Home » Избрано

Младежките организации на СДС остро протестират срещу орязания бюджет на държавните ВУЗ-ове за 2011 г

2010.10.29 Няма коментари
Spread the love

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Младежките организации на СДС остро протестират срещу орязания бюджет на държавните ВУЗ-ове за 2011г., с което се поставя под въпрос нормалното протичане на студентската учебна година.

Питаме се в каква държава живеем? В демократична, в която образуванието е основа на развитието или в тоталитарна държава, в която се дават 100 млн. лв. за подслушване, а се обричат висши учебни заведения на мизерия.

Делът на средствата за образование и наука в бюджет 2011 е намален от 4,2% от БВП на 3,3% от БВП, като намаляването на средствата е особено тревожно при СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия, НАТФИЗ и редица още висши учебни заведения. Ръководствата на тези основни ВУЗ-ове вече обявиха, че ще бъдат принудени да ги затворят през зимата, с което ще нарушат нормалния учебен процес. С бюджет 2011 правителството поставя висшето образование пред избора:  да се „учи” при арктически условия, или да се излезе в принудителна дървена ваканция.

МСДС подкрепя справедливия протест и исканията на студентите за нужния минимум средства за провеждане на студентската учебна година. Заявяваме, че е недопустимо и срамно за страна-членка на ЕС, чието правителство е заявило образованието за свои „приоритет”, предвидените средства за образование и наука да са измерими с тези, които се заделят в държавите от третия свят. Абсурдно е да се дават 100 млн.лв за подслушване от МВР, а на държавните ВУЗ-ове да се отказват пари за закупуване на консумативи за отопление през зимния сезон. Пренасочването на едва 1/5 от средствата за подслушване биха решили проблемите на висшите учебни заведения през годината.

Ето защо МСДС настоява за осигуряване в бюджет 2011 на необходимия минимум финансиране за нормалното провеждане на студентската учебна година. Същевременно искаме да обърнем внимание както на управляващите, така и на академичните ръководства на българското висше образование, че е крайно време да проявят воля да бъдат извършени необходимите промени в управлението на нашите университети. Промени, които да доведат до устойчивост на тяхното развитие, вкл. на финансирането им така, че да се постигне повишаване на качествата им и превръщането им в конкуренти на европейските университети.

В каква държава искаме да живеем – в държава на страха, в държава на фуражките и чалгата или европейска държава, в която младите хора, образованието и културата са приоритет.

МСДС призовава – Уважаеми управляващи, НЕ НИ ПОДСЛУШВАЙТЕ, А НИ ПОЗВОЛЕТЕ ДА УЧИМ!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.