Home » Избрано

Външен министър: Дали ще влезем в Шенген зависи само от нас

2010.08.25 Няма коментари
Spread the love

Няма опасност да се ограничи правото на свободно придвижване в ЕС, както се твърди в някои медии. Вчера говорих с френския министър по европейските въпроси Пиер Льолуш, за да го уверя, че всички български граждани в чужбина са длъжни да спазват законите на дадената страна и европейските изисквания, заяви по Нова телевизия министърът на външните работи Николай Младенов.

От 2004 година има директива, която казва, че има свободно движение на хора в ЕС, но всеки, който отиде в друга страна, след един период трябва да може да се издържа, да има адресна регистрация и да не нарушава законите, допълни той.

На базата на тази директива, ако това се случи в България, България има правото да върне чужди граждани в други страни, както и други страни към България, уточни Младенов.

Ситуацията, която имаме в момента във Франция, засяга много по-малко български граждани, отколкото граждани на други страни от ЕС, заяви министърът на външните работи.

Според мен целият проблем се експонира по неправилен начин, защото това е вътрешнополитически дебат във Франция, подчерта той. Също така няма връзка между това, което ние правим, за да станем член на Шенген, и тази ситуация. Дали ще се присъединим към Шенген в срок, зависи изцяло от нас, каза още Николай Младенов.

Kafene.net

——————————–

Н. Младенов: Ще има закриване на посолства

Няма обаче да са 30, добави министърът на външните работи.

Разговарях с френския министър по европейските въпроси Пиер Льолуш, за да го уверя, че всички български граждани в чужбина са длъжни да спазват законите на дадената страна и европейските изисквания, обяви по НТВ министърът на външните работи Николай Младенов, който напомни, че на базата на европейската директива за свободно движение на граждани, всеки, който отиде в друга страна трябва да може да се издържа, да има адресна регистрация и да не нарушава законите й. Въз основа на тази директива, ако това се случи в България, и България има право да върне чужди граждани в други страни

Младенов каза, че до този момент няма български граждани, които да са върнати недоброволно в България, а се спекулира с това. Ситуацията в момента е, че днес очакваме доброволно да се върнат десетина човека. Всичко се прави на базата на европейското законодателството, подчерта министърът, който установил връзка с хората и разбрал, че няма такива, които са върнати насилствено у нас. Целият проблем се експонирал по неправилен начин, защото той бил вътрешнополитически дебат във Франция.

Няма връзка между това, което ние правим, за да станем член на Шенген и тази ситуация, защото дали ще се присъединим към Шенген в срок, зависи изцяло от нас, осведоми министър Младенов. Никой в България не трябва да се заблуждава, че няма проблем с интеграцията на нашите граждани от ромската група и трябва да се обърне внимание на това, за да могат те да се чувстват равни в обществото, да се образоват и да работят в страната като всички останали, добави той.

Ще има закриване на посолства, но няма да ви кажа кои, продължи външният министър, който каза, че за да се работи по-ефективно, трябва да се оптимизира работата. Направен бил анализ на цялата система, създадена била матрица и класификация на самите посолства. Имало страни, в които България поддържала мисии, без реално сериозни икономически или политически интереси. Закриването на едно посолство не е еднократен акт, а процес, изискващ много действия покрай връщането на хората. Със сигурност обаче не трябва да се ликвидират имотите ни зад граница, заключи Младенов и добави, че е силно преувеличен слухът за закриването на 30 посолства.

Frognews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.