Home » Е-Списание

Конкурс „Българско събитие на годината в САЩ”

2010.07.09 12 коментара
Spread the love

Б.Р. Актуалната страница на конкурса е с нов адрес:
https://www.eurochicago.com/2010/12/balgarsko-sabitie-v-usa/

Редакцията на българския интернет портал www.Eurochicago.com със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина и информационната подкрепа на посолството на Р. България във Вашингтон и българските консулства в САЩ обявява конкурс за българско събитие. Следва съобщението на редакцията ни.

Уважаеми читателю,
Общо е мнението, че нашата емигрантска общност в Чикаго, а и в САЩ, става все по-активна. През изминалата година, макар и кризисна, българските събития или такива с българско участие, не бяха малко. Но, за да добият популярност и привлекат в по-значима степен вниманието на българската общност и на приятелите на България в Америка и по света, необходимо е те да бъдат медийно огласени.
Ето защо Eurochicago.com дава началото на конкурс и ви предлага анкета, в която главният въпрос е:

Кое българско събитие в САЩ (или събитие, в което е участвал българин) бихте отбелязали от началото на годината? Какво очаквате Вие oт 2010 г., кое събитие не трябва да пропуснем да отразим?

Обещаваме награди!
Достатъчно е да ни съобщите дори само за едно българско събитие в САЩ. В началото на следващата година, след като заедно изберем главните събития на 2010-а, тези които първи са ни разказали за тях, ще получат награди. Запознайте се с условията за конкурса тук -линк.

За да научим повече за вас, нашите читатели, Ви питаме още няколко въпроса, в които може да ни разкажете за себе си. Още един път уточняваме, че за участие в разпределението на наградите НЕ е необходимо да отговорите на всички въпроси в анкетата по-долу, достатъчно е да отговорите само на първия. Предложенията си изпратете до редакционния ни имейл (линк) или като коментар под темата. Най-интересните ще публикуваме на нашите страници. Не забравяйте да номерирате отговорите си.

Анкета: За българските събития в САЩ (и за себе си)

1. Кое българско събитие в САЩ (или събитие, в което е участвал българин) бихте отбелязали от началото на годината? Какво очаквате вие oт 2010 г., кое събитие не трябва да пропуснем да отразим?
2. Разкажете ни повече за себе си, за това с което се занимавате – професионално и/или като хоби?
3. Кое е вашето любимо място за посещение в България (ако не е много известно, ще се радваме да ни го опишете)?
4. Какво сте пренесли от България – семейна реликва, нещо за спомен или сувенир?
5. Кои български традиции запазихте зад океана и кои български празници не пропускате да отбележите?
6. Ползвате ли български кулинарни рецепти – коя от тях най–често ползвате и коя ви е любимата? (Ако имате време споделете я с читателите ни.)
7. Какво знаят за България американците около вас, с какво я асоциират?
8. Какъв български подарък най-често поднасяте на американските си приятели и колеги?
9. Какво правите или бихте могли да направите за България ако ви се предостави възможност? Каква форма според вас е най-удачна – с доброволен труд, с дарения или по някакъв друг начин (дайте предложение)?
10. Според конституцията (член 26.1) всички български граждани имат равни права и задължения. Въпреки това България е единствената европейска държава, която няма институционална връзка със своята диаспора. Нещо повече, дори българите живеещи в родната си страна, не могат да бъдат избирани за народни представители, ако имат и друго гражданство. Правилно ли е според Вас българите с двойно гражданство и живеещите в чужбина да гласуват в български избори? Смятате ли за необходимо българи от чужбина да имат правото да се кандидатират и да бъдат избирани?
Уточнение: Ако желаете да отчетем мнението ви, но то да остане анонимно гласувайте тук – линк.
11. Участвали ли сте в избори зад граница? Смятате ли, че трябва да се въведе гласуване по интернет, което е по-удобно, по-евтино и вече достатъчно надеждно щом се практикува в много европейски страни (Швейцария, Испания, Франция, Португалия, Австрия, Естония и др.)?
12. Бихте ли искали да добавите и кажете още нещо извън анкетата – до нас или до читателите ни?

———————————————

С молба, първи да се включат в анкетата, се обърнахме към приятелите на нашия сайт – Соня Каникова (Вашингтон) и проф.Никола Чаракчиев (Чикаго).  Специално искахме да Ви покажаем, че независимо дали отговаряте обстоятелствено или кратко, Вашето мнение е ценно за нас. Благодарим им за отзивчивостта и за откровеността на техните отговори  –  линк1 и линк2 (съответно).
Очакваме да последвате примера им – наградите на спонсорите си заслужават, а и всички събития в САЩ, при които с добро се чува името България, е необходимо  да бъдат отбелязани!

Още за конкурса и наградите – линк.

12 коментара »

 • Митко said:

  Нали може да се отговаря направо тук?
  Най-важното събитие в Чикаго за мен бе концерта на Виктория Василенко! Браво на момичето!!!

 • Stefan said:

  Rossen Milanov, conductor & The Philadelphia Orchestra
  Aretha Franklin, singer
  Condoleezza Rice, piano
  Виж тук:
  http://manncenter.org/events/2010-07-27/aretha-franklin-and-condoleezza-rice-philadelphia-orchestra

  Голяма чест е за нашия диригент да ръководи това събитие!

 • Краси said:

  Анкетата само за българи в чужбина ли е и по-специално в САЩ?

 • Pesho said:

  Награда можете да получите където и да сте, но само ако съобщите за събитие в САЩ, като например двата пред вас коментара.

 • Sani said:

  Аз мисля, че прощалното турне на БГЕуфория беше най-важното за годината. Тези момчета ни забавляваха страхотно из цяла Америка цели десет години

 • rak said:

  Иде Слави – на 30 септември ще е в Чикаго. Другите са без конкуренция!!!!

 • Vassilen Vasevski said:

  Nai-vazhno subitie v Chicago e produlzhavashtata aktivna deinost na Bulgarian artists abroad. Kogato mnogo drugi hora i organizacii pretendirat, che rabotiat neprekusnato za bulgarskoto, tazi organizacia bez da shumi za sebe si, vurshi neshto istinsko i ostavia sleda zad sebe si. Precenete sami-za chetiri godini i polovina sa napraveni 18 hudozhestveni izlozhbi. Subitie na godinata mozhe da bude vsiaka edna ot tiah, no neka se spra na BEYOND BORDERS IV, koiato se provede prez June 2010 v Daley Center, Chicago.

 • Kliment Velichkov said:

  Чикаго 2010:
  Най-значимото събитие сред Българската общност –
  Концертът, посветен на ДНИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ В ЧИКАГО, с участието на Виктория ВАСИЛЕНКО, ансамбъл Хоро и оркестър Колорит

  Най-значимото събитие в областта на духовния живот и култура сред Българската общност в Чикаго е уникалният концерт, посветен на Националния празник на Българската култура и славянската писменост, 24 май, организиран съвместно от American Music Festivals и Българо-Американския Център за Културно Наследство.

  Високота оценка, въздействие и уникалност на това събитие се състои в следното:

  1. Беше истинско начало на отдавна очаквания процес на интеграция на българското изкуство и култура с мултинационалната духовна култура на съвременното американско общество. Виктория Василенко, която днес е сред най-познатите млади европейски виртуози на пианото, бе солист в оркестъра на американския диригент маестро Фил Симънс (Phil Simons), познат с концертите си както в САЩ, така и в Европейския съюз и Русия.

  2. Голямата концертна зала събра в една аудитория както българи, така и американци – а възторгът и високите оценки бяха всеобщи.Уникалното тук бе съчетаването в симфоничния концерт, чрез соловото изпълнение на композиции от Димитър Ненов, поднесени от пианистката, с постиженията на фолклорните ни традиции в областта на танците и народните инструменти. Ансамбъл „Хоро” чрез своите ръководители – Ирина и Тодор Гочеви привнесоха багрите и духа на България, чрез красивите български носии и танци, а също и звучната, темпераментна музика в изпълнение на оркестър „Колорит.” Не са твърде чести случаите, особено в САЩ, когато българско изкуство се представя с такъв успех, пред толкова многобройна публика в залата на Northeastern University на такова безспорно високо ниво, каквото впечатление остави този интернационален концерт.

  3. В залата присъстваха музиканти, преподаватели, диригенти и обществени личности от различни американски институции. Талантът на Виктория Василенко оказаха незаменима услуга на десетките наши сънародници, които са оркестранти в различни чикагски състави и издигна безспорно техния авторитет. От своя страна диригентът Фил Симънс (Philip Simmons) беше горд с демонстрацията на българските ни фолклорни традиции, за които той смята, че: „ България разполага с неоценимо богатство в областта на фолклора, което трябва да се показва непрекъснато.” Това бе и много силен професионален атестат за българската култура.

  4. Разбит бе на парчета насаждания и от някои наши и от чужди критици възглед, че българската чикагска общност е само една чалгализирана маса, която храни душа и тяло единствено с бира, кебапчета и специфичните текстове и мелодии на споменатия жанр. Както се изказа и професор Д-р К. Христов: „От 15 години съм в Чикаго и за първи път присъствам на такъв грандиозен концерт с българско и американско участие.” Това безспорно означава, че в диаспората ни се заражда процес на очаквано с подобни прояви културно опознаване.

  5. На концерта присъствуваха много деца – музиканти и танцьори от различни училища и школи.

  6. Важно значение има и безспорният успех при този първи опит в областта на класическите изкуства, с който Българо-Американският Център за културно наследство отвори пътя и за други идеи и културни празници. Това означава нови последователи. Изтъкването още веднаж на този пример, би допринесло по този вече познат път да тръгнат още мнозина.

  Климент ВЕЛИЧКОВ

 • Radoslav said:

  За мен събитието на годината беше появата на Виктория Василенко в САЩ.
  Разбрах,че преди да дойде в Чикаго е имала рецитал в Ню Йорк – много успешен! Това момиче е ГОРДОСТ за България и аз гласувам за събитието – ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕНКО!

 • Radoslav said:

  Забравих – в коментара на г – н Величков пише, че била свирила Д. Ненов. Не е вярно – тя изсвири като солистка на оркестъра великолепен, ярък, красив, невероятен Бетовен, концерт № 3.
  Мечтая да дойде пак да ни зарадва!

 • Ilcho Nikolov said:

  Живея в Флорида и ми се ще да гласубам за събитие в Флорида ,но такива тук няма.Поздравявам Българите в Чикаго,че имат културен живот.
  Според мен 3 март е събитие номер едно-Без който вероятно в нашата история не би имало други празнични дни”.
  Илчо Николов

 • Georgi Pankin said:

  3mart

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.