Home » Избрано

Кражбата като масов спорт

2010.08.24 Няма коментари
Spread the love

Последните дни от отпускарското време са белязани от два взаимоизключващи се символа: масови кражби по всички фронтове и масови светски сватби. Ама че социална ножица – така се е отворила, че може да ни отреже главите…Коментира Мирела Иванова:

“Aвтокрадец на 11 краде коли на жени, за да се повози.” Из новините на в. “24 часа”

Въпреки непрекъснатите акции на МВР в цялата страна, провеждани под различни кодови наименования, от “Недосегаемите” до “Отрепките”, престъпният контингент ни най-малко не възнамерява да се стресне или поне да се отдаде на заслужен отдих по черноморските ни курорти, които обявиха големи намаления.

Напротив, численият му състав непрекъснато се разраства, включва в себе си всички етнически групи и социални слоеве, а напоследък и драстично се подмладява.

Животът тук и сега

Защо кражбите се превърнаха в единствения масов български спорт? Заради крайната бедност на голяма част от населението, заради безнаказаността на престъпленията или поради усещането за един нездраво весел морален и обществен безпорядък, безпаметен хаотичен купон, който олицетворява пълното отчаяние на настоящето ни?

Кражбите на всички нива – от укриване на данъци и оборот, от източване на ДДС до източване на нефтопроводна тръба и обикновено трамвайно джебчийство трасират упадъка на държавността и подсказват липсата на осъзната и целенасочена енергия, която да пребори разпада.

Всички правителствени намерения и полицейски акции се харесват на част от обществото, но не се радват на подкрепа и солидарност, не изглеждат като фасета от едно цялостно национално усилие да подредим живота тук и сега по нормален начин.

Кражби се регистрират в немислими и недопустими от етична гледна точка сфери като здравеопазването, например. Мой близък ми разказа, че за да му направят неотложни изследвания в болницата, са го принудили да подпише документ, с който да удостовери, че се е лекувал в продължение на една седмица в същата тази болница.

Окрадени на входове и изходи

Какъв изход има той? По-неблагоприятен от изхода на крадеца, заловен от друг мой близък. Отива във вилата си привечер, сварва я отворена. Всички по-ценни вещи са струпани на куп, а уморен от работата си, крадецът е заспал на едно от леглата. Арестуват го и го пускат след 24 часа, защото липсват доказателства от дома да е изнесено нещо.

От казаното дотук следват поне две обобщения: че кражбите са масова практика, поради липса на други възможности за съществуване и реализация, по тази причина не е създадена и обществена нетърпимост към тях. Със сигурност не сме се отървали от манталитета на късния соц.

И още: мнозина от днешните български новобогаташи преуспяха благодарение на толерираните огромни грабежи, и какво – освен че са светски медийни герои, женят се шумно, яхат яхти и самолети.

Пълна деградация, ето това последва засега, за после – да му мислят 11-годишните автоджамбази и правителството, което освен с икономическата, има да се бори и с друга криза.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.