Home » Избрано

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕДЯВИ СМЕТКАТА ЗА 2011 г. НА МЕН НЕ МИ ХАРЕСА …

2010.11.10 Няма коментари
Spread the love

Автор: Светла Василева

Безплатен обяд няма. И безплатна държава – също. Въпросът доколко въобще има държава в държавата ще го оставим за друг път, защото рискуваме да попаднем в плен на въпроси от типа: какво е онова, което ми дава държавата, за което си струва да плащам. Отговорите, допускам, ще бъдат крайно демотивиращи за плащането на сметката, която държавата предяви към всеки български гражданин, представяйки бюджетните разходи за 2011 г. А тя е следната.

С проекта за бюджет държавата ни уведоми, че има намерение да похарчи 27 807 000 000 лева. Това са пари, които ще излязат от джобчето на всеки един от нас – от бебето до столетника, по 3 676* лв. Тази сума, взета от гражданите, ще бъде преразпределена според държавните приоритети както следва:

– 1 287 лева за пенсии, социални помощи, обезщетения (в т.ч. помощи за отопление, семейни помощи за деца, обезщетения при безработица), както и за намеса на пазара на труда с цел намаляване на безработицата;

– 483 лева за икономически дейности и услуги – селско и горско стопанство, лов и риболов, минно дело, горива и енергия, транспорт и съобщения, промишленост, строителство, туризъм, в т.ч. и средства за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация, съхраняване на ядрени отпадъци, ликвидация на неефективни мощности в миннодобива, субсидиране на ж.п. транспорта и т.н.

– 396 лева за здравеопазване –

– 354 лева за отбрана и сигурност – това са пари за съдебна власт, МВР, НСО, НРС, ДАНС , както и за администрация на затворите

– 335 лева за образование

– 319 лева за жилищно строителство и околна среда – средства за благоустройство на населени места, В и К, асфалтиране на улици, екотуризъм, изграждане на малки пречиствателни станции, канализационни колектори и пр.

– 234 лева за общи държавни служби – т.е. за финансиране на публичната администрация – централна и на местно ниво (министерства, държавни агенции, комисии, областни и общински администрации: общо – 87 113 души към 01. юли 2010 г)

– 107 лева годишна вноска за членство в ЕС

– 98 лева разходи некласифицирани в другите функции – лихви и ликвидиране последствия от бедствия и аварии и прочие форсмажори. Тези разходи са най-високи в бюджет 2011 (период за сравнение от 2005 г до 2011 г).

– 61 лева за почивно дело, култура и религия – средствата са предвидени за поддръжка на почивни бази, развитие на спорта за учащи, за олимпийска подготовка на спортисти, за подпомагане развитието на българската култура и изкуство, книжния сектор, библиотеките и читалищата, поддържане и опазване на паметници на културата, както и за държавните медии.

Тези разходи ни оставят в блатото на безвремието. Те повтарят разходите от 2010 г , в която нищо не се случи. Нито в образованието, нито в здравеопазването, нито в пенсионната система. Случването в титаничната битка с корупцията бе повече виртуално, отколкото реално. Братя Маргини са оправдани. Галеви също. Очакваме да оправдаят и Алексей Петров. Усещането за корумпираност е все по-завладяващо, за бедност все по-обезкуражаващо. Еднопосочните билети продължават да са алтернатива.

Всичко това ще продължи до момента, в който не решим каква държава искаме да бъдем, какви са приоритетите ни, за да насочим към тях енергията, финансовите потоци, нашите усилия и тези на институциите. И понеже в общественото пространство въпроса за “доктрината България” наднича някак срамежливо иззад завесите и никой политик не се ангажира с него, може би е крайно време да го поставим ние гражданите. В противен случай парите, които държавата преразпределя, похарчени по начините, познати до сега, само ще поддържат статуквото и ще потъват като вода в пясъка на нищослучването.

3676 лева на човек пресметнах предвид данните на НСИ за населението на страната към 2009 г – 7 563 710 души. Според проекта за бюджет за 2011 г гражданите на Р България по постоянна регистрация са 8 501 065.

http://pozicii.net/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.