2024-04-23

3 thoughts on “КОНСУЛЪТ В ЧИКАГО

  1. Назначението на Димитър Туджаров-Шкумбата за наш консул в Чикаго породи истинско цунами от коментари в Интернет. Повечето анонимни форумци се питат – защо точно него изпращат в града, побрал най-голямата българска колония в САЩ? Понеже е вицаджия? Имитатор? Майстор на скечовете? Или тайно е разсмивал Тато, както сега не само разсмива, ами дава и полезни съвети по публично говорене, подпрени с дипломата му на магистър по реторика, на самия Бойко Борисов? Явно в посока на премиерския кабинет ще да е заровено ключето към загадката, смятат запознати с темата.

    Известно е, че съпругата на Шкумбата е активистка №1 на ГЕРБ в столичния кв.”Слатина”, а пък той по този повод цитира народната мъдрост: “Където жената, там и родата”. Разбира се, може да се спори половинката на Туджаров ли е неговата ракета-носител, или самият той има заслуга за издигането й, тъй като шегобиецът не от вчера е близък с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и дясната ръка на настоящия министър-председател в ГЕРБ – Красимир Велчев.

    Но пешкира на народното недоволство опра министърът без портфейл Божидар Димитров, който дал предложението на дипломатическа служба в Чикаго – дори не точно като консул, да бъде изпратен някой популярен и обичан от нашенците там българин. И той се оказал… Шкумбата /?!/. Безконкурентен както на сцената, така и в дълбоките води на дипломацията.

    Петричанинът, сменил доста професии, нямащи нищо общо с дипломатическото поприще, не го ловят конкурси и атестации. Те са за “колегите” му от кариерата, драпащи с години в МВнР да преодолеят още едно стъпало в служебната йерархия, чийто венец са именно назначенията на дипломатическа работа. А бившият инженер, който

    цяла петилетка е бачкал като електрошлосер в “Кремиковци”, с един скок “прелетя Океана”

    и съвсем скоро ще се приземи в града, възпят от класика Алеко Константинов.

    “Може и да се справи момчето. Да не е по-лош от Тодор Колев? Ние също трябва да уважаваме популярните си личности. Шварценегер стана губернатор на Калифорния, щото си го избраха хората. Ако бяха направили допитване до българите в Чикаго кого искат за консул, Шкумбата като нищо щеше да се класира на първо място”, коментират негови колеги от първата халтураджийска вълна като Радо Шишарката, Венци Мартинов, Илия Цоцин и дори фамозната Радка Куршума, възпяла Бойко Борисов с чутовното парче “Огнеборецо мой”.

    Ако говорим сериозно, на фона на драстичното затягане на коланите и съкращенията в нашите посолства, съчетано със завишени изисквания към дипломатическите кадри, назначението на имитатора на бай Тошо предизвиква смях през сълзи. Каквито и шоуменски умения и скрити таланти да притежава Шкумбата, е ясно, че те няма да му послужат в новото поприще. Междувременно тръгна и апокрифната версия, че премиерът е искал да си го върне на българските чикагчани, които светкавично тиражираха изказването му за “лошия генетичен материал” в навечерието на изборите и предизвикаха възмущението на “просветените слоеве” по света и у нас.

    Димитър Туджаров може да е най-прясното недоразумение на дипломатическия фронт, но едва ли е най-голямото, обобщават анализатори на трагикомичната ситуация. И припомнят изпращането на Тодор Колев за посланик в Канада, без да знае бъкел английски и без да е минал някаква школовка в тази посока. Но в случая с Шкумбата е любопитно и друго – пред човек на “ШОУ” един вече бивш bg посланик обобщи с нетърпящ възражение тон:

    “Всички дипломати са свързани със службите. Просто никой не може да бъде назначен без тяхното одобрение”.

    Години, след като се прибра безславно от Страната на кленовия лист, бе оповестено, че Адама е с картонче на ДС-агент. Популярният актьор просто искал да изведе семейството си през Шенгенския кордон в “свободния свят”, тъй като втората му жена и доведената му дъщеря трябвало най-после да се докопат до банковите сметки на съпруг №1 на Йорданка Колева – белгийския трафикант на оръжие Жозе Дени, издъхнал мистериозно от инфаркт в български затвор, където го тикнали неговите “верни” партньори от ДС.

    Зомбирани от касовия успех на “Мисия Лондон”, пък съвсем забравихме да търсим “изворите” на едноименния роман на Алек Попов, които той, разбира се, пропуска да посочи в интервютата си. А те са основно в дипломатическия фолклор не само от началото на прехода и след това, но още от времето на Тато. Например изядените патици са “прелетели” в книгата от брадат дипломатически виц, сътворен още когато Алек Попов е ходел прав под масата.

    И около него самия в битността му на културен аташе в Англия в средата на 90-те години са се натрупали немалко негативи, които на свой ред са обогатили дипломатическия фолклор. Вече не е тайна, че Алек е изтикан на дипломатическата “писта” не заради непроявените си към този момент интелектуални качества, а по силата на дребния наглед факт, че е роднина на бигбос от Външно Стоян Сталев, по-късно посланик в Турция и Германия, също оказал се с агентурно минало. Стоян Сталев е син на бившия шеф на Конституционния съд – покойния Живко Сталев, за когото се шушука, че поназнайвал нещичко за изборните фалшификации през горещото лято на 1990-а, но си затворил очите.

