Home » Избрано

Неправителствена организация съди МВР заради личните документи

2010.08.27 Един коментар
Spread the love

Неправителствената организация “Справедливост” ще внесе граждански колективен иск срещу МВР заради проблема с издаването на новите документи за самоличност, съобщи председателят на сдружението Иван Груйкин, цитиран от Дневник.

От сдружението настояват Софийският градски съд да признае, че за периода 1 април до 26 август МВР е нарушило сроковете за издаване на лични документи и нормалната организация и ред за издаването им.

Също така в иска се посочва, че министерството трябва да заплати сумата от 1000 лв., което е частично обезщетение от общата претенция в размер на 50 млн. лв. за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на лични документи.

Към иска могат да се присъединят всички граждани, навършили 14 години и подали заявления за издаване на документи за самоличност. Ако жалбата бъде уважена и след присъединяване на още хора, размерът на иска ще бъде увеличен, уточни Груйкин.

Гражданското сдружение настоява в искането си съдът да задължи МВР да гарантира организация на работата си, с която да се предотврати създалият се “хаос” около издаването на документите.

Груйкин обясни, че една от причините да се подаде този иск е фактът, че нито министър-председателят Бойко Борисов, нито министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов са поели отговорност за случилото се.

Според Груйкин оправдания чрез фактори извън системата на МВР като фирмата-изпълнител “Сименс” не са коректни, тъй като от министерството е трябвало да направи съответните гаранции при сключване на договора.

http://kafene.net/

One Comment »

  • magdalena said:

    Възмутена съм,меко казано,от утежнената и тромава “процедура” на издаване на нови лични документи!Никому не е ясно защо бюрата по издаването им разполагат с компютри,след като не използват намиращата се в тях информация.Налага се да се чака с часове по опашки за удостоверения,заявления,такси и т.н. в рамките на цяла седмица,което предполага ползване на отпуск или бягство от работното място.Не виждам причина да се изисква удостоверение за раждане при поредно подновявяне на лични документи,при положение че тези данни вече фигурират от първоначалното им издаване/а човек не се ражда по няколко пъти/.Крайно време е да спрем да робуваме на бюрокрацията и да направим така ,че да бъдем в полза на обществото,а не в негова вреда!Всички ние сме съвестни данъкоплатци и държим тези,чиито заплати плащаме,да имат необходимото отношение и поведение с което да ги заслужат!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.