Home » Избрано

Учителката Поля Даскалова е обрала “Прокредит банк” в Плевен

2010.04.14 Един коментар
Spread the love

Учителката Поля Даскалова е задържана за въоръжения грабеж на офис на “Прокредит банк”, който смути Плевен на 15 март.

Шефът на Областна дирекция на полицията комисар Светозар Илиев казал за Дарик радио, че 37-годишната жена е била задържана късно през нощта.

Учителката е от Славяново – малко градче в близост до Плевен. Очакват я от 6 до 15 години затвор, ако се докаже вината й в съда.

Поля Даскалова има висше образование, преподава български език и литература и английски език в средното общообразователно училище в Славяново и е председател на местното читалище. Семейна е с две големи деца – момче и момиче.

Тя разказала пред полицаите, че отдавна имала финансови затруднения. Това я е принудило да извърши обира на банката, за да разплати заемите и кредитите си.

За първи път в Плевен автор на подобно тежко престъпление е жена, каза на пресконференция комисар Светозар Илиев.

По думите му тя е обмислила много добре престъплението като няколко пъти преди да го извърши е направила огледи на място, но е допуснала и грешки, които полицията е използвала при разкриването й.

За да промени външния си вид, жената е използвала светлокестенява перука, тъмни слънчеви очила и шал, които след това е свалила в района на кино “Освобождение”. По първоначални данни е действала самостоятелно по време на обира.

Макар да е използвала пластмасов детски пистолет, обвинението е за извършен въоръжен грабеж на банков офис. С играчката учителката заплашила трите служителки, които не успели да натиснат паник бутона, и взела 20 хил. лв.
Била разпозната по материала, заснет от охранителните камери в банката.

Обирджийката няма предишни провинения. Сега е задържана за 72 часа с мярка от прокуратурата.

В самопризнанията си пред съдия е казала, че е имала около 20 хил. лв дългове, част от които е върнала след грабежа.

Според комисар Илиев банковите служители не са допуснали грешка по време на обира и са действали според правилата. В клона не е имало жива охрана, а паник бутон.

Източник: БТА / dariknews.bg

One Comment »

 • Pesho said:

  Учителка по български език и литература от Славяново е извършителят на банковия обир в Плевен от преди около месец. 37-годишната педагожка Поля Даскалова е действащ учител в СОУ “Христо Ботев” и е била задържана тази нощ от органите на реда, съобщиха от МВР.

  На 15 март 2010 г. жена заплаши три касиерки в офиса на Прокредит банк в Плевен и ги принуди да й дадат сумата от около 20 000 лева. По описание на очевидци тогава – жената е била около 40-годишна, не е била маскирана, но е прикрила лицето си с шал и слънчеви очила. Установено е, че е носила и руса перука, която по-късно захвърлила в покрайнините на града.

  Обирът е бил записан от охранителните камери на обекта. Директорът на Областната дирекция на МВР – Плевен комисар Светозар Илиев обясни, че в офиса има паник бутон, но служителите не са успели да го натиснат.

  До извършителя се е стигнало след няколко седмици наблюдения на криминалистите. В хода на разследването на случая, за голяма изненада се оказало, че обирджийката е учителка по български език и литература.

  Педагожката прибягнала до обира, защото имала неизплатени сметки, кредити и задължения. Тя се подготвила за него, като закупила пластмасов пистолет. “Кризата променя профила на престъпниците, за което българската полиция в момента полага всички усилия да се подготви”, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

  В хода на разследването е установено, че жената е заплашила служителите на банката с пистолет – играчка. Тя е спечелила Зелена карта за САЩ и е трябвало да лети на 12 май. Дългогодишен учител е в СОУ “Христо Ботев” в Славяново и председател на читалищното настоятелство на местното Читалище “Паисий Хилендарски”.

  В Славяново е позната като добър професионалист, изключително ерудирана и дейна личност я определиха нейните колеги, приятели и съседи, цитирани от Дарик. Педагожката има три висши обазования, семейна е с 18-годишна дъщеря и 14-годишен син. Била е кандидат за общински съветник в листа на ОДС на изборите през 2003 г.

  Близки на учителката разказаха, че наскоро тя е спечелила Зелена карта и е трябвало да замине за Атланта със сина си. Съпругът й е имал сериозни дългове, заради което в дома им е идвал съдия-изпълнител да опише семейното имущество. Навярно затова е получил отказ за виза, коментираха колегите й.

  Никой от нейното обкръжение не е забелязъл промяна в държанието й след обира, който беше извършен преди месец. Жената си е подготвяла документите за 1-годишен отпуск и е разплатила част от борчовете на съпруга си към банки. Семейството живее в скромна къща в покрайнините на града, която е била обявена за продан.

  Източник: Новинар

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.