    Сталев-старши бил роден брат на бабата на Алек Попов – именитата преводачка от френски Лилия Сталева. Още един банален пример за безсмъртната балканска шуробаджанащина.

    “Незабравим” остава и фалът, сътворен от настоящата консулка в Чикаго Лила Георгиева, дъщеря на актьора от Сатирата Ангел Георгиев, по-известен с красноречивия прякор Ачо Ченгето. Само преди 3 години младата полиглотка /знаела 6 езика, гласи клюката/ се сдоби с неблагодарното прозвище Прашката, след като разбуни духовете с голи фотоси, публикувани в личния й сайт. Тогава българите в Чикаго се вдигнаха на бунт срещу назначението й, демонстриращо “голата истина за българската външна политика”. Въпреки че смени фамилията, цвета на косата си и цялостната си визия, Лила не успя да маскира бурното си еротично минало, което “ШОУ” разбули цяла година преди скандала. Баш дипломатката, която “рекламира” професията с думите, че

    “дипломатът е човек, който ти казва да идеш на п… ка си майчина по такъв начин, че нямаш търпение пътуването да започне”,

    се е снишила, доколкото може, и “с успех обслужва 14 щата”, каквото и да означава това. Не може да скрие обаче, че с по-младия си съпруг Михаил Тинчев са се свалили чрез сайт за запознанства, където двамата вършеели на воля, докато били “свободни електрони”. Но в момента са пример за “образцово” дипломатическо семейство, иронизират ги в МВнР.

    През юни т.г. пък бе задействана процедура по отзоваването на посланика ни в Тайланд Камен Величков, назначен с указ на президента Георги Първанов, но славещ се като човек на Желю Желев. Повод за “уво”-то стана жалба от бившата консулка в Тайланд Красимира Трифонова. Амбициозната дама от 2 години бомбардирала Външно с жалби срещу началника си и твърдението за сексуален тормоз било само едно от многобройните обвинения.

    Някои обаче посрещат с недоверие вайканията на 40-годишната дипломатка, имайки предвид, че действието се развива в най-предпочитаната и евтина сексдестинация в света, където, ако толкова “загори”, Величков може да получи невероятна “пълна програма” само за 10-15 долара.
    Конфликтът между щастливо женения посланик, чиято съпруга работи в ООН, и бившата консулка е започнал още с изпращането му в Тайланд, твърдят източници от Външно.

    Двамата се надпреварвали кой повече жалби ще внесе срещу другия.

    Трифонова разчитала, че тя ще бъде назначена за посланичка след Мима Николова, в чийто екип била при пристигането си през 2007 г. След като се разбрало, че за посланик е изпратен Камен Величков, тя не пожелала да се махне, а останала на работното си място и търканията между двамата станали ежедневие.

    Чашата преляла именно с жалбата, подадена до Комисията за защита от дискриминация, в която бившата консулка твърди, че Величков многократно й правел неприлични предложения, които тя отбивала. Жалвала се още и от отправени по неин адрес заплахи. В крайна сметка външният министър Николай Младенов разреши спора, като парафира заповедта за дисциплинарно наказание на /може би?/ палавия дипломат и прекрати предсрочно мандата му с мотиви за серия от сериозни служебни нарушения.

    Асен ТОПАЛОВ

    ………………………………………………………..
    ГЛАСОВЕ ОТ ФОРУМИТЕ

    * Шкумбата ще бъде консулски работник от нов тип. Той няма да се занимава с рутинна консулска и дипломатическа работа, която ще се движи от титана на родната ни дипломация Лила Секса. Шкумбата ще вършее из българската емигрантска общност като чалгабард на Б.Б.

    * Божидар Димитров обира гръмотевиците, за да не паднат върху началника му. Шкумбата се изпраща в Чикаго от Б.Б. за заслуги по участия в предизборните кампании на ГЕРБ (лично обещание, за което цялото МВнР отдавна знаеше). Едното дете на халтураджията вече е в САЩ, а другото сега държи САТ-ове. Замисълът е стар. Друг е въпросът, че един дипломат не отива в чужбина да весели българската общност, а главно за промоция на България в съответната страна.

    * Това е обида към нашего брата емигранта, но ние сме свикнали на всичко. И посланичката Елена Поптодорова е парашутистка. Навремето беше секретарка на Петър Младенов, когато той беше топдипломат на бай Тошо. Семейна трагедия, при която бебето й падна от балкона, беше причина да я пратят в чужбина да се разтуши. Трагедията си е трагедия, на никой да не се случва такова нещо, но вече над 20 години тази жена е несменяема номенклатура на Външно. Както е тръгнало, може да доживеем да ни пратят тук някоя Глория Силиконска да защитава интересите ни с пълни гърди. Тодор Колев беше „страхотно“ културно аташе в Канада. Понеже не вършел нищо, посланикът му казал да вземе една цигулка и да свири за пари на ъгъла срещу българската мисия. О, времена о, нрави!
    Добави в Facebook
    Добави в Twitter

  2. Разединители има навсякъде, където се съберат повече българи от един. Малко са обединителите. Затова комунистите толкоз време ни управляват на принципа „РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ“. Човекът още не е дошъл и вече мощната политическа пропаганда се задейства …! Затова сме на този хал!

  3. “Не са ме разбрали правилно, става дума за мой проект, който има за цел да обедини общността в Чикаго, а не за дипломатическа служба.
    На всичкото отгоре проектът не е окончателно приет“ ДТШкумбов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *