Home » Е-Списание

Защо съм против гладната стачка на физика Котев

2010.07.14 11 коментара
Spread the love

Изявления на Петър Стаматов – редактор на Eurochicago.com и на Петър Божинов (Чикаго), съответно бивш състудент и колега на физика Котев

На 12.07.2010г. физикът Георги Котев обяви безсрочна гладна стачка пред Европейската комисия в Брюксел с искане евроинституциите да предизвикат независимо разследване за подмяната на ядреното гориво на АЕЦ „Козлодуй”. Българинът работил 17 години в централата е категоричен, че новото гориво е нелицензирано у нас и може да бъде опасно, а държавата ни е ощетена до този момент с близо 500 млн. лева.

Петър Стаматов:

Следя постоянно какво се случва на площад «Шуман» пред сградата на Еврокомисията, какво съобщават медиите и ектронните издания за стачката на Котев. Чета и коментарите и форумите в тях. Забелязвам, че за много хора не само написаното от ядрения физик, но и действията и мотивите му остават загадка. За разлика от тези хора аз познавам Георги Котев повече от 20 години – учихме в един университет, макар и различни специалности, работихме в АЕЦ Козлодуй, срещахме се в годините след като напуснах централата – и в София, и в САЩ. Познавам близките му, знам дори малките му племеници. С една дума – бяхме доста добри приятели. Докато в последните месеци отношенията ни охладняха, а след като обявих, че съм против стачката му, дори почти се скъсаха. И от тогава практически не се чуваме (не броя отделни кратки СМС). Да, аз съм против стачката му. Ето защо няма да чуете от него нито моето име, нито моя уебсайт. Но въпреки, че съм против безсрочното му гладуване, аз не мога да го оставя. Подкрепям го, защото виждам как организирано се нахвърлят към него, как искат да го обявят за какъв ли не, та дори за луд.
Ще започна поред.
Бил посредствен специалист. Не е вярно! Признавам си, че и аз, като повечето читатели, не съм наясно как може да се докаже, че едно ядрено гориво е приготвено от рециклиран уран, но абсолютно отхвърлям обвиненията по негов адрес в некомпетентност. Ако беше некомпетентен, нямаше да проработи толкова години на едно от най-отговорните места в АЕЦ. Нямаше да има награди, и то не за послушание, а за нововъведения в производството. Фактите говорят, че е един от най-добрите по специалността си в България и ако не беше така, неговите твърдения отдавна щяха да са разбити на пух и прах. Защо ли до днес никой от нашите големи авторитети (не говоря за големи началници) не излезе с името си срещу него?
Бил глупак. Не е вярно! Котев е с много висок IQ (Ай Кю – коефициент за интелигентност). Повод да се запознаем като студенти станаха общите ни увлечения по математика и занимателните задачи и главоблъсканици. Знам какви са условията и изискванията да покриеш теста на Менса и съм убеден, че Котев спокойно може да членува в този клуб. А и вероятно той е минавал такива тестове в АЕЦ. Там в специална лаборатория ни проверяваха общата интелигентност, психологическата пригодност. На такава проверки не подлежаха само… началниците в централата.
Аз не съм против ядрените централи, за мен по-опасни са хората, които ги управляват.
Ще поясня. В АЕЦ «Козлодуй» на високи постове са работили хора, за които главният психолог е предписвал, че, поради IQ < 95 т.е. по-нисък от средния, не би трябвало да заемат ръководни длъжност. Преровят ли се архивите, сигурно ще се открие, че иначе симпатичният екс-шеф на централата Иван Генов също има забрани да заема отговорни постове в АЕЦ. Не съм убеден дали сред обикновените хора е добре известно, но и за трагедията в Чернобил причина е субективният фактор – това са началниците, провеждащи изпитанията, от които е произтекла аварията.
За мен разликата между американските, френските и др. западни реактори и руските такива е огромна. И не казвам, че руските са по-лоши. Просто философията им е различна. На Запад залагат повече на техниката, а при руснаците по-главен е човешкият фактор – на операторите и техните ръководители са гласувани много по-големи отговорности. Ето защо и нашите оператори в Козлодуй са несъмнено по-добри специалисти от западните. И все пак е разбираемо грешките при хората да са по-чести, отколкото при машините? Сравнете само, какъв е процентът на смъртните случаи по пътищата, заради отказване на техниката в автомобилите и какъв – заради самите шофьори.
Котев е луд. Не е вярно! Ако да кажем той някак си е успял да премине през ситото в централата, (казах вече, че и това се случва), то тогава защо ДАНС работиха с него? Една година той им сътрудничеше – нима са такива некадърници да не го разберат и да го оставят на такова възлово място в централата? Защо компанията, в която той работи сега в Италия, и в която доколкото знам също са научили и са против стачката му, не са го уволнили? Кой би искал да си има работа с него, ако беше луд? Не мога да не си спомня какво бе казал Ботев: „Свестните у нас считат за луди…”
Плащат му да твърди клевети. Не е вярно! Не е трудно да се докаже, а и в ДАНС отлично знаят, че Котев замина абсолютно сам на свои разноски и никоя организация или конкурентна компания не седи зад него. Известно е, че той живя по евтини квартири и хотели и с месеци не бе получавал заплата, докато се утвърди на новото си работно място (пак като физик) в Италия.
Бил кариерист, направил го заради пари. Не е вярно! Не е ли нормално след като сте отработили съвестно 15 години в една компания и за поста на пенсионирания Ви началник няма друг кандидат, който да има нужната квалификация и знания, освен Вас, да очаквате най-после да Ви издигнат? Парите също са важно нещо, но помня в Москва, където повечето се занимавахме и с търговия, Котев въобще не бе сред нас. И докато много от студентите се връщаха в България с цели контейнери със стока, то той си бе взел единствено някакъв телевизор. Отделен е въпросът, че се интересуваше от първите стъпки на борсата в България. Умееше да си прави сметката, броеше и стотинките, но благодарение на способности и липса на алчност (колко души изгоряха в началото в разни пирамиди), успяваше да си докара някой лев към заплатата. Пък и сега в Италия му плащат добре. Ако парите бяха мотива му, що не си седи в Италия, а е тръгнал да стачкува?
Ще спра до тук. Не казвам, че е идеален, но че е искрен и честен човек, за мен няма съмнение. И може би именно оттам идват и най-лошите му качества – трудно прави компромиси и не прощава изневери. Всъщност това не е толкова лошо за един физик, нали?
Иначе той е доверчив и вярваше в ръководството на централата, нали се обръщаше за справедливост към тях. Вярваше в ДАНС – активно им сътрудничеше. Вярваше на част от медиите у нас, докато му забраниха достъпа и до форумите в тях. Беше почитател на Иван Костов, докато разбра, че политиците се интересуват първо от себе си. Вярваше в Европейските инстанции, докато се оказа, че те повече се осланят на българската държавна администрация. Сега май единствено вярва в разума на хората, които ще се заинтересуват да разберат дали наистина не са манипулирани.
А това не е трудно, особенно при огромното количество контролни органи, които получават заплати от държавната хазна, за да изпълняват такива функции. Достатъчно е да се направят нови и независими проверки дали горивото е било лицензирано. Да се потърси отговорност защо при предишната проверка (на която всички се позовават, че уж не е открила никакви нередности – виж линк) по документи мистериозно липсват цели 6 ядрени касети. Да се попита ядрения регулатор АЯР защо не е проконтролирал, че «библията» на АЕЦ, документът Техническа обосновка на безопасността (ТОБ), не е съответствал на горивото повече от 4 години. Защо Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е заявила пред министър Трайков още на 16.10.2009 година «издаването на заповедта за извършване на финансовата инспекция в Козлодуй ще бъде съобразена с административния капацитет на Агенцията» (виж PDF документа – AEC_G-Kotev_MIET_Agen-fin-inspekcia (1)), но и до ден днешен няма резултати или не са огласени? Защо след като в  Европейската комисия и Европейският парламент са стигнали до разкритието, че се е работило няколко години с неактуализиран софтуер, не е поискано разследване на човешкия фактор и следите от корупционна схема?
А ако след проверките се окаже, че Георги Котев не е бил прав, нека го съдят.
Ето и аз сега осъждам неговата гладна стачка. Осъждам я, защото все още вярвам в ЕК. Осъждам я, защото, ако му се случи нещо в Брюксел – нещастие, самоубийство (и други хора свързани с АЕЦ са го правили – линк) или ако умре от глад, как ще се докаже имало ли е опасни за всички нас нарушения в «първа атомна». А това е от голямо значение и за дилемата да имаме ли «втора атомна» в Белене. Против стачката съм, но да го оставим ли да умре?

Петър Божинов *:

«Анализът на Котев е задълбочен, прецизен, и се обляга на конкретни данни и факти. Този анализ недвусмислено доказва, че има касети, които не са с типичното ураново обогатяване. Всички критици до този момент не засягат техническата страна на дискусията. Никой не е излязъл да спори срещу фактите, които Котев е доказал, а центърът се измества на лична основа. Може би това го тласка да прибегне до такава крайна мярка. А да си посегнеш на живота, не е по християнски.»

*Петър Божинов е физик, бивш колега на Котев от АЕЦ Козлодуй, в момента работещ в Чикагския университет, където е разработен първият в света реактор от Енрико Ферми. Имейл: petter.bojinov @ gmail.comОще по темата на този сайт вижте – линк.

Георги Котев преди да напусне България (Редакцията на www.EuroChicago.com държи да подчертае, че снимката е нейна собственост и всяко позоваване на други източници е невярно).

Котев в Брюксел. Снимката е с източник Фрогнюз – http://frognews.bg/

11 коментара »

 • Mariana said:

  Не знам дали Георги Котев ще постигне нещо с гладната си стачка. Дали би успял да трогне някого по този начин, включително и европейските чиновници. Много хора в България специално, впрочем, не знаят, не са чували нищо за него и за неговата самотна битка (само в някои сайтове спорадично са се появявали, струва ми се, информации за него).
  Ако не дай Боже, нещо му се случи, нещо по-крайно и трагично, може би ще се вдигне някакъв шум (но и това не е гаранция, че смисълът на неговата кауза ще стане известен на повече хора). Надявам се да си остане жив и здрав, и да не залага живота си на карта, защото, каквото и да стане във връзка с казуса за горивото, което се използва от АЕЙ – Козлодуй, сам човек не може да “изгребе планитата с лъжичка”, но това, което знае за “планината”, не бива да си отива, още по-малко – да си отива животът и потенциалът му.

 • Alex said:

  Не знам колко му е IQто на гн. Котев ама “иска” на английски се пише WANT а не WONT … ако си оправи плаката хората може да го вземат и по-сериозно.

 • Художник said:

  Алекс, писал ли си плакати, рисувал ли си букви? Знаеш ли какви глупости се получават понякога – объркват се букви, пропускат се. ЗКПЧ-то един път ми даде 1 ден арест за объркан надпис. Изложил съм го бил пред началството.

 • Куку said:

  “Защо ли до днес никой от нашите големи авторитети (не говоря за големи началници) не излезе с името си срещу него?”
  Ами ако сте забелязали, всеки застанал с името си е получил от Котев куп не особено цензурни епитети, включително и докато публикуваше на този сайт. Отделно реакцията му на съвсем смислени забележки, макар и анонимни, си беше в същия дух – порой от обиди… съжалявам, но няма как да си напиша името в тази ситуация. Където е трябвало съм го написал, това че Котев не е намерил материала си е за негова сметка.

 • Pesho said:

  Куку, Пинко и още един имаше, помня ви още от стария сайт.
  Ако аз бях добър специалист, както вие твърдите отдавна да съм го разбил Котев и пари да съм получил. За тия 2 години 20 пъти можехте да си предложите на ръководството на АЕЦ своите услуги и хонорар да получите.
  Макар че упоритостта, с която го преследвате, въпреки че той престана да ви обръща внимание предизвиква у нас страничните наблюдатели, че действително май сте получили парички, но под масата. Защо ще ви е да се плювате с него тогава тук и по форуми? От мазохизъм?
  Ако пък сте честен човек, но искате да останете анонимен, вземете и си направете нов имейл и с него се свържете с Котев, докажете му че греши – за какво му е да иска съд, ако знае, че ще го загуби. А Котев именно това иска – АЕЦ да заведе дело срещу него. Ако ръководството на АЕЦ бе сигурно в правотата си дали до сега адвокатският им колектив щеше да блее?
  Въпроси могат да се задават до утре, но никой до сега не се е опитал да отговори.

 • migi said:

  към Алекс-като си такъв отворко-отвори си речника и тогава коментирай/WONT/

 • Куку said:

  Ами отвори си стария сайт и виж какво съм му писал на Котев и той какво е отговарял – мисля че въпроса защо пиша анонимно няма да си го задаваш. Що се отнася до доказването – това което ми е било работа съм го доказал. Въпроса е, че Котев не чете какво му се пише, а кой го е написал и търси повод да обяви че съответния човек е от “ядрената мафия”.

 • doko said:

  Do Kuku

  търси повод да обяви че съответния човек е от „ядрената мафия“.

  A tova ne e hubavo. Nalu drugarju Kuku. Ne e hich hubavo da se otvaria vaprosa za iadrenata mafia che ot tam moje da izskochi ia lika na Goce sirishtnikov, ia na R Ovch ia na nekoi drugi drugarE…

  Nal’tai…

 • Pesho said:

  За съжаление трима различни програмисти пробваха, но не успяха да покажат кирилицата от стария сайт – ето:

  https://www.eurochicago.com/archive/

  Английската част се чете, а руската и българската не 🙁

  Иначе форумът си седи и до ден днешен – виж (там Котев е с никнейм кути) :

  https://www.eurochicago.com/archive/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=3322&forum=20

  По написаното не ми изглеждаш да си учен. Човек на науката не би се изразил така когато го питат за конкретни доказателства, факти и мнение:

  Куку said: Що се отнася до доказването – това което ми е било работа съм го доказал.

  Нататък е безпредметен разговорът Ви с мен. Нямам време за празни приказки. Доказвайте се другаде и други му.

 • Mariana said:

  \"Белгийската полиция в четвъртък изгони българина Георги Котев, който беше започнал гладна стачка в палатка опъната пред Европейската комисия (ЕК), обвинявайки EС, че нехаел за нестнадартно ядрено гориво, доставяно от Русия за АЕЦ Козлодуй.

  Междувременно, говорителка в ЕК отхвърли обвиненията на Котев като “неверни”. “Изгониха ме по най-груб начин, псуваха ме на английски, отказаха да се легитимират”, оплака се Котев (45 г.) в телефонен разговор с ВАЦ от място в Белгия, което отказа да уточни.\"

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=545769

 • Куку said:

  А какво се очаква да направя – да си ритна трудовата книжка за няма нищо? Има си хора които решават кое може да е публично, аз моята работа съм я свършил.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.