Home » Избрано

Българите – по-добре от индийците, но по-зле от турците

2010.09.14 Няма коментари
Spread the love

По размера на минималната заплата България не може да догони своята южна със
Българската минимална заплата е двойно по-ниска от турската, българите не обявяват 38% от доходите си, България е сред рекордьорите по площ на строящите се търговски обекти – три от българските теми в чуждите медии днес.

Порталът csr-news.net публикува днес данни за нивото на минималните заплати в някои страни. От тях става ясно, че в Индия минималното работно възнаграждение е 50 евро, а на Мавриций – 79 евро. В България положението не е много по-розово – там минималната заплата е 123 евро, т.е. двойно по-ниска отколкото в Турция, където тя е 285 евро месечно.

Съветът на Европа призовава България да конфискува имуществото на мафията, пишат днес агенция ДПА и Меркише Одерцайтунг. Агенцията цитира секретаря на т.нар. Венецианска комисия Томас Маркерт, който е на посещение в София: “Заради високото ниво на корупция и престъпност страната се нуждае от закон, в който да се регламентира отнемането на имущество, придобито по престъпен начин”, казва той. Целта на посещението на Маркерт в България е обсъждането на окончателния вариант на текстовете в закона за конфискуване на имущество.

Европейските лидери заявиха, че България и Румъния трябва да предприемат спешни действия, за да се справят с престъпността и корупцията, информират Франкфуртер Нойе Пресе, БиБиСи, Ди Пресе и агенция ДПА. Това са области, в които двете страни не изпълняват европейските стандарти. България трябва да засили прозрачността и отчетността в сферата на правосъдието, четем в публикациите. Натискът върху София и Букурещ да ускорят реформите се засилва, тъй като и двете страни искат да влязат в Шенгенската зона от догодина, коментира БиБиСи. Европейската комисия смята да представи “междинни” доклади в изпълнение на Механизма за сътрудничество и контрол по отношение на България и Румъния в началото на 2011 година.

Агенция КНА цитира днес данни от проучване на Евростат за позицията на гражданите относно помощите за развитие, отпускани от ЕК. От тях научаваме, че най-малка подкрепа помощните програми получават в България и Словения. 47 на сто от българите настояват финансовите помощи за развитие, отпускани от ЕК, да бъдат съкратени, подчертава агенция КНА.

Онлайн-изданието на Билд помества днес статистика за броя на мигрантите в Лайпциг. Въпреки че българите не са най-многобройната група чужденци в града, те са едни от най-големите предприемачи. От 53 640 лайпцигски фирми и магазини 4148 принадлежат на чужденци. Най-голяма част са собственост на виетнамци (530), поляци (372) и австрийци (198). Българите се намират на четвърто място със 180 фирми и магазини.

Италия е еврочленката, в която са отчетени най-високи данъчни измами – през първите 6 месеца на 2010 година 50,5% от дохода на италианците не е бил обявен, съобщава сайтът cnrmedia.com. Това сочат данни от разследване на Асоциацията на италианските данъкоплатци. Сайтът информира още, че директно след Италия застава Румъния с 41,6%, а третото място е заемано от България с 38,3%. Най-малко данъчни измами има в Швеция, където необявените доходи са били 7,6%.

Русия заема първото място в Европа по площ на търговските обекти, пуснати в експлоатация, както и по площ на строящите се през първите 6 месеца на 2010, става ясно от доклад на компания Cushman & Wakefield. Информацията е цитирана от сайтовете 1rre.ru и realty.rbc.ru, които съобщават, че в лидерската тройка за новите търговски площи застават и България със 197 хиляди кв. м. и Турция със 185,9 хиляди кв. м.

От сайта на австрийската телевизия ОРФ и портала Krone.at научаваме, че австрийската компания ЕВН инвестира 50 милиона евро в изграждането на когенерационна централа за ефективно производство на електрическа и топлинна енергия в Пловдив. Днес е направена първата копка на площадката на съществуващия ТЕЦ Пловдив Север. Централата ще може да обслужва 40.000 клиенти в южната част на страната. Очаква се тя да влезе в експлоатация в края на 2011 година.

Украинският сайт minprom.ua излиза днес със заглавие „Българските власти не могат да продадат Кремиковци”. Вчера обявеният търг за продажба не се състоя поради липса на достатъчно предложения, информира пък агенция Bloomberg.

Порталът actmedia.eu помества данни за броя на чуждестранните туристи, посетили Румъния през първите 7 месеца на тази година. Най-висок е бил броят на туристите от страните-членки на Общността (61,2 на сто), като българите са представлявали 17 на сто от тях.

От испанския сайт elperiodicomediterraneo.com научаваме, че 30 на сто от хората, които се хранят в кухни за социално слаби в Испания са румънци, докато българите са само 1 процент. А почти всички спортни издания в Германия информират, че Павел Дочев става треньор на Зандхаузен от трета Бундеслига.

Обобщение по публикации в медиите/МИ/ДПВ

www.dw-world.de

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.