Home » Избрано

Българи протестират срещу антибългарския тормоз в Македония

2010.08.28 6 коментари
Spread the love

Апелът е до всички наши институции и е заради Мирослав Ризински, който беше злобно малтретиран и пострада сериозно заради българско самосъзнание и значимата си родолюбива дейност. Скопие подлага на неприкрит политически тормоз наши сънародници.

Граждани и представители на неправителствени организации у нас и по света отправиха по този повод следната протестна декларация:

ДО:
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
БОЙКО БОРИСОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

КОПИЕ:
Председатели на парламентарни групи
Народни представители
Членове на Европейския парламент
Държавна агенция за българите в чужбина
Посолство на Република България в Скопие

ОТНОСНО: Държавна защита на родолюбеца Мирослав Ризински, арогантно репресиран в Република Македония

Уважаеми господа,

Решително протестираме за драстично нарушените човешки права на българския гражданин г-н Мирослав Ризински от страна на македонските институции. Г-н Ризински е един от ръководителите на Българския културен клуб – Скопие (БККС), работещ усилено за съхранение на бъл-гарското културно-историческо наследство и популяризиране на българ-ската култура в Република Македония. За активната си народополезна дейност г-н Ризински беше неотдавна удостоен с български oрден по повод 100-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, както и с юбилейна старопрестолна грамота по повод 100-годишнината от независимостта на българската държава.

Тормозът над г-н Ризински от македонските власти е един от най-емблематичните случаи на нарушени човешките права и унижено достойнство на българите в Република Македония. Мирослав Ризински беше злобно малтретиран и сериозно пострада когато през януари 2007 г. умело направлявани хулигани нападнаха с тояги и камъни участниците в панихида за Мара Бунева. Поради българското самосъзнание и значимата родолюбива дейност на г-н Ризински, още през септември същата година му е организирана крайно злонамерена полицейска постановка, след което е осъден на лишаване от свобода в резултат на недоказано обвинение, несправедлив и крайно непрозрачен съдебен процес с мно-гобройни процедурни нарушения, полицейски произвол, двойни стандарти, демонстративна пристрастност, политически натиск и очевиден конфликт на интереси от страна на представители на македонските институции. Фрапантен е фактът, че след директна политическа намеса и подмяна на неудобни съдии, лично съпругата на македонския министър на правосъдието осъжда г-н Ризински на втора инстанция.

В продължение на 6 месеца македонското Министерство на правосъдието тенденциозно протака трансфера на г-н Ризински в Република България, поради което той вече изтърпя ефективно над половината от тригодишната си присъда. Така македонските институции арогантно нарушават Конвенцията за трансфер на осъдени лица на Съвета на Европа, въпреки че като страна по Конвенцията имат международно-правен ангажимент за стриктното й спазване. Абсурдните доводи за протакане, бездушието, злонамереността и антихуманното отношение от страна на властите в Скопие минава всякакви граници на търпение.

Многочислените аналогични случаи са категорично доказателство за целенасочената репресивна политика срещу гражданите на Република Македония с българско самосъзнание и гражданство. Скрити зад пре-текста за “независима” съдебна система, македонските власти не демон-стрират никакво желание да зачитат човешките права на българите в страната, нито показват добронамереност към Република България. Скопие подлага на неприкрит политически тормоз наши сънародници, които трябва да бъдат ефикасно защитени от българската държава също с политически методи и средства.

Съгласно Конституцията, всеки български гражданин, където и да се намира, е под закрилата на Република България и не може с лека ръка да бъде предаден на друга държава за наказателно преследване. Вън-шната политика на Република България цели да осигури благоденствие и основните права и свободи на българските граждани както в България, така и по света. Нашите граждани имат право на ефикасна държавна защита срещу посегателство върху тяхната чест, достойнство и добро име.

Ето защо Ви призоваваме да предприемете решителни дей-ствия и категорични стъпки за да се осигури необходимата дър-жавна и дипломатическа защита на г-н Ризински. За защита на бълга-рите, които са преследвани заради техните убеждения и лежат невинни по скопските затвори, несъмнено бихте имали подкрепата на цялата родолюбива българска общественост.

ПОДПИСАЛИ:

Инициативен комитет „Справедливост за Мирослав Ризински”
Независима гражданска инициатива „Братя българи, ние сме со вас”
ПЛАМЕН ПАВЛОВ
Историк, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (1998-2002 г.)
АЛЕКСАНДЪР ГРЕБЕНАРОВ
Българска академия на науките, Македонски научен институт
ЛЮБОМИР ИВАНОВ
Българска академия на науките, председател на Атлантическия клуб в България
ИВАН НИКОЛОВ
Директор на списание „България-Македония”
БОЙКО ВАСИЛЕВ
Журналист в БНТ, водещ на „Панорама”
ЕВГЕНИЙ ЕКОВ
Журналист, посланик на България в Молдова (2001-2005 г.)
РАЙНА МАНДЖУКОВА
Журналист, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (2009-2010 г.)
ТАНЯ МАНГАЛАКОВА
Журналист, експерт по Балканите
БЛАГОЙ КЛИМОВ
Доктор по политология, експерт в Европейския парламент (2008-2009 г.)
ЛАБРО КОРОЛОВ
Председател на МПО „Македония – Швейцария на Балканите”, Торонто, Канада
МАРИЯ РАДКОВА
Архитект
ДАНИЕЛ ПАНЧЕВ
Председател на Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество
ТАСЯ ТАСОВА
Представител на българската общност в Сидни, Австралия
ИЛИЯ БАЗЛЯНКОВ
Технически директор, REGIA.BG
РОСЕН ДИМОВ
Специалист по европейско и международно право, експерт в Европейската комисия (2008-2010 г.), член на Международния секретариат на Световната антикорупционна мрежа при Световната банка
ВЛАДИМИР КАЛОЯНОВ
Историк, писател
ПЕТЪР СТАМАТОВ
Редактор на интернет портал www.eurochicago.com, Чикаго, САЩ
ГЕОРГИ СТАМЕНОВ
Художник, председател на културно-просветно дружество „Огнище” за връзки с българите в Албания и Косово

6 Comments »

 • Джeндeмa said:

  Тоя не беше ли хванат по сигнал на софийския офис на ФБР с рушвет от 6000 евро в качеството му на македонски зам. -министър за международните помощи за недоразвитите райони?! Абе все такива разни с криминално-битови проблеми се пишат набързо \\"българи\\" – ега отърват наказанието, глобата, затвора, . . . . .

