Home » Избрано

B Созопол започват Празниците на изкуствата “Аполония”

2010.08.27 Няма коментари
Spread the love

За най-интересните събития от програмата на 26 издание, което ще продължи в Созопол до 5 септември, разказва в „Артефир” арт директорът на „Аполония” Маргарита Димитрова:
“Подготовката тече много отдавна, но в последните десетина дни вече и в Созопол се работи много активно. От информацията до този момент знам, че града е пълен и няма нито едно свободно легло. Хората наистина с изключителен интерес посещават града, за да видят новите археологически разкрития. Това ще е много полезно за самия град, а и за всички малки селища наоколо. Откритието се оказа много примамливо и много любопитно.
Колкото до “Аполония”, тя се променя с новите си млади участници. Явно изкуството продължава да предизвика емоции и интерес. За мен нещата се случват и те са безкрайно интересни, някои са непознати за публиката. Тези перманентни срещи с различни хора, концерти, програми, с нови книги и най-разнообразни изложби, това е успех за всеки един фестивал. Всеки фестивал гради името си с хората, които са там. Ще дам пример. Името е на Теодосий Спасов, който тази година за съжаление няма да бъде. Христо Йоцов е много отдавна в нашия фестивал. Много са имената. Театър “Българска армия” присъства от самото начало. Младежкият театър също. Малък градски театър „Зад канала” е тук от самото си създаване. Театър 199 също.
Това са все участници и в тазгодишния ни фестивал. Традицията, която имаме в нашия фестивал, се гради именно по този начин. Едно много високо качество на състави и личности, които остават в историята. Тази година за първи път ще присъства Ваня Данаилова, една изключително успешна цигуларки във Виена. В момента тя води оркестъра на Виенската филхармония. Ще спомена и друго име, което ни изненадва всяка година – Васил Петров. Той присъства от много години в нашия фестивал, но всеки път е с различна програма и различни колеги. Неговото заглавие на концерта тази година е “Over Аnd Over”. Ще гостува и световно известният бас Орлин Анастасов, който няма да чуем с оперни арии, а ще пее с Васил. Те двамата ще пеят евъргрийни и смятам, че ще бъде една изключително приятна изненада.
Знаете ли и друго? Ние много пъти сме откривали с фолклор, а тази година присъства съставът “Филип Кутев” при нас в Созопол, така че фолклор винаги има и то в много хубави форми. И мисля, че това е много важно. Между другото, тази година откриването ни е с едни музиканти, които също са гостували през годините при нас. Става дума за Елица и Стунджи, но те ще ни изненадат в един малко по-различен състав. Ще свирят със световният пианист и композитор Марио Григоров, който е безкрайно известен в целия свят, но официално за българската публика ще бъде представен на нашия фестивал “Аполония”. В откриването е включен и Веселин Веселинов – Еко. На 28 август откриването ще бъде отново едно предизвикателство.”

BNR

Програмата:
http://www.apollonia.bg/bg/programme

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.