Home » Избрано

Българският културен клуб – Скопие застава зад Мирослав Ризински

2010.08.31 Един коментар
Spread the love

 

Ръководството на Българския културен клуб – Скопие (БККС) е изпратило писмо-декларация до редица европейски институции, правозащитни организации, дипломатически мисии и медии в знак на солидарност с българския патриот Мирослав Ризински (един от ръководителите БККС), осъден от македонските власти и излежаващ ефективна присъда в затворите на Република Македония. В писмото се казва:

Дълбоко сме загрижени и разтревожени за съдбата на нашия скъп и уважаван колега г-н Мирослав Ризински. В своята обществена дейност, г-н Ризински многократно се е доказал като безкомпромисен борец за утвърждаване на демокрацията в Република Македония след разпада на Титова Югославия, както и за ускорена евро-атлантическа интеграция на страната. Той е един от активните радетели за обективно тълкуване на македонската история и за развитие на добросъседските отношения на Балканите (включително чрез отбелязване на общи исторически събития и фигури със съседните държави).

За съжаление с тази си народополезна дейност г-н Ризински винаги е бил трън в очите на враговете на демокрацията в Република Македония, които нееднократно го подлагат на лични атаки и тормоз. Г-н Ризински беше един от невинно пострадалите при хулиганското нападение на панихидата за Мара Бунева в януари 2007г. – престъпление, чиито автори остават ненаказани и до днес. Вместо това, самият г-н Ризински стана невинна жертва на злонамерна провокация и постановка, след което беше осъден на лишаване от свобода в един непрозрачен и политизиран съдебен процес, чието съответствие с международните стандарти е толкова спорно, че изобщо не заслужава коментар.

БККС споделя становищата на Държавния департамент на САЩ и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа относно нарушенията на правата на човека в Република Македония и сериозните им критики срещу политическата намеса в съдебната система на страната. Действията срещу колегата Ризински и други членове на граждански организации създават крайно негативен образ на Република Македония пред Европейския съюз и НАТО, тъй като са в драстично противоречие с Копенхагенските политически критерии за членство в ЕС.

Изразяваме пълна солидарност със справедливата кауза на г-н Ризински, чиято честност и почтеност е добре известна както на нас, така и на международните ни партньори. БККС безрезервно вярва в неговата пълна невинност и правота и му дава цялостната си подкрепа. Настояваме пред институциите на Република Македония несправедливото обвинение срещу г-н Ризински да бъде изцяло отхвърлено и да се възстанови доброто му име като човек, специалист и общественик. Призоваваме европейските дипломатически представителства в Скопие да предприемат енергични действия в негова защита.

Писмото на БККС е изпратено също до ръководни български институции и медии с настоятелен апел да окажат пълно съдействие за трансфера на Мирослав Ризински в Република България.

 

БКК – Скопие,  http://www.bkks.org/node/331

One Comment »

  • Илчо said:

    Съжалявам аз живея в САЩ и не следя така често какво става у нас/ Македония/.Аз жибеех и още в мислите си съм там, в ,Кюстендил.Така или иначе \"МАКЕДОНСКИЯТ ПРОБЛЕМ\" ми е до болка познат.Имам много примери от хора в Македония.Ще ви цитирам думите на приятел на моите родители;Стаменов Ване Скопие насеба Пръжино;Ставаше дума ,че Киро Глигоров не смее да рече,че е учил в Кюстендил..и.т.н.Чичо Ване ми рече;
    Слушаи Илче ти си бил у мене дома,ти си видел каква библиотека я имам,та мислиш я не знам кой сам.Знаеш ли како са ми викали гръчетата кога сме живели у Лерин;Да еба твойта мама Българска/Извинявам се за неприличния израз/.Та ти мислиш ли ,че я не знам кой съм,ако я речем ова у Скопие ,че лежим у затвор.Той беше образован човек,преподавател,но не смееше да каже че е Българин.С помща на българските комунисти и Титова Югославия ликвидираха Българското съмосъзнание на Българите в Македония,наи-, изстрадалата,наи-Българската земя.

    Бог да пази България и всички Българи в земите Български.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.