 • Ne e taka said:

  Ne se li zamisliash, che v darjava bez zakoni i teb mogat da te hvanat s niakolko kilograma heroin naprimer v bagajnika, nali?

 • Гого said:

  Срещу сигнал на ФБР, па и видео и документално обезпечен при реализацията, нито Боко, нито Гоце Първанката, нито Телериг Шибаняка, нито Ванчо Каракачанката (въпреки че Ризински му е дал и лична клетва http: // www. youtube. com/ watch?v=WUA7OtcEr7w ) смеят да се опълчат! И мълчат като ДС-задници!

 • Мунчо said:

  Не им вервам на макетата. Там всичко е с краката надолу. Човекът не е имал право на честен процес жената на някого си е била съдийка и са допуснали много неточности в самото дело… то ако си нарочат некой, да не мислиш че е трудно да му скалъпиш нещо…оснобено в МакДоналдия 🙂

 • Наблщдател said:

  На милиционерските шибаняци (разните му ДС-„академици“, ДС-„н.с.“-та, ДС-топачи, о.з.полковници, комуноидни „културтрегери“ и прочие) Ризински им е необходим в затвора – като „пропагандна стока“ за продаване на патриотарския лумпенпролетариат в България! Затова и ДС-„Ванчо“ Каракачанов го издаде (предаде) на софийския офис на ФБР – за да си създаде чрез американците „български пропаганден мъченик в Македония“, с чийто образ да развява байраци по предизборни митинги и кьорсофри! Само че Спаска с детето се оказа по-подходяща от пропагандна гледна точка отколкото Ризински с рушвета – затова предизборните и следизборни финанси бяха насочени натам и разбира се частно-оползотворени къде-къде по изгодно, ако разбирате за какво иде думата!

 • Mariana said:

  Мирослав Ризински от доста време е в затвора.

  Не знам, впрочем, ако прежде включилия се „Наблюдател“ беше на негово място, щеше да мисли точно за Краси Каракачанов или за еди чий си политически или друг интерес.

  ––––––––

  Бугарскиот културен клуб – Скопје
  застанува зад невино осудениот Мирослав Ризински
  31 август 2010

  http://www.bkks.org/node/331

  Раководството на Бугарскиот културен клуб – Скопје (БККС) испрати писмо-декларација до повеќе европски институции, организации за заштита на човечките права, дипломатски мисии и медиуми во знак на солидарност со својот колега Мирослав Ризински (еден од раководителите на БККС), кој е осуден од македонските власти и излежува ефективна пресуда во затворите на Република Македонија. Во писмото се вели:

  Длабоко сме загрижени и растревожени за судбината на нашиот драг и уважен колега г-н Мирослав Ризински – еден од раководителите на Бугарскиот културен клуб – Скопје (БККС). Во својата општествена дејност, г-н Ризински многукратно се докажувал како бескомпромисен борец за утврдување на демократијата во Република Македонија по распадот на Титова Југославија, како и за забрзана евро-атлантска интеграција на земјата. Тој е еден од активните поборници за објективно толкување на македонската историја и за развој на добрососедските односи на Балканот (вклучително и преку одбележување на заеднички историски настани и фигури со соседните држави).

  За жал, со оваа негова народополезна дејност г-н Ризински секогаш бил трн во очите на непријателите на демократијата во Република Македонија, кои често го подлагаат на лични напади и тормоз. Г-н Ризински беше еден од невино настраданите при хулиганскиот напад на панихидата за Мара Бунева во јануари 2007 г. – криминално дело, чии автори остануваат неказнети и до денес. Наместо тоа, самиот г-н Ризински стана невина жртва на злонамерна провокација и монтиран процес, по што беше осуден на лишување од слобода во еден непрозрачен и политизиран судски процес, чија согласност со меѓународните стандарди е толку спорна, што воопшто не заслужува коментар.

  БККС ги споделува мислењата на Стејт департментот на САД и Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) во врска со нарушувањата на човечките права во Република Македонија и нивните сериозни критики против политичката интервенција во судскиот систем на земјата. Дејствата против колегата Ризински, и други членови на граѓански организации, создаваат крајно негативна слика за Република Македонија пред Европската унија и НАТО, бидејќи се во драстично противречие со Копенхашките политички критериуми за членство во ЕУ.

  Изразуваме целосна солидарност со справедливата кауза на г-н Ризински, чија чесност и интегритет е добро позната како на нас, така и на нашите меѓународни партнери. БККС, безрезервно, верува во неговата невиност и правичност и му ја дава својата целосна поткрепа. Настојуваме, пред институциите на Република Македонија, несправедливото обвинение против г-н Ризински да биде целосно отфрлено и да се врати неговото добро име како човек, специјалист и општественик. Ги повикуваме европските дипломатски претставништва во Скопје да преземат енергични дејства за негова заштита.

  Писмото на БККС е испратено исто така и до раководни бугарски институции и медиуми со настојчив апел да дадат целосна помош за трансферот на Мирослав Ризински во Република Бугарија.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.