2024-04-24

6 thoughts on “Физикът Георги Котев от АЕЦ Козлодуй започва гладна стачка в Брюксел

  1. Тъпаци ако се закрие АЕЦ Козлодуй БГ се закрива!С какво ще пълнят хазната мишоци мислите ли,реално тази държава печели единствено от данъци и АЕЦ-а е в някаква помощ,а ако се закрие мислите ли колко пагубно ще бъде за държавата.Повръща ми се от такива слабоумници като вас!

  2. Българският ядрен физик Георги Котев протестира край централата на ЕК

    http://www.bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://www.bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/NeshtoPoveche/politika/Pages/GeorgiKotev.aspx -аудио с Георги Котев 4 мин.

    Автор: Диана Чепишева – кор. на БНР в Брюксел

    Вече повече от час българският ядрен физик Георги Котев протестира на площад „Шуман“ – край централата на Европейската комисия. Той е обявил безсрочна гладна стачка с искане европейските институции да се намесят и да предизвикат независимо разследване на подмяната на ядреното гориво на АЕЦ „Козлодуй“ преди две години.

    Георги Котев е категоричен, че новото гориво е нелицензирано у нас и може да бъде опасно. По думите му обаче покупката е резултат от мощна корупционна схема на предишните управляващи от БСП и НДСВ.

    Пред наш репортер Георги Котев назова и имена:

    Като започнем от най-популярния „дълъг инкасатор“, така известния Р. Овч., преминем през бивши депутати – Иван Гризанов, шеф на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй“, червен депутат; бившия жълт депутат и бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Костадинов… От тука нататък вече чисто политическите фигури се размиват, нямат конкретна заявка за участие, те са в сянка. И следват всички последни изпълнителни директори, плюс настоящия и предишните трима, техните екипи…

    Георги Котев съобщи, че е информирал новото правителство за случая, но то е отказало да се заеме с него, което, по думите му, предизвиква съмнения, че и в неговите среди има облагодетелствани от корупционната схема.

    Привърженици на българския ядрен физик Георги Котев протестират пред сградата на Президенството.

    За още материали по темата вижте – линк.

  3. С цялото си сърце се присъединявам към защита на един достоен български специалист и човек Георги Котев!

  4. http://frognews.bg/news_25356/Sofiiantsi_podkrepiha_gladnata_stachka_na_Georgi_Kotev/

    Софиянци подкрепиха гладната стачка на Георги Котев

    “Гладна стачка в Брюксел на Георги Котев, ядрен физик, срещу недосегаемите в БГ”. Под този лозунг днес в 12 ч на площад “Независимост”, между президенството и министерски съвет в столицата се събраха около 20 членове на Комитета за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”.

    Тук сме за да изразим нашата съпричасност и подкрепа към физика Георги Котев, който днес ще обяви в Брюксел своята гладна стачка срещу ядрената мафия и отказа за прозрачност при използването на ядрено гориво в българската АЕЦ. Постъпката му не е отчаяние, а знак за морал и почтеност, заяви пред Frognews.bg Петър Пенчев, член на организаторите. За пореден път той алармира, че управляващите и институциите прикриват едно огромно престъпление с използване на нелецензирано ядрено гориво, внасяно от Русия. Пенчев е убеден, че Котев, който в продължение на 17 г. е работел в АЕЦ е разкрил измамата, свързана с корупционна схема, но за съжаление и посланиците на европейските страни у нас отказват да разследват проблема. Подозренията на самия физик са, че отработено от техни централи гориво се рециклира в Русия и експериментално се изнася в България.

    Петър Пенчев обяви, че разкритията на Котев са подкрепени с много факти и материали, а наскоро Европейският парламент е изпратил до България доклад, от който на 100% стана ясно, че през периода 2004 – 2008 г. в АЕЦ ”Козлодуй” е използвало ядрено гориво, за което не е имало предписание какви стойности трябва да показва в работен режим. Тоест, то не е било експериментирано и лицензирано, оябсни Пенчев. Двата обществени комитета водят съдебна сага и с министерството на икономиката и енергетиката. То отказва да предостави секретен доклад с тайни стойности на горивото което се прилага в АЕЦ, а следващото дело е отложено за септември.
    Днешната проява на Комитета за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” бе стриктно охранявана от 7-8 полицаи. Първоначално те отказаха протестът да бъде пред шадравана до президенството, с мотив, че в близост се провеждало друго събитие.

  5. Г(л)адна стачка срещу гладната стачка на един Българин в Брюксел

    Автор: ИВО ИНДЖЕВ ⋅ ЮЛИ 12, 2010

    Гладна стачка пред сградата на Европейската комисия в Брюксел започва ядреният физик Георги Котев ( подробности за аргументиите му можете дза видзите в e-vestnik). Протестът му е срещу престъпленията на ядрената мафия и заради отказ от прозрачност по въпроси на ядрената безопасност в България.
    Решението си той оповести преди месец с нарочни писма до посланиците на европейските държави и САЩ у нас, както и до официалните български институции.

    Котев е 45-годишен. През 1991 г. е завършил Московския енергетичен институт, а след това над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика, бил е главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ „Козлодуй”.

    Ето какво пише той в писмо до посланиците на страните от ЕС и САЩ в София:

    Причината за протеста ми е, че на 10 юли се навършват две години откакто разкрих за пръв път публично за груби нарушения в атомната електроцентрала. Надявах се на разследване и изясняване на скандала, но вече почти 24 месеца съм свидетел на пълна блокада и бездействие от страна на националните и европейските институции, които съм сезирал. Процесът на разследване е тотално блокиран. Протестът ми ще да бъде безсрочен. Мога евентуално да прекъсна гладната стачка, ако някоя институция влезе в нормалната си роля да ми даде възможност да работя за изясняването на скандала, заяви пред Frognews.bg Георги Котев.

    Според него гладната стачката е последна форма на протест срещу едно уникално, мащабно криминално престъпление, което не само че не се разследва, но се прикрива, а и продължава да се извършва. В институционална блокада българинът обинява прокуратурата, следствието, Министерски съвет, Министерството на икономиката и енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ.

    По време на работата си в АЕЦ Георги Котев установява, че централата работи с нелицензирано ядрено гориво, внасяно от Русия. Според него то най-вероятно е отработено в европейски централи, след това е рециклирано в Русия и изпратено в България. Така руснаците ползват страната ни като база за ядрени експерименти, а над 500 милиона евро са щетите от далаверите с нелегалното гориво.

    Георги Котев декларира следното:

    Уважаеми дами и господа, ДЕКЛАРИРАМ, че ако до 10 юли 2010 г. не получа нужната подкрепа и съдействие от оторизираните европейски институции, а чрез тях и на българските такива, не ми остава нищо друго освен да обявя и започна гладна стачка. Да, именно безсрочна гладна стачка, в знак на протест срещу този двоен стандарт в отношенията между европейските институции и техните граждани. Ще протестирам гладувайки, ако даже това да ми струва и живота, срещу фалшивите призиви за скъсване на криминалните връзки на България с престъпни кръгове от Русия, призивите за борбата на всички нива с корупцията и организираната престъпност, когато с гореописаните обстоятелства на практика се върши точно обратното.

    Да сте научили нещо за това от българските медии?

    България е страната, в която мълчанието не само е злото- то е универсално, изпитано средство за бавно умъртвяване на критика и критици. Мълчалвите указания на държавата те да бъдат премълчавани мълчаливо, но дружно, се изпълняват от средствата за масово плямпане на всякакви глупости като за световно. Световното обаче приключи. Остава ни местното първенство по надмълчаване.

  6. Български физик с гладна стачка в Брюксел срещу ядрената мафия < Гладна стачка пред сградата на Европейската комисия в Брюксел започва утре ядреният физик Георги Котев. Протестът му е срещу престъпленията на ядрената мафия и заради отказ от прозрачност по въпроси на ядрената безопасност в България. Решението си той оповести преди месец с нарочни писма до посланиците на европейските държави и САЩ у нас, както и до официалните български институции. Котев е 45-годишен. През 1991 г. е завършил Московския енергетичен институт, а след това над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика, бил е главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ „Козлодуй”. Причината за протеста ми е, че на 10 юли се навършват две години откакто разкрих за пръв път публично за груби нарушения в атомната електроцентрала. Надявах се на разследване и изясняване на скандала, но вече почти 24 месеца съм свидетел на пълна блокада и бездействие от страна на националните и европейските институции, които съм сезирал. Процесът на разследване е тотално блокиран. Протестът ми ще да бъде безсрочен. Мога евентуално да прекъсна гладната стачка, ако някоя институция влезе в нормалната си роля да ми даде възможност да работя за изясняването на скандала, заяви пред Frognews.bg Георги Котев. Според него гладната стачката е последна форма на протест срещу едно уникално, мащабно криминално престъпление, което не само че не се разследва, но се прикрива, а и продължава да се извършва. В институционална блокада българинът обинява прокуратурата, следствието, Министерски съвет, Министерството на икономиката и енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ. По време на работата си в АЕЦ Георги Котев установява, че централата работи с нелицензирано ядрено гориво, внасяно от Русия. Според него то най-вероятно е отработено в европейски централи, след това е рециклирано в Русия и изпратено в България. Така руснаците ползват страната ни като база за ядрени експерименти, а над 500 милиона евро са щетите от далаверите с нелегалното гориво. Утре в София Комитетът за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” организират от 12 ч. на площад “Независимост” (до фонтана пред президенството) мълчалив протест в подкрепа на българския физик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *