Home » Е-Списание

Стартира шахматният Чикаго-опън начело с Майкъл Адамс

2010.05.29 Няма коментари
Spread the love

До 31 май в града ни се провежда 19th annual Chicago Open, едно от най-големите шахматни състезания в Америка. Традиционният турнир, за 19-та поредна година, събира шахматисти не само от всичките щати, но и от Европа и Азия. С наградния си фонд от 300 хиляди долара, от които 100 хил. гарантирани и по броя на участниците той отстъпва, само на турнира във Филаделфия – World Open in Philadelphia (Pennsylvania) .
Тази година, независимо от кризата и от по-високите цени на билетите за пътуване, в града ни са пристигнали изключително силни шахматисти, сред които прави впечатление участието на английският шампион Майкъл Адамс, който с ЕЛО от почти 2700 е рейтингов водач. Сред имената на най-силните четем: Люк Ван Вели (Холандия) Евгени Найер (Русия), Даниел Фридман (Германия) и др. Независимо, че в Чикаго, за разлика от много други силни турнири по света, състезателите сами поемат разходите си по транспорт и престой, броят им непрекъснато нараства, което дава големи надежди за шахматното бъдеще на САЩ.
Тази година общият брой на гросмайсторите е 23-ма, а на международните майстори още по-голям. Ето гросмайсторския списък (зад името името са указани рейтинг и националност (или съответния щат в САЩ):
1 GM Michael Adams 2697 ENG
2 GM Evgeny Najer 2663 RUS
3 GM Daniel Fridman 2654 GER
4 GM Loek Van Wely 2653 NED
5 GM Victor Mikhalevski 2614 ISR
6 GM Timur Gareyev 2599 UZB
7 GM Varuzhan Akobian 2599 CA
8 GM Aleksander Lenderman 2598 NY
9 GM Jiri Stocek 2593 CZE
10 GM Jaan Ehlvest 2591 NY
11 GM Alexander Shabalov 2585 PA
12 GM Giorgi Kacheishvili 2580 GEO
13 GM Nikola Sedlak 2567 SRB
14 GM Melikset Khachiyan 2539 CA
15 GM Benjamin Finegold 2539 MO
16 GM Eugene Perelshteyn 2534 MA
17 GM Alex Yermolinsky 2528 SD
18 GM Joshua Ed Friedel 2528 NH
19 GM Nikola Mitkov 2509 MKD
20 GM Dmitry Gurevich 2488 IL
21 GM Mesgen Amanov 2479 TKM
22 GM Mikheil Kekelidze 2436 GEO
23 GM Anatoly Lein 2310 OH

За разлика от други години, в които сме виждали и български шахматисти да се пускат в голямото състезание (неколкократно е участвал ГМ Владко Георгиев, а в последно време добри прояви имаше ГМ Атанас Колев) тази година сред най-силните не виждаме познати имена. Изключение прави приятелят на нашия уебсайт ГМ Никола Митков от Македония и съименикът му ГМ Никола Седлак от Сърбия, които ще защитават реномето на Балканите. За Илинойс ще се състезава добре известният ни ГМ Дмитрий Гуревич.
Всъщност, имаме българско участие, представителят на Eurochicago.com и някогашен победител във второто издание на Първи български блиц турнир в Чикаго* Димитър Стаматов, след дълго турнирно отсъствие стартира в една от ниско-рейтинговите групи. Преди 9 години той е печелил това състезание при децата и е бил шампион на града. Наградата за първо място в неговата група е $4000 долара, за второ $2000, а за трето $1500.

* Първи български блиц турнир в Чикаго е малък, но уникален български турнир извън границите на България, провеждан три последователни години със спонсорството на Eurochicago.com и със съдействието на в-к “Старт” под патронажа на доайените на националния ни шахмат Николай Минев и Живко Кайкамджозов. Днес турнирът намира свое продължение в инициативата на Ангел Георгиев от в-к ”България”, който няколкократно провежда своеобразен триатлон – състезания по шахмат, бридж и табла, като за победител се определя участникът събрал най-много точки.

* Най-интересните партии може да наблюдавате на живо – тук

За любителите на шахматните задачи ето как днес Mайкъл Адамс ( с белите фигури) спечели срещу международен майстор Горан Войнович.
Позицията е след хода на черните Дh5-f5

ChessD01

Белите започват и печелят!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.