Home » Избрано

“Кремиковци” – най-голямата имотна сделка

2010.08.23 Няма коментари
Spread the love

7755 декара индустриален имот само на 17 км разстояние от идеалния център на София – храм-паметника “Св. Александър Невски”. Така изглежда най-голямата имотна сделка в България.

Тя е за производствената площадка на “Кремиковци” и търгът за нея е насрочен за 13 септември. Остава да се появят кандидати. По размери теренът на комбината е по-голям дори от град като Севлиево. Парцелът в Североизточна София е освободен от задължения към държавата, а новият собственик ще може да строи каквото му душа иска – нови модерни производства, офиси или жилища. Само земята под комбината е оценена на 135 млн. лв. или 8,9 евро на кв. метър. Но за жалост (или радост) на инвеститорите, те ще трябва да платят и за вехтите сгради, огромните машини, оборудването, складовите наличности, доменните пещи и феросплавния завод. Оценени са на 430,5 млн. лв. Така наддаването след три седмици ще започне от кота 565,5 млн. лв. Най-висока е цената на две машини за непрекъснато леене на стомана – всяка по 24,7 млн. лв. Обект на сделката са и 23 локомотива, всеки оценен на 60 хил. лв., и 158 товарни вагона по 12 хил. лв. за брой.

Най-големият имот на тезгяха

Дни преди датата на търга за “Кремиковци” – 13 септември, кабинетът на синдика Цветан Банков е като гара разпределителна. “Отворено е за всеки, който иска да направи оглед. И вие да дойдете, ще ви разведем из завода, обещава гостоприемно синдикът. Разкарваме ги нагоре-надолу, отговаряме на въпроси. Гледаме само някой да не се изгуби из лабиринтите на комбината, казва Банков и не лъже. “Кремиковци” е голямо животно! Съгледвачите са много. Но поне засега никой не се е легитимирал като представител нанякоя голяма компания. Инвеститорският интерес се пази в дълбока тайна. Сигурно е обаче, че по офертата работят мощни екипи от специалисти.

Продажбата на имот с мащабите на “Кремиковци” е събитие. Не всеки ден на тезгяха се слагат толкова много и разнообразни активи. Според експерти това е един от най-големите обекти, които се предлагат в момента в Европа. Списъкът, в който са изредени всички активи, е 1108 страници. В тях като в безкраен поменик се нижат производствени халета и складове, тръбопроводи и кранове, водопроводи, канали, филтри. Описани са дори шахтите и външните клозети. “Кремиковци” има четири гари, 548 вагона и цяла дузина локомотиви, ТЕЦ и завод за технически газове. С цена е всичко – от доменните пещи до последната бургия и отвертка. 30 млн. лв. например струва Първа доменна, на 12 млн. лв. е оценена Трета доменна. По 12 хил. лв. са товарните вагони, по 60 хил. лв. – локомотивите.

Кредиторите са решили да се оценява поотделно всеки актив. Производствените мощности се продават накуп. Стартовата цена в търга, който ще е с тайно наддаване, е 565 517 510 млн. лв. Според някои тя е ниска, защото само земята струва много повече. Други смятат точно обратното. Каква е истината ще покаже самият търг. Ако имотът се продава евтино, ще се извие опашка от купувачи, които ще вдигнат цената поне 3 пъти. Ако е висока, няма да дойде никой. (Труд)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.