2024-04-25

1 thought on “Професори и генерали учредяват АБВ

  1. Старите муцуни с нови роли
    Партията на Първанов може да яхне носталгията по соца

    Юлиана Ончева /Стандарт/

    Наздраве – за миналото време, когато банани имаше само за ЧНГ и даваха по две кила на човек от дългата опашка пред т.нар. показни магазини.

    Най-известният в столицата бе на „Раковски“. Пред него всички бяха равни и пенсионерите не хвърляха злобни погледи към по-пълните мрежи на работещите.

    Именно заради това равенство – и в цената на хляба, и в липсата на избор, днес голяма част от хората у нас ще отбележат в стил

    „О, спомняте ли си, госпожо“

    10 ноември. И няма да си признаят, че правото на избор – във всичко, се оказа доста по-тежко бреме, отколкото си представяха и феновете на промените, и защитниците на социализма.

    По-първите сред тях ще вдигат наздравици днес за мирния преврат в БКП от „банани няма“ до „на всяка крачка са, но целогодишно недостъпни за много от българите“.

    Червеният елит сега, който се изкачи на върха благодарение на 10 ноември, изпълнява странен танц на политическия купон – защото хем е част от нареждалите живот под команда „равнис“, хем един от заповядалите „свободно“ до степен на слободия в родния бит и нрави. И сега не знае от солидарна носталгия с електората си ли, от радост за подобреното си лично материално положение ли, или от кахъри за критичното партийно състояние да се напие.

    С други думи – бананът не става за мезе от гледна точка на Станишев и сие. И така обаче еротичният според някои жълт плод си остава символ на 10 ноември и за ВИП социалистите. И по още една причина – с утрешното първо обявяване на полуфантомното си АБВ президентът Георги Първанов дава на бившите си подчинени в БСП да захапят голям банан, при това необелен.

    Поне според прогнозите на анализатори и социолози, които предсказват яко разцепление в редиците на Столетницата. Ходът на Първанов да свика първа сбирка под мотото „България на другия ден“ на 11 ноември е удар в десетката, независимо каква съдба очаква нероденото гражданско сдружение, което щеше да се превърне в политическо, пък напоследък се оказва просто дискусия.

    Внушението обаче, отправено от участниците в проекта, е недвусмислено – ще поправим новото, което дойде на 10-и, защото познаваме отвътре хубавото, което си отиде тогава“. Тоест – сините донесоха само лошо, червените не успяха да защитят доброто, АБВ е начало на нюансирания успех.

    Нещо като сорт банани за пържене вместо хляб – между другото в част от Африка си берат такива направо от палмите. В този смисъл добре би било президентската алтернатива да не се окаже кенийска рецепта

    за зелени банани на тиган.

    И после още 22 години да се чудим как така 10 ноември преля в 11-и, а екзотичните за джоба на българина плодове и рецепти стават все повече.

    Днес – много от т.нар. обикновени българи гледат все по-тъжно назад към евтинията на липсващите банани (и не само), политиците от прехода си подхвърлят „виновния“ десети ноември като горещ картоф, а новите стари муцуни в политиката обещават да свалят от България етикета „бананова република“.

    Наздраве – за времето, когато в домашните казани на 10 ноември ще се вари ракия от банани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *