след като но нито им забраниха да имат своя собствена методика, нито да изчисляват лихвите както те си поискат. Фактът, че лихвите в България са 3-4 пъти по-високи отколкото в Западна Европа, сам по себе си говори за престъпна симбиоза между парламент и финансова олигархия. Мисля,че алчноста на банките и техните парламентарни съучасници скоро ще доведат до там, че хората просто няма да имат възможност да изплащат кредитите си. Затова, ако забелязвате, т.н. лоши кредити растат лавинообразно през последните месеци, те са нарастнали над 300%. Няма икономика в света, която да издържи на такъв огромен скок на лоши кредити и скоро, вероятно до месеци и през 2011 г. ще бъдем свидетели на нов банков срив, чрез който ще бъдат откраднати близо 25 млрд. лв. спестявания на българските граждани и още около 20 милиарда спестявания на фирми.

  Има данни, че в момента 16 % са лошите кредити, около 7 млрд. лева…
  Точно така. Това бяха данните, които изнесе БНБ. В последствие обаче те се улашиха от реалните числа и се опитаха да излъжат, че лошите кредити били по-малък процент. Истината е, че те са далеч повече, защото банките, малко преди да изтече тримесечният срок, след който трябва да докладват за лошите кредити, предоговарят с клиентите същия заем при същите условия – просто го отлагат във времето. Според мен лошите кредити вече надхвърлят 20 – 25 %.

  Зачестиха случаите на отнемане на коли, апартаменти…
  Това е друго безобразие, с което законодателите дават възможност на банките да рекетират и да ограбват хората. Например по времето на миналия парламент имаше закон, ако само един месец се пресрочи ипотечния кредит, банката може да конфискува апартамента на длъжника.
  Когато бях народен представител предложих този срок да е най-малко шест месеца, за да могат хората да реагират. На всеки може да се случи например да се разболее и да не внесе вноската си. За съжаление парламентът не прие това предложение и още по-тъжното е, че и настоящият парламент не се интересува от този невероятно тежък проблем. Говоря за десетки, а може би за стотици хиляди български граждани, които са в изключително тежко състояние вследствие на това, че банките едностранно, без никакво съгласуване с длъжника, сами си определят, сами увеличават лихвите по кредита. Има и друг изключително скандален проблем, за който хората трябва да знаят – когато човек просрочи кредит, наказателната лихва е 180 % годишно. Ще повторя пак, защото нормалната психика не може да го възприеме – ако човек не плати своя кредит за една година той се удвоява. Това е също престъпление, което се извършва със съучастието на българския парламент. Говоря за миналия, говоря и за сегашния.

  Според Вас как вървят най-спешните реформи – в здравеопазването, образованието и т.н.
  Здравеопазването е може би най- тежкия проблем в момента за страната. Според мен, хората които превърнаха здравеопазването в стока, а здравните заведения в търговски дружества, трябва да понесат наказателна отговорност и да лежат много дълго време в затвора. Считам, че ако правителството иска да направи нещо относно здравната реформа, просто трябва да прекрати тези екперименти, които се извършват над всички нас и да върне бюджетното здравеопазване, така както то съществува например в една Англия. На болниците да се плаща целево за извършената дейност, като на лекарите се фиксират едни достойни, но все пак нормални заплати. И не би трябвало да има лекари /имам такива познати/, които да получават по 500 лв. на месец, и в същото време техни колеги да получават по 30000 лв. Това не е редно и не е нормално за българското общество.
  Според мен безумията, които прави сегашният министър на здравеопазването Ана Мария Борисова , трябва да бъдат прекратени, а тя да бъде незабавно уволнена. Чрез т.н. делегирани бюджети се извършва чист геноцид над българите. Кой може да предвиди колко пациента ще има една болница? Никой не може да планира колко хора ще се разболеят през следващите месеци.
  В сегашната ситуация, ако една болница има планирани 100 човека, а те са 150, се оказва, че 100 ще живеят, а другите ще умират. Зачестиха случаите болниците да отказват прием на тежки случаи, зачестиха и случаите на хора, които умират пътувайки от една болница до друга. Безумие, което трябва да се прекрати. И това правителство, ако наистина иска да направи нещо по въпроса, трябва да въведе незабавно бюджетното здравеопазване, да бъде премахната Здравната каса като основен механизъм на корупция. Десетки и стотици са случаите когато болници и лекари източват Здравната каса, надписвайки случаи, които не съществуват по клинични пътеки.
  Няма да се позовавам на абсурдните примери, когато едно лекарство по Здравната каса струва два пъти по-скъпо, отколкото, ако отидеш да си го купиш свободно от аптеката. Това показва, че има невероятна корупция, която се толерира от ръководството на министерството, а може би и от определени партии и депутати.
  Колкото до образованието, то е в не по-малко тежка ситуация от здравеопазването. Аз съм университетски преподавател и мога да ви кажа, че в момента много учебни заведения нямат пари за стипендии на студентите. Много учебни заведения намаляват заплатите, драстичен е случая с БАН. Считам, че това е престъпление, особено на фона на това, което правят политическите партии в парламента.

