Home » Избрано

Какъв ще е животът през 2020 г.

2010.04.14 Няма коментари
Spread the love

След десет години пътуването за работа ще бъде бързо и евтино, компютрите ще бъдат навсякъде, но няма да се набиват на очи, а хората ще ядат по-здравословни храни благодарение на интелигентни хладилници, това гласи прогнозата на списание “Форбс” за живота на американците през 2020 г., цитирана от Ройтерс.

Изданието обаче предрича още, че ще има по-висока безработица, тъй като повече хора ще губят работата си заради износ на производството в чужбина и автоматизацията, а училището, такова, каквото го познаваме сега, няма да съществува.

“Самотният преподавател ще бъде заменен с екип от учители в напълно различни области. Стегнатите лекции ще бъдат заместени с привидно хаотични практически упражнения”, пише на сайта на списанието.

“Форбс” предвижда, че американците ще станат по-съобразителни и ще подхождат по-гъвкаво към пътуването, а 75% от хората по света ще живеят в градовете. Вместо да карат огромни автомобили, нормата сред американците ще бъдат колите с електрически двигатели за кратки разстояния и дизелови автомобили за дълги пътувания.

“По-често ще ходим пеша на работа, ще караме колело и ще отиваме и ще се връщаме от училище пеша, понякога нагоре по стръмен наклон в снега, както са правили нашите родители”, прогнозира Никол Пърлрот, редактор във “Форбс”.

За да направи прогнозата си, екипът на “Форбс” се е свързал с професионални футуролози, които са представили визия за 2020 г.

“Свързахме се с именити проектанти и професионални футуролози, които направиха проучвания в различни области”, обяснява Пърлрот.

Те предвиждат, че през следващото десетилетие хората в много отношения ще се върнат към по-реалистичен и финансово отговорен стил на живот. Технологиите и компютрите ще продължават да бъдат основна част от всекидневния живот, но ще се превърнат в нещо обичайно, на което хората няма да обръщат особено внимание, смятат от “Форбс”.

С помощта на интелигентни уреди и универсална цветова система за класиране на храните според хранителната им стойност, ще имаме възможност да ядем по-здравословно.

“Всички сме съгласни, че трябва да има някаква универсална система за класифициране на храната. Също трябва да има ясна методология и стимули да се храним по-добре, защото това, което правим сега, не е устойчив модел. Тази нагласа да ядем каквото ни щукне, след което да тренираме един час във фитнес салона и да пием хапче с витамини просто не води до нищо хубаво в САЩ”, коментира Пърлрот.

Големите къщи също може би са на изчезване, ако търсещите дом спрат да оценяват имотите според техния размер, външен вид и цена на квадратен метър, а вместо това вземат под внимание месечните разходи за живот в тях, включително за отопление, охлаждане, поддръжка и пътуване.

“Ще се грижим по-добре за себе си и за планетата, въпреки че полагаме огромни усилия да не го правим”, смята Пърлрот.

“Форбс” предполага, че хората ще осъзнаят реалното отражение върху тях самите и върху планетата от това, че живеят в големи домове, карат големи коли и ядат каквото си искат.

“Сега, след като това се превърна в част от колективното ни съзнание, ще започнем да отчитаме тези разходи в бъдещите си решения”, добави тя.

Без значение кои прогнози ще се сбъднат през следващото десетилетие, Пърлрот вярва, че това мислене несъмнено ще бъде широко разпространено през 2020 г.

Източник: БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.