Home » Избрано

Мая Манолова: Българите в чужбина няма да избират свои депутати?

2010.08.14 Няма коментари
Spread the love

Ако има многомандатен избирателен район – Чужбина, ще трябва неговите народните представители да представляват много разностранни интереси, но от друга страна няма нищо невъзможно, смята членът на временната комисия за подготовка на Изборен кодекс

Интервю на Росица Ангелова
(Информационна агенция КРОСС)

Г-жо Манолова, българите в чужбина за пореден път поставят въпроса за възможността да избират свои народни представители, а не гласовете им да се преливат към сега съществуващите многомандатните избирателни райони. Обсъждан ли беше този въпрос в комисията за подготовка на новия изборен кодекс?

Очевидно, че възможността на българите в чужбина да избират свои народни представители ще ги мотивира в по-голяма степен да участват в национални избори. По принцип обаче това е трудно за реализация, тъй като дори и да имат свой представител, той ще трябва да представлява много разностранни интереси – тези на българите в Истанбул, Шри Ланка, Китай, Канада и където се сетите. Това е много сложно за организация, но според мен би могъл да се обсъди и такъв вариант, разбира се, при изслушване на аргументите, които имат техните представителни организации. В този смисъл можеше дебата в тази временна комисия да е по-широк и с участието на тези организации.

Към този момент на какъв етап е подготовката на Изборен кодекс?

Шестият месец от работа на парламентарната комисия за подготовка на кодекса изтече на 11 август. Това беше периодът, за който тя беше сформирана. Тъй като това е ваканцията на парламента и това време не се брои, се удължава до 11 септември, което е събота, последният срок, в който трябва да се внесе проектът е 13 септември. Принципно той е готов, но остават проблемни теми, които ще бъдат гласувани между 1-ви и 10-ти септември.

Кои са проблемните теми?

Много са. Примерно, праговете за регистрация на партиите и коалициите за участие, изборността на кметовете на малките населени места, които ГЕРБ искат да вдигнат при 500 избиратели на населеното място. Сега при 150 избират свой кмет и т.н.

Кои от въпросите, засягащи българите в чужбина, остават спорни?

Електронното гласуване. Въпросите са свързани с това дали ще бъде като пилотен проект, дали повсеместно, при какви условия и т.н.
Моето лично мнение е, че можеше да бъдат изслушани повече неправителствени организации, включително и на българите в чужбина и да се чуят техните конкретни предложения. На пръв поглед изглежда сложно, например, че ако има един такъв многомандатен избирателен район, ще трябва неговите народните представители да представляват много разностранни интереси, но от друга страна няма нищо невъзможно. При повече обсъждане и аргументи би могло да се стигне и до такова решение.

Към този момент се запазва и статуквото – българи с двойно гражданство да нямат право да се кандидатират за народни представители, нали така?

Да, това е конституционен проблем. Регламентът е в Конституцията и няма как да се променя от изборния кодекс.

http://www.cross-bg.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.