  Какво имате в предвид?
  Ще кажа нещо, което говоря ще от миналия парламент. Политическите партии получават по 15000 лв. на месец за всеки свой депутат. Ако се прибави и НДСВ, и партията на Ковачки, които също взимат субсидия, това са над 200 млн. лв за този мандат. Скандалното, престъпното и нахалното от страна на политическите партии в този случай е, че като лично аз разкрих пред медиите този скандален факт, те намалиха тази субсидия с 15 %, представяйки се като хора, които мислят за балагото на обществото. Истината, която хората трябва да знаят, е, че когато със Стела Банкова предложихме тази сума да бъде трансферирана към здравното министерство, към спешната помощ, предишният парламент не само не прекрати тази срамна и позорна субсидия, а я увеличи с 500 %. Настоящият парламент намали субсидията, но забележете, само за второто полугодие на т.г. с 15 %, като си остави най-безсрамно увеличението от 485%. Искам да ви кажа, че само със 100 млн лв може да се направи една нова, оперативна и модерна спешна помощ, която да покрие цялата страна. Затова депутатите в това отношение вършат едно огромно престъпление. Хората трябва да попитат депутатите си, когато ги срещат, дали не ги е срам от прахосването на тези огромни средства, които в повечето случаи се изразходват за воаяжи в чужбина, докато някои умират от липса на лекарства и на елементарна медицинска помощ. За мен това е наглост и безсрамие.

  Какво мислите за работата на правителството?
  Много неща, за които говорих в предишния парламент, като грабежа от електроразпрределителните дружества, източването им чрез т.н. консултантски дружества, грабежите чрез топлофикациите, бяха извадени най-малкото като факти и цифри от страна на премиера Бойко Борисов. Това може само да ме радва. Проблемът е, че от изваждането на показ на тези безобразия, няма никакви реални действия. Конкретен пример – Енергото вече години не изплаща дължимите на държавата дивиденти, макар, че тя е собственик на 33 % от собствеността. Освен това дружествата са източвали милиони през последните години от консултантски услуги, които стигат до 5000 лв. на ден. Повтарям – 5000 лв. на ден за отделен консултант. Много е лесно, ако държавата има желание и воля, да сметне колко пари са източени и да върне собствеността си.. Достатъчни са 51% за да може държавата да назначава ръководството на тези дружества и да ги управлява.
  Крайно непонятно и учудващо е, че след като бяха изнесени данни за мошеничествата на ЕРП – тата от премиера Борисов, той говори да им бъдат продадени и другите 33%. Това за мен е престъпление. Ако някой си позволи да го направи, той би трябвало да отговаря пред прокуратурата и съда за тези свои антибългарски действия.

  Всъщност не отива ли вниманието и на управляващите, и на обществото само в една посока – борбата с престъпността?
  Лично аз приветствам активността на МВР. Странното обаче е това, че МВР вдига много шум в медиите, а тази работа обикновено се върши без шум, със събиране на доказателства, вкарване в съда и успешни присъди. За съжаление свидетели сме на повече шум и по-малко реални резултати.
  Ще споделя нещо и искрено се надявам вътрешният министър да го вземе впредвид – като зам-председател на Комисията за борба с корупцията в предишния парламент поисках справка и се оказа, че всяка година от ДДС се източват около 1,5-3 млрд. лв. от шепа бандити с много високи покровители в министерствата и парламента. Ако сегашното правителство и МВР успеят да хванат големите риби – онези, които източват стотици милиони, може би пенсиите ще могат да се увеличат два пъти, би имало пари и за лекарства, за здравеопазването. За съжаление мина година и все още не сме чули да са хванати хора, за които има годни доказателства за да са осъдени и да са в затвора. Трябва да се погледне по-нагоре към тези, които имат парламентарно покровителство. Призовавам правителството да предприеме незабавна операция “чисти ръце”, в която просто да се провери имуществото на всички политици и магистрати, и ако те не могат да докажат произхода му, то да бъде конфискувано, а те да носят наказателна отговорност. Такова предложение направих в миналия парламент, но то не бе прието. Учудвам се, че никой не се сеща за него, а това е механизъм, който работи от десетилетия в САЩ и повечето страни от ЕС. Незабавно трябва да се премахне депутатския имунитет и да се наложи механизъм за отзоваване на депутати. И двете неща съм внесъл като законопроекти в миналия парламент – пожелавам на мнозинството да ги приеме, ако разбира се имат желание за това.
  И друго – крайно необходимо е сега да бъде премахнато ДДС върху лекарствата, нещо което предложихме преди четири години със Стела Банкова. Като алтернативен приход в бюджета, предложихме да бъде обложен с ДДС хазартът. За съжаление миналият парламент не стори нищо, но и сегашният отхвърли възможността за намаляване на ДДС на лекарствата. Когато депутатите на ГЕРБ и Атака ходят в избирателните си райони – нека хората ги питат защо гласуваха по този омерзителен начин. Получава се невероятен парадокс – болните, крайно нуждаещите се плащат ДДС, който отива в бюджета, и от там се източва от шепа мафиоти с парламентарна протекция. Ако това не бъде спряно, в скоро време ни чака невероятен финансов срив – тъй като не можеш да източваш ДДС от бюджета до безкрай. Бюджетът рано или късно ще се продъни.

  Според Вас през есента ще има ли масови недоволства?
  Според мен се планира финансова криза, подобна на тази 1996-7 г. Мисля, че се планира от същите хора, които ограбиха банките тогава. И ще кажа защо. В момента има 25 млрд. лв. спестявания на българските граждани и още 20 млрд. спестявания на фирмите. Тези пари са в банките и са раздадени от тях като кредити. Голяма част от тези кредити са необезпечени, поради факта, че още през 2002 г. правителството на гражданина Кобурготски премахна наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити.
  В момента Законът за гарантиране на влоговете също е написан по един престъпен начин от финансовата олигархия и е приет от парламента. Става дума за два капана, които са заложени в него. Първият е, че валутните спестявания на хората ще бъдат изплащани в левове по курс от „първоначалния” ден на плащането. Т.е. ако човек има валутен влог и неговата банка фалира, той ще получи левове. Ако левът обаче се обезцени хората ще получат обезценени левове. И вторият престъпен абсурд залегнал в закона, е, че фондът за гарантиране на влогове при фалит на дадена банка започва изплащането на сумите по влоговете не по –късно от 20 дни. Никъде обаче не пише кога това плащане трябва да завърши. Така че плащането може да продължи 20, 30, 50…години. В миналия парламент многократно предлагах тези криминални тези пропуски да бъдат премахнати, като се запише, че на всеки гражданин при поискване влоговете да му се изплащат реално. А който е депозирал валута – да получава съответната валута. Сранното е, че никой в залата не възрази на това предложение, но мнозинството не ме подкрепи. Преди половин година изпратих писмо до премиера Борисов, в което обясних за тези пропуски и спешната необходимост вратичките, които обслужват финансовата олигархия, да бъдат затворени, за да се гарантират спестяванията на хората. Отговор и до сега от МС нямам, макар че срокът за отговор е едномесечен. Ето затова мисля, че целта на финансовата мафия е да открадне парите на българските граждани. Повтарям, това са 25 млрд.лв. на гражданите и 20 млрд. лв. на фирми. Сумата е огромна и би могла да бъде мотив за действията на всяка една мафия.
  Питате какво ще се случи оттук нататък? Вероятно още през есента ще започнат протести на различни социални групи. Виждате какво става в здравеопазването, образованието, пенсионната система, гаврата с българските пенсионери. Може би ще сме свидетели на масови притести срещу безобразията, които вършат българските монополисти и тяхната безмерна алчност – тези, които държат тока, парното, водата, застраховките и разбира се банките.
  Парадоксалното е, че ако правителството наистина обслужва финансовата мафия, то само ще има интерес от задълбочаване на кризата. Така обезценката на лева ще бъде по-голяма, а с това и печалбата на определени финансови кръгове. Ще загубят само вложителите. Лесно е да се намери някаква външна причина за оправдание, било то гръцката или световната криза, или някаква вътрешно политическа криза, която самите партийни ръководства могат да си разиграят. Доста елементарно сините или “Атака” могат да се разграничат от ГЕРБ. Възможно е тогава Борисов да поиска вот на доверие, който да загуби. Естествено – тогава ще каже, че е направил всичко възможно, но българският народ не му е гласувал доверие и той е имал правителство на малцинството. Следват избори. Важното е хората да мислят за новия политически месия и да не задават въпроси от рода на кой е откраднал техните спестявания.
  Интересният въпрос е кога ще се разрази кризата. Борисов ще направи всичко възможно това да стане след като инсценира политическа криза и подаде оставка, за да може евентуалното служебно правителство назначено от президента Първанов, да понесе всички негативи. Конкурентите на Борисов обаче ще се опитат да инициират кризата още по време на управлението му, за да може той да носи отговорност за нея. В единия или другия случай големият печеливш ще бъде финансовата олигархия – онези престъпни банкери, които са раздавали стотици милиони левове необезпечени кредити, както и онези кредитни милионери, които ще върнат заемите си в обезценени левове.. Големият губещ отново ще бъде българският народ, който е позволил шепа криминални политици да коват престъпни закони и да го управляват.
  Това е един възможен сценарий, разбира се. Най-важното в момента е да се решат въпросите на здравеопазването и пенсионерите. Безобразието, геноцидът , който се извършва срещу тези хора. За мащабите на кражбите, които върши политическата мафия може да съдите по следното. Бяха изнесени официалните данни, че ако един човек плаща своите осигуровки от около 50 лева близо 40 години, с натрупаната лихва и ако се вземе средната продължителност на живота в България, минималната пенсия трябва да бъде над 1000 лева. В момента тя е 140 лева! Знаете ли, че искат вече мъжете вече да внасят пенсионни осигуровки 40 години и да се пенсионира на 65, а един мъж живее средно до 69 години. Тук са големите престъпления на българските политици. Източването на пенсионната система става чрез т.нар. „доброволни задължителни” частни пенсионни фондове, където чрез закон приет от Народното събрание хората са принудени да финансират всеки месец от своите пенсионни вноски шепа тарикати. Ами 1,5 млн. българи не могат да си плащат здравните осигуровки! Следователно нямат възможност да отидат на лекар. До къде сме стигнали!?! В една страна членка на ЕС , 1,5 млн. граждани да нямат здравна осигуровка. Говоря не за тези тарикати – мултимилионери, които не си плащат осигуровки защото ходят в частни клиники и болници, а за обикновените хора, социално слаби и трайно безработни. Не ме учудва, че българските депутати, които не плащат и стотинка, когато се лекуват в правителствена болница, въобще не се замислят за това. Мисля, че една добра стъпка е правителствена болница да се запази като елитна болница за всички български граждани, а депутатите и министрите да бъдат така добри да имат свой личен лекар и да минат през всички кръгове на ада, по които са принудени да минават останалите българи. Само тогава те ще могат да се замислят върху безумията и престъпленията, които вършат, които гласуват в парламента.

  С няколко думи, кои партии ще са фактори в бъдещото развитие на страната?
  Според мен бъдещето е на нови политически сили, които ще имат граждански и „непартиен” характер и ще решават истинските проблеми на онези, които са ги избрали. Тези, които гледаме сега в парламента, са загубили и продължават да губят в голяма степен обществено доверие. Вземете само безобразието, което вършат всички, с т.н. партийна субсидия. По-голям егоизъм, наглост и безочие – говоря за всички, и за ГЕРБ, и “Атака”, и БСП, и ДПС, и сините. Просто тези хора рано или късно ще трябва да отговарят за своите действия. Мисля, че хората все повече си дават сметка за невероятната пропаст между обещанията и действията на днешните политици.
  Сигурен съм, че за следващите избори ще се създаде нова политическа сила, която да отговаря на социалните проблеми на хората, и ще защитава в парламента техните интереси, а не тези на олигархията и на българската мафия.

  Не се ли чувствате разочарован от присъствието си в политиката? Заедно със Стела Банкова вие имахте повече от 100 проектозакона, като огромната част от тях не бяха приети.
  Разочаровах се от много политици, които преди изборите говореха едно, а след това правеха точно обратното. Има ги и в този парламент. От моето присъствие не съм разочарован – всичко онова, което съм обещавал пред 2005 година съм го изпълнил, като съм внесъл конкретни законопроекти. По тъжното е друго – защо само двама независими депутати предлагахме да се премахне доплащането в болниците, конфискуване на незаконно придобитите имоти – включително тези на гражданина Симеон Кобурготски, да се спре тормоза с пререгистрацията на автомобилите, за се спре рекета от страна на големите монополисти – ток, вода , парно, банки, застрахователи. Защо никоя партия не постави въпроса защо, когато петролът стигна 150 долара за барел цената на бензина беше 2,50, а днес, когато петролът е два пъти по-евтин бензинът е 2,40. Защо партиите, които обещаваха да премахнат точковата система при пенсиониране и увеличение на пенсиите не го направиха, а го предложихме отново двама независими депутати. Така че след моето присъствие в парламента излязох с гордо вдигната глава. Има и закони, които успяхме със Стела Банкова на да наложим – например спиране на застрояването в градинките и междублоковите пространства на големите градове, премахването на наказателните лихви при предсрочно връщане на потребителски кредит, забранихме такса „електромер” и така енергото не можа да прокара идеите си да начислява по 4-5 лева месечно на всички, които имат електромер, независимо дали ползват ток. Забранихме със закон и възможността на банките служебно да превалутират кредитите, като без съгласието на потребителите да искат от тях да им се връщат евро вместо отпуснати левове и т.н. Ако в бъдещия парламент има няколко десетки хора със собствено мислене, а не лобисти и партийни шушумиги – те биха могли да направят чудеса.

 • Nik said:

  Минчо е свестен, но мнозинството е продажно.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.