Home » Избрано

София и Чикаго стават по-близки

2010.10.29 Няма коментари
Spread the love

На 29 октомври вечерта в Американския център към Столична библиотека  бяха изтеглени чрез жребии наградите на участниците в първия конкурс ” До Чикаго и назад” на фондация “Приятели на Чикаго”.  Това е фондацията създадена от Иван Сотиров – генерален консул на България в Чикаго от 2005 до 2009. На церемонията бяха поканени всички участници в конкурса  и техни приятели.   Преди отчитането на конкурса се състоя първата минилекция от серията “Чудесата на Чикаго” и беше  прожектиран 15 минутен филм за Милениум парк – едно от чудесата на Чикаго.

Ето какво каза по-рано днес  Иван Сотиров за информационна агенция КРОСС :

“Чудесата на Чикаго: Милениум парк” е първата от серия лекции в цялата страна за представяне на чудесата на Чикаго. Милениум парк е едно от чудесата на Чикаго и с него стартираме програмата за приятелство между София и Чикаго. Програмата за приятелство между двата града е на Фондация „Приятели на Чикаго”, която беше създадена през тази година. Стратегическата цел на фондацията е да осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго, посочи Сотиров. По думите му, в близък план – идеята е да се съдейства за създаването на граждански партньорства и съвместни проекти между София и Чикаго.
„От фондацията установихме, че всички знаем името на Чикаго, тъй като сме чели книгата на Алеко Константинов „До Чикаго и назад”, но все още малко хора имат представата за красотата и възможностите на този прекрасен град, въпреки че там живее най-голямата българска общност – 100 000 българи “, коментира Иван Сотиров. По думите му, идеята на серията лекции е една част от всички тези хубави неща да се приложат в България.
Конкурсът “До Чикаго и назад” беше обявен от фондацията през юни. Той беше свързан именно с книгата на Алеко Константинов. Въпросът в конкурса бе за световното изложение, което се е състояло през 1893 г. в Чикаго. Имаме 73 верни отговора. Тази вечер ще бъде изтеглен жребият за раздаването на наградите. Тези, които присъстват, ще ги получат лично, а останалите – по пощата. Участниците в конкурса са от всички краища на България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.