Home » Избрано

Девет години от атентатите на 11 септември

2010.09.11 Няма коментари
Spread the love

Съединените щати отбелязват днес деветата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г.

Досега годишнината от едно от най-зловещите събития през този век, което повлия силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на целия свят, преминаваше в страната в обстановка на сериозен размисъл и изпразнени от политическо съдържание призиви за единство.

Тази година обаче се очертава тя да бъде отбелязана в по-политизирана и конфронтационна обстановка от когато и да било, на фона на ожесточените дебати за евентуалното построяване на ислямски център с джамия в непосредствена близост от мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, и на плановете на малка американска християнска църква да изгори Корана.

Иначе, както и предишни години, официални церемонии са планирани на трите места, където удариха терористите. Президентът на САЩ Барак Обама ще присъства на възпоменанието в сградата на министерството на отбраната във Вашингтон, а вицепрезидентът Джо Байдън – на това на кота нула в Ню Йорк. Сегашната първа дама Мишел Обама и предишната Лора Буш (при управлението на чийто съпруг Джордж Буш-младши бяха извършени атентатите) ще пътуват до Шанксвил, Пенсилвания, за да присъстват на церемонията на мястото, където се разби четвъртият отвлечен от терористите самолет.

На този ден преди девет години

19 ислямски терористи, принадлежащи към терористичната мрежа “Ал Кайда”, отвлякоха четири пътнически самолета и разбиха два от тях в интервал от 18 минути в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Кулите се сринаха до основи. Терористите разбиха третия самолет в Пентагона, а четвъртият падна в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказаха съпротива.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2973 души плюс 19-те терористи. Най-много хора – 2752, бяха убити при взривяването на кулите близнаци на Световния търговски център.

В отговор на атентатите САЩ започнаха война

срещу тероризма и приеха Патриотичния закон. Много щати също затегнаха антитерористичните закони и мерките за сигурност. Американски войски навлязоха в Афганистан и свалиха от власт режима на талибаните, който осигуряваше база на “Ал Кайда”.

Президентът Барак Обама обяви, че

удължава с една година извънредното положение,

въведено в страната броени дни след терористичните атаки и оттогава се продължава всяка година.

По закон въвеждането на такъв режим дава на президента допълнителни юридически пълномощия, от които той може да се възползва във всеки момент.

Ден преди годишнината пред журналисти Обама заяви, че американските войски са принудили лидера на “Ал Кайда” Осама бин Ладен да мине в дълбока нелегалност, но добави, че и през следващите години американците ще бъдат изправени пред широка терористична заплаха от страна на екстремисти на “Ал Кайда”, “готови да убиват хора”.

Американското правителство е все тъй решено да убие или да залови човека, замислил атентатите на 11 септември, каза Обама. Но американците трябва да помнят, че

битката е с терористите от “Ал Кайда”, а не с хората, изповядващи исляма,

подчерта президентът на САЩ.

Ние сме във война с терористичните организации, които изопачават исляма или измамно използват знамето на исляма за разрушителни действия, заяви Обама.

http://www.vesti.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.