2024-03-05

12 thoughts on “Конкурс „Българско събитие на годината в САЩ”

 1. Живея в Флорида и ми се ще да гласубам за събитие в Флорида ,но такива тук няма.Поздравявам Българите в Чикаго,че имат културен живот.
  Според мен 3 март е събитие номер едно-Без който вероятно в нашата история не би имало други празнични дни“.
  Илчо Николов

 2. Забравих – в коментара на г – н Величков пише, че била свирила Д. Ненов. Не е вярно – тя изсвири като солистка на оркестъра великолепен, ярък, красив, невероятен Бетовен, концерт № 3.
  Мечтая да дойде пак да ни зарадва!

 3. За мен събитието на годината беше появата на Виктория Василенко в САЩ.
  Разбрах,че преди да дойде в Чикаго е имала рецитал в Ню Йорк – много успешен! Това момиче е ГОРДОСТ за България и аз гласувам за събитието – ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕНКО!

 4. Чикаго 2010:
  Най-значимото събитие сред Българската общност –
  Концертът, посветен на ДНИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ В ЧИКАГО, с участието на Виктория ВАСИЛЕНКО, ансамбъл Хоро и оркестър Колорит

  Най-значимото събитие в областта на духовния живот и култура сред Българската общност в Чикаго е уникалният концерт, посветен на Националния празник на Българската култура и славянската писменост, 24 май, организиран съвместно от American Music Festivals и Българо-Американския Център за Културно Наследство.

  Високота оценка, въздействие и уникалност на това събитие се състои в следното:

  1. Беше истинско начало на отдавна очаквания процес на интеграция на българското изкуство и култура с мултинационалната духовна култура на съвременното американско общество. Виктория Василенко, която днес е сред най-познатите млади европейски виртуози на пианото, бе солист в оркестъра на американския диригент маестро Фил Симънс (Phil Simons), познат с концертите си както в САЩ, така и в Европейския съюз и Русия.

  2. Голямата концертна зала събра в една аудитория както българи, така и американци – а възторгът и високите оценки бяха всеобщи.Уникалното тук бе съчетаването в симфоничния концерт, чрез соловото изпълнение на композиции от Димитър Ненов, поднесени от пианистката, с постиженията на фолклорните ни традиции в областта на танците и народните инструменти. Ансамбъл „Хоро” чрез своите ръководители – Ирина и Тодор Гочеви привнесоха багрите и духа на България, чрез красивите български носии и танци, а също и звучната, темпераментна музика в изпълнение на оркестър „Колорит.” Не са твърде чести случаите, особено в САЩ, когато българско изкуство се представя с такъв успех, пред толкова многобройна публика в залата на Northeastern University на такова безспорно високо ниво, каквото впечатление остави този интернационален концерт.

  3. В залата присъстваха музиканти, преподаватели, диригенти и обществени личности от различни американски институции. Талантът на Виктория Василенко оказаха незаменима услуга на десетките наши сънародници, които са оркестранти в различни чикагски състави и издигна безспорно техния авторитет. От своя страна диригентът Фил Симънс (Philip Simmons) беше горд с демонстрацията на българските ни фолклорни традиции, за които той смята, че: „ България разполага с неоценимо богатство в областта на фолклора, което трябва да се показва непрекъснато.” Това бе и много силен професионален атестат за българската култура.

  4. Разбит бе на парчета насаждания и от някои наши и от чужди критици възглед, че българската чикагска общност е само една чалгализирана маса, която храни душа и тяло единствено с бира, кебапчета и специфичните текстове и мелодии на споменатия жанр. Както се изказа и професор Д-р К. Христов: „От 15 години съм в Чикаго и за първи път присъствам на такъв грандиозен концерт с българско и американско участие.” Това безспорно означава, че в диаспората ни се заражда процес на очаквано с подобни прояви културно опознаване.

  5. На концерта присъствуваха много деца – музиканти и танцьори от различни училища и школи.

  6. Важно значение има и безспорният успех при този първи опит в областта на класическите изкуства, с който Българо-Американският Център за културно наследство отвори пътя и за други идеи и културни празници. Това означава нови последователи. Изтъкването още веднаж на този пример, би допринесло по този вече познат път да тръгнат още мнозина.

  Климент ВЕЛИЧКОВ

 5. Nai-vazhno subitie v Chicago e produlzhavashtata aktivna deinost na Bulgarian artists abroad. Kogato mnogo drugi hora i organizacii pretendirat, che rabotiat neprekusnato za bulgarskoto, tazi organizacia bez da shumi za sebe si, vurshi neshto istinsko i ostavia sleda zad sebe si. Precenete sami-za chetiri godini i polovina sa napraveni 18 hudozhestveni izlozhbi. Subitie na godinata mozhe da bude vsiaka edna ot tiah, no neka se spra na BEYOND BORDERS IV, koiato se provede prez June 2010 v Daley Center, Chicago.

 6. Иде Слави – на 30 септември ще е в Чикаго. Другите са без конкуренция!!!!

 7. Аз мисля, че прощалното турне на БГЕуфория беше най-важното за годината. Тези момчета ни забавляваха страхотно из цяла Америка цели десет години

 8. Награда можете да получите където и да сте, но само ако съобщите за събитие в САЩ, като например двата пред вас коментара.

 9. Нали може да се отговаря направо тук?
  Най-важното събитие в Чикаго за мен бе концерта на Виктория Василенко! Браво на момичето!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *