Home » Избрано

ЕП потвърди: Има проблеми с ядреното гориво за Козлодуй, както заяви физикът Георги Котев за първи път пред Eurochicago.com

2010.06.17 Няма коментари
Spread the love

Европейският парламент е изпратил доклад, от който стана ясно, че в периода 2004–08 г. в АЕЦ ”Козлодуй” е използвало ядрено гориво, което не е било експериментирано и лицензирано.

Георги Котев

Това съобщиха за www.Eurochicago.com и Frognews.bg от Комитета за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”. Те са инициатори на изпратената до Европейския парламент и Европейската комисия Петиция за скандала в българската АЕЦ.

В документа от ЕП се казват с една дума: Софтуерът, който е използван от 2004 до 2008 г. е показал отклонения от параметрите. Те не сочат кои и какви са параметрите, а че има отклонения. От тук нататък според ЕП работата на Агенцията за ядрено регулиране е да установи и изясни целия скандал, допуснатите нарушения и съответните рискове за обществото, коментира Петър Пенчев, член на двата обществени комитета.

Скандалът със съмнителното ядрено гориво избухна през лятото на 2008 г., след като българският ядрен физик, щатен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ, напусна страната и от Виена направи сензационните разкрития, че горивото, с което работи нашата централа, най-вероятно е отработено от западни централи, рециклирано в Русия и върнато обратно за употреба у нас. Читателите добре помнят, че първи за разкритията съобщи Еврочикаго, където Георги Котев имаше блог (линк1). След като сайтът ни бе реконструиран, всичко за физика, които живее на собствени разноски в Италия, за да се спаси от натиск и евентуално преследване, може да откриете в неговия нов блог (линк2)

Според Котев, руснаците използват България като евтина база за ядрени експерименти. Щетите за държавата са за над 500 млн. евро, а опасностите за хората непредвидими. Разкритията на Котев са били обект на разследване от страна на ДАНС, но по-късно проверката е прекратена.

Очаква се Административен съд – София да даде ход на дело, заведено от Комитета за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” срещу Министерството на икономиката и енергетиката. То е за отказ по Закона за достъп до обществена информация (линк към закона)

Frognews.bg и Еурочикаго припомнят, че след 23 дни Георги Котев, който сега живее в Италия ще започне гладна стачка (линк), в знак на протест срещу тоталното блокиране на разследването и заради отказ от прозрачност по проблеми на ядрената безопасност.

Източници: Frognews.bg , Кафене.нет, Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.