Home » Избрано

Нобелист: Западът остави ченгетата да си върнат властта, но без комунизъм

2010.04.14 Няма коментари
Spread the love

Европейският съюз си затваря очите за това как бившите комунистически държави се отнасят към тоталитарното си минало и факта, че служители на бившите секретни служби все още заемат властови позиции.

Това обвинение отправи в Брюксел нобеловият лауреат по литература Херта Мюлер, цитирана от изданието EUobserver.

Мюлер – най-новият носител на тази награда, е от германски етнически произход, родена в Румъния, но емигрирала на Запад. Книгите й разказват за живота във времената на комунистическата диктатура под постоянен страх и заплахи от “Секуритате”. Депортиранията в концлагер в СССР и преживяванията на собствените й репресирани родители са описани в най-новия й роман Atemschaukel (в свободен превод – “Всичко, което притежавам, нося със себе си”).

При представянето на книгата си в Брюксел във вторник Мюлер говори много повече за разочарованието си от това, че ЕС не оказва натиск над новите си членове да разчистят сметките си с комунистическото минало.

“Мисля, че ЕС действа доста наивно, като прие бързо тези държави и не успя да предвиди изобретателните пречки, пред които те ще се изправят. В Румъния познавам маса народ, който работи за “Секуритате”, а сега са на високи постове и то без никакви последици за тях. Това изглежда не е важно за обществото”, каза Мюлер пред журналисти.

“Тези хора се сдобиха с такова влияние, че успяха почти да възстановят старата си властова мрежа, където всички се познават и си правят услуги. Това е вторият живот на диктатурата. При различни обстоятелства и организирана по различен начин. Без идеология. Без социализъм.”

Херта Мюлер дава пример колко малко лустрация има в Румъния като разказва случая на Раду Тину – бивш шеф на “Секуритате”, отговарял за монтирането на подслушвателни устройства в апартамента на писателката.

В момента Тину ръководи румънското поделение на австрийска застрахователна компания. Миналата година той коментирал, че нобелистката не е наред в главата, че раздува историите, които разказва и дори на шега подхвърлил, че всъщност “Секуритате” заслужава да получи тази награда.

“Това ме вбеси. Не само че този човек съществува, но че заема този пост, че най-голямата австрийска застрахователна компания “Щетише версихерунг” наема такива хора. Както и че хората като него имат такава позиция в Румъния, че днес могат да си позволят да излязат по медиите и да говорят такива работи. Това не би било възможно в една Германия.”

Източник: Дненик
http://dnevnik.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.