Home » Избрано

Ножът май опря до енергетиката, този тлъст кокал!

2010.03.21 2 коментара
Spread the love

На въпрос на Mediapool от 10 май 2007 г. доколко се познават с лидера на ДПС Ахмед Доган, бившият вицепрезидент на “Мултигруп” Николай Вълканов заяви, че няма бизнесконтакти с него. Просто били добри познати, но не по линия на “Мултигруп”, подчерта той, като намекна за някогашните топли връзки между лидера на ДПС и корпорацията на убития Илия Павлов.
При разцвета на “Мултигруп” през 1990-те години, инж. Николай Вълканов бе неин вицепрезидент и се ползваше с доверието на боса. “Минстрой холдинг” стана част от групировката след приватизацията на едноименното държавно дружество. То бе оглавявано от Вълканов и много скоро след смъртта на Илия Павлов се откъсна от разпадащата се структура заедно с всичките активи и голяма част от парите на “Мулти”.
„Минстрой” притежава дружествата „Национална газова компания“, „Издателство Земя’93″, „Елкабел Ко-М“, „Гомапласт“, „Горубсо – Златоград“, „Кошава – Приват“ и „Минстрой Марица-изток“.
Компанията се занимава със строителство, изграждане на подземни и надземни рудници за въглищната и рудната промишленост, екологична ликвидация на обекти, геологопроучвателни дейности.
През 1994 г. заедно с „Газстроймонтаж“, „Овергаз“ и „Техноекспортстрой“ дружеството „Минстрой“ създава първия консорциум за изграждане на петролопровод. Фирмата кандидатства и за изграждането на Бургас – Александруполис през 2002 г.
Според публикации в медиите връзките между “Минстрой” и лидера на ДПС Ахмед Доган са повече от официални и датират още от времето, когато “Мултигруп” и Доган бяха особено близки. Твърди се, че Доган дълго време е ползвал брониран мерцедес, собственост на “Минстрой холдинг” по времето, когато холдингът вече не е под шапката на “Мулти”. Именно тази кола го е откарвала до резиденцията на ДПС в Бояна. (Медиапул)

А ето какво пише днес, 21 март 2010 г. в. “Труд”:

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел солидна сума – 1,5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство – хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”.
Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов.
По силата на този документ лидерът на ДПС става “мениджър на проучванията” за “Цанков камък” и останалите три хидроенергийни обекта.
“Минстрой холдинг” работи на “Цанков камък” като подизпълнител на главния изпълнител – австрийската фирма “Алпине Бау”.
При посещение на премиера Бойко Борисов преди три дни на обекта стана ясно, че от 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила нагло повече от 2 пъти – от около 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите трябва да се осигурят от държавната НЕК. По данни на компанията за “Цанков камък” е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП “Париба” за проекта АЕЦ “Белене”.

Ако раздавачът на порциите в държавата, както сам се определи Доган миналата година, взима такива комисионни…пардон – консултантски суми по относително малък проект, на колко ли възлизат те при гигантски начинания от мащаба на АЕЦ “Белене” и “Южен поток”?
Умножете залога и ще видите, че срещу милионите на Доган стоят едни потенциални милиарди, свързани с руските проекти. И не е толкова невъзможно да превърнат в милиардер онзи, който се бори на всяка цена да се осъществят плановете на Кремъл у нас. Щедрата руска душа не би се поскъпила за свои хора, щом става дума да си напазарува своята България ( именно така се изразиха руски журналисти – имали усещането, че Путин бил в София на 18 януари 2008 г., за да си напазарува България).

Няма ли най-сетне някой да се поинтересува какво искаше да каже Доган на Националната конференция на ДПС миналия декември, когато абсолютно неочаквано се нахвърли яростно върху мегаломанските идеи България да става енергиен център на Балканит – идея, чийто абсолютно безспорен протагонист е президентът Първанов? И как така Първанов подскача като ужилен за шеговити двусмислици в едно телевизионно шоу по негов адрес, а за увисналата без отговор еднократна атака на Доган срещу руските проекти и дума не обели до ден днешен?

Да припомня, че според Доган започването на АЕЦ „Белене” е “по-скоро патриотична авантюра за 6 млрд. евро отколкото демонстрация на ясни политики за енергийната стратегия на България в бъдеще”.
Според него, няма нужда от тези 5-6 години безплодни, но патриотични дебати във връзка със затварянето на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй”.
Трябваше да искаме не рестартиране или парични компенсации, а съдействие за изграждането на 7 и 8 блок, или помощ а изграждането на големи хидроенергийни проекти, от който държавата има нужда за управление на водните си ресурси“, каза в доклада си Ахмед Доган ( ясно ли е – не ядрената, а хидроенергетиката му е приоритет на консултанта Доган!).
На конференцията Доган каза още, че постоянните внушения, че страната е или ще бъде енергиен диспечер на Югоизточна Европа, не само че не са верни, но са и глупави.
С други думи той нарече президента глупак и Първанов мълчаливо се съгласи с това. А колко ли стенограми има за интересни разговори с него?
„България има около 10 хил. мегавата енергийна мощност, от които само 5-6 хиляди са ефективни. Инсталираната енергийна мощност на ЕС е над 1 250 хил. мегавата. Да си въобразяваме, че с 0,5% от европейската инсталирана мощност ще бъде диспечер е по-скоро израз на недоразумение, а не на реална преценка на възможности и резултати. Същата диспечерска мания се повтори и във връзка с идейните проекти за газопроводите „Набуко” и „Южен поток”. Достатъчно е човек да хвърли един поглед върху картата на ЕС за действащите и проектни трансфери на природен газ, за да разбере кои сме и за какво се борим”, каза още Ахмед Доган.

Интересно, нали. Лобитата в държавата се борят за своите милиони и милиарди – един за хидроенергетика пледира, друг за ядрената такава. Все “специалисти” енергетици!

Премиерът Борисов най-сетне се съгласи, че голямото разграбване е свързано с енергетиката. Установи това и вече открито ни плаши с “гръцки сценарий” за България ( днес пред в. “Стандарт”). Социалният министър Тотю Младенов пък по същото време обяви пред Би Ти Ви премахването на плоския данък ( което никак няма да се хареса на заможните българи от средната класа, поради което премиерът Борисов бързо зачеркна новината на своя министър, обещавайки само въвеждането на „данък лукс“). А традиционно близкият до Доган в. “Труд” му разкрива за първи път един от източниците на забогатяване. Все неща, абсолютно немислими до преди ден-два.

Борисов каза тези неща и замина за Персийския залив да търси възможности за внос на втечнен природен газ, което си е живо предизвикателство срещу диктата на руския монопол върху вноса на тази ключова суровина за българската икономика.

Май нещо става в нашата държавата, в която държавният глава много се разсърди на шегите за някакво негово забогатяване, реагира ( издайнически) истерично, но стъпи накриво и предизвика ответната реакция на импийчмънта. Свързани са тези неща, да знаете!

Автор: Иво Инджев

http://ivo.bg/

2 коментара »

 • Георги said:

  ДПС днес ще сезира главният прокурор по повод твърденията, че Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 милиона лева като консултант по проектите „Цанков камък”, Доспат, каскада „Горна Арда” и язовир „Тунджа”.

  Това съобщи в студиото на „Денят започва” депутатът от ДПС Камен Костадинов (виж по-долу част от разговора). Той потвърди, че Доган е получил сумата, но изрично подчерта, че не става дума за държавни пари, а за средства на частния Институт по минно дело, което е отбелязано и в данъчната декларация на Ахмед Доган.

  Отново днес се очаква прокуратурата да бъде сезирана за финансово необезпечени договори на предишното правителство на стойност над 2 милиарда лева.

  Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че дава на прокурор бюджета на тройната коалиция заради скрит дефицит.

  Част от разговора с Камен Костадинов по БНТ:

  Водещ: Следваща тема – взел ли е и как лидерът на ДПС Ахмед Доган милион и половина лева като консултант за хидроенергийни проекти? Камен Костадинов е в студиото – зам.-председател на ПГ на ДПС, член на ръководството на партията, на Централното оперативно бюро. Добро утро.
  Камен Костадинов: Добро утро.
  Водещ: Да започнем с това, което се появи и отвори като тема – начинът, по който Ахмед Доган е получил тази колосална за представителите на населението сума и изведнъж се оказа експерт по хидроенергийни проекти. Съобщението беше за „Цанков камък”, Горна Арда, Доспат, Тунджа – като консултант, а самият той по-късно е дал 50 хиляди, в общи линии е бил разходът за други специалисти, за да извършат проучванията и разликата остава при него. Какъв е отговорът на ДПС?
  Камен Костадинов: По-опасното от това да пишеш лъжи, е да пишеш полуистини. В информацията, която се помества в един от днешните ежедневници се съдържат части от истината и доста неистини, което прави един тюрлюгювеч, който прави едно внушение в съзнанието на читателите, което е невярно, манипулативно и доста неприятно.
  Водещ: Не е ли взел милион и половина като консултант?
  Камен Костадинов: Ако започнем внимателно да четем, вашите колеги пишат: „Доган е взел милион и половина като консултант по проекти на правителството”. Ерго излиза, че на него му е платено от правителството, от парите на данъкоплатците и то за хидровъзел „Цанков камък”, нещо, което всеки един български гражданин като прочете основателно би се възмутил и би се разгневил. Такава беше и моята първоначална реакция.
  Водещ: Възмутихте се първоначално?
  Камен Костадинов: Да, но истината е доста различна.
  Водещ: Каква?
  Камен Костадинов: Доган първо никога не е бил консултант на правителството и на него не му е плащано с държавни пари.
  Водещ: Тези милион и половина у кого са?
  Камен Костадинов: Той има договор с Института по минно дело, който е една частна структура и едно частно дружество. Това, че се нарича институт, по никакъв начин не го прави държавен и организация, която да получава някакви средства от бюджета.
  Водещ: Тоест, тези милион и половина са от частна фирма, преведени на г-н Доган.
  Камен Костадинов: От частна фирма… точно така. Второ, проектите, за които той е получил своето възнаграждение нямат нищо общо със сегастроящия се „Цанков камък”. Нещо, за което ние научихме за нередности, бяха изнесени в медиите, министър-председателят говори за такива и ако мога да съобщя нещо като новина от вашето студио – днес ние ще изпратим писмо на главния прокурор, ако министър-председателят е сезирал – ОК, но ние също от своя страна изпращаме писмо до главния прокурор, с което ще настояваме да бъдат извършени… да бъде направена проверка на всички изнесени факти относно финансирането на хидровъзел „Цанков камък”, как цената му от 200 милиона е станала 400 милиона, кои са изпълнителите.
  Водещ: Ще съдите изданието ли?
  Камен Костадинов: Не, ние настояваме да бъде проверено какво се е случило в „Цанков камък”, тъй като истината е… Това също е една полуистина, че г-н Доган е един от идеолозите за построяването на „Цанков камък”, аз ще се опитам в краткото време да обясня съвсем схематично за какво става на въпрос. България има задължение да построи 20% от своите енергоизточници, които да бъдат възобновяеми.
  Водещ: Вода.
  Камен Костадинов: Възобновяеми. Австрия като държава, която има надвишаване на парниковите газове, има нужда да получи отнякъде зелени сертификати, срещу които да инвестира в построяването на възобновяеми енергоизточници. Това се случва преди седем-осем години, когато в България никой не говореше за зелени удостоверения, никой не говореше за парникови газове, за протокола от Киото.
  Водещ: Добре. Конкретно какъв е случаят?
  Камен Костадинов: Тогава схемата, първоначалната, е австрийската страна инвестира, построявайки хидровъзела „Цанков камък”, срещу което България получава зелени удостоверения, но българската държава не плаща нито едно евро, нито един лев.
  Водещ: Главен изпълнител е австрийската „Алпине бау”.
  Камен Костадинов: Оттам нататък обаче, когато вече… какъв е техническият проект, инженерният проект, кои са изпълнителите, това няма нищо общо и никаква връзка с г-н Доган. Той е идеологът в България да се построи язовир, който да не бъде финансиран от българската държава, а да бъде финансиран от чужда държава, срещу което България да даде зелени удостоверения, които към онзи момент нямат никаква стойност и в България никой не говори за тях.
  Водещ: Да изчистим само този казус. Милион и половина той е получил, казвате, от частна фирма, какъвто е Институтът по минно дело.
  Камен Костадинов: Точно така.
  Водещ: На кого е този институт?
  Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Вие като журналисти бихте могли да направите своята проверка.
  Водещ: Защо дават точно на Ахмед Доган, на един политик, да върши инженерна работа?
  Камен Костадинов: Само да кажа, ще ви кажа и за това…
  Водещ: Сигурно очакват нещо в замяна?
  Камен Костадинов: Това е въпрос, който може би трябва да зададете на тях. Това, че г-н Доган е философ по образование, не му пречи да се занимава с…
  Водещ: … да разбира от каскади и от язовири.
  Камен Костадинов: … да разбира от каскади и от язовири, да.
  Водещ: Мислите ли?
  Камен Костадинов: Аз мисля, че отговорът на този въпрос би било по-редно да потърсите от специалисти по каскади и язовири, които са разработили с г-н Доган, които го познават и чийто отговор би бил по-авторитетен. Какво ще ви кажа аз в момента, едва ли има толкова голямо значение.
  Водещ: Нищо, кажете. Според вас той разбира от тази материя, така ли?
  Камен Костадинов: Според мен той разбира от хидроенергетика и е един от най-подготвените хора в България на тази тема, твърдя го.
  Водещ: В тази публикация се твърдеше, че този милион и половина, който го е получил, вие сега казвате, че това не са държавни пари, а пари от институт, частен…
  Камен Костадинов: Да, които апропо са обявени миналата година в неговата данъчна декларация март месец, доста преди изборите, и които са…
  Водещ: Обявени са в декларация?
  Камен Костадинов: Обявени са, на които са платени съответните данъци, обявени са в неговата декларация пред публичния регистър.
  Водещ: Това, което прочетохме е, че милион и половина той взема, а пък е наел специалисти, които струват 50 хиляди…
  Камен Костадинов: Аз не бих искал да навлизам в детайли какви са техните отношения за какво на него му е платено. Упълномощен съм от г-н Доган да заяви, че той не възразява проектът, трудът, за който той е получил пари, да бъде показан, направен публичен, стига съответният Институт по минно дело да няма нищо напротив, тъй като в момента, в който те…
  Водещ: Какво е това – труд…
  Камен Костадинов: Това са анализи, това са доклади, но г-н Доган не възразява те да станат публични.
  Водещ: Да се види?
  Камен Костадинов: Да, но те са собственост все пак, отварям една скоба, на този институт.
  Водещ: На кого е този институт?
  Камен Костадинов: След като този институт си е платил… Това е частно търговско дружество. Аз не бих могъл да ви отговоря на кого е. И ми се струва, че плъзгайки се в момента да гадаем десет минути на кого е и как е…
  Водещ: Да. Защото излиза, че той получава 1.5 милиона, казвате абсолютно законно, обявено и декларирано, твърдите, което също звучи като новина, понеже се твърдеше друго. От тях се дава 50 хиляди на конкретни специалисти и разликата остава.
  Камен Костадинов: Добре е тези, които твърдят друго, да си направят труда, журналистиката в България да стане малко по-отговорна и да носи отговорност за това, което пише, а да не работим на слухове – една жена казала на пазара.
  Водещ: Какво точно е разгърнало… Може би ако се отвори това, наистина ще се види. Казвате, че той разбира от тази материя.
  Камен Костадинов: Казвам, че разбира, да. Както твърдя, че той разбира и от други алтернативни източници на енергия. Смея да твърдя, че може би е един от най-добре подготвените хора във връзка с водородните технологии в България, почетен член е на водородното дружество, притежава няколко…
  Водещ: Хоби ли му е това?
  Камен Костадинов: Той счита, че политикът е този, който трябва да мисли с няколко хода напред, а не да тича след събитията.
  Водещ: Защото това е работа като на учен.
  Камен Костадинов: Самият той е учен, може би забравяте.
  Водещ: Но не знаех, че по хидроенергийни… и от енергетика, и от хидровъзли разбира.
  Камен Костадинов: Когато имаш навик да четеш и да търсиш новото, не е според мен голям проблем да започнеш да се специализираш в определени теми, които според теб са важни за обществото.
  Водещ: Той си разбира от това и си заслужава изработените пари. Така разбирам от…
  Камен Костадинов: Това са частни отношения между една частна фирма и него.
  Водещ: Това, че той беше на върха на държавата и на тройната коалиция, разбирате съвсем логично, че…
  Камен Костадинов: Аз разбирам, да, и…
  Водещ: Друг вкус привнася.
  Камен Костадинов: Би имало конфликт на интереси, ако този институт работи по някакъв държавен проект, който е финансиран или това са проекти, които са финансирани с държавни пари, макар и минали през този институт.
  Водещ: Да не би да е плащане за нещо друго?
  Камен Костадинов: Доколкото аз имам информация, нито един от тези проекти все още не е стартирал. Може би поради настъпване на икономическа криза… А връзката с „Цанков камък” е само до толкова, доколкото единият от проектите е на темата какво би се случило, ако водите на река Места бъдат прехвърлени в каскада Въча. Едно от стъпалата, на които е язовир „Цанков камък”, но няма нищо общо с този скандален проект, за който в момента твърди министър-председателят и за който, аз повтарям, ние ще сезираме прокуратурата да бъде извършена цялостна проверка.

 • Едвин Сугарев said:

  Схемата – или как се разпределя порционът

  Всъщност колко лесно било то! Си примерно важен политически фактор, лидер на управляваща партия, министър, депутат или какавто и да е там – но с потенциал от влияние при разпределянето на държавните поръчки. Осигуряваш на компанията Х тлъста такава – а тя от благодарност и въодушевление те пише консултант – нищо, че ще строи язовир с ВЕЦ, а си примерно философ по образование.
  Няма страшно – компанията ти намира неколцина черноработници, спецове в съответния бранш, които ти наемаш в качеството им на “подизпълнители” на своите консултантско-мениджърски услуги. Плащаш им жълтите стотинки, които са свикнали да получават на работните си места – и с господарски жест прибираш в джоба си останалото.

  То не е комисионна, не е и вулгарен подкуп – съвсем не! То е възнаграждение за добре свършената работа, за труда, който си положил – и за който си подписал съответния договор. След което шапка на тояга – положил си труд, спечелил си пари – в краен случай, ако работата се разчуе, можеш да им платиш съответния данък – и толкова.

  Хероят на тази схема, която току-що лъсна в печата с цялата си нагла откровеност, се казва Ахмед Доган. Именно той е получил 1,5 млн. лв. като консултант по четири мегапроекта на тройната коалиция – хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. Компанията, която му е осигурила този скромен консултантски хонорар, е “Минстрой холдинг”, някога част от Мултигруп, където днешният й президент Николай Вълканов се подвизаваше като вице на Илия Павлов.

  Минстрой холдинг е осигурила и съответните бели негри – та да не се мори Доган и да не си цапа ръцете с някакви банални консултации – това са служителите от същата компания Данаил Тафров, бивш изпълнителен директор на НЕК, който е получил за работата си 25 000 лева, Ани Христова – 10 000 лева, Жулиета Христова – 7.5 хил. лева и Марияна Захариева – 7.5 хил. лева. Или общо 50 000 лева. А останалите 1 450 000? В джоба на боса, разбира се!

  Проблемът е какво стои от другата страна на уравнението – сиреч какво е струвало получаването на този милион и половина на българския данъкоплатец. Днес можем да си дадем преблизителна сметка за това – като имаме предвид, че само на един от консултираните от Доган обекти – “Цанков камък”, стойността е скочила от 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите, разбира се, е трябвавало да се осигурят от държавната НЕК, която към днешна дата е длъжник на държавата с над милиард – като на това отгоре за “Цанков камък” е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП “Париба” за проекта АЕЦ “Белене”.

  Следователно: мениджърството на Доган е довело до оскъпяване с 260 милиона на обекта “Цанков камък”. Засега, тъй като същият още не е завършен. Иначе казано – срещу този милион и половина лева, получени от Доган, стоят 260 милиона евро прахосани държавни пари. Сиреч – ръката Доганова е бръкнала в джоба на всеки – абсолютно всеки от тези, които все още обитават територията българска – и е отмъкнала оттам по трийсет и няколко евро. (Как ще се почувствате, ако някой джебчия стори това? Ще се ядосате, нали? И ще хукнете да го гоните? А какво ще направите сега – може би ще помърморите и ще попсувате под мустак?)

  Остава да се запитаме и кой работи на злополучния “Цанков камък”, дето 22 километра второстепенен път струват 222 милиона лева. Как кой? Ами “Минстрой холдинг”, разбира се. Можем само да се досещаме за реалния характер на това Доганово “мениджърство” – което вероятно се изчерпва с осигуряване на сигурно място за “Минстрой холдинг” на основната българска софра, носеща име НЕК – и разпъване на чадър над икономическите безобразия, довели до оскъпяване на проекта повече от два пъти.

  От тази гледна точка бихме могли да си въобразим, че компанията на Николай Вълчанов е минала тънко – или че Доган е необичайно скромен при искането на комисионни – каквато де факто представлява въпросният консултантски договор. Бихме могли – ако обаче сме забравили, че тъкмо на свързани с “Минстрой холдинг” компании се водят прословутите имоти на Доган. Тъй че въпросният милион и половина си е просто ей така, за джоб-парасъ – реалното разплащане става другаде и по друг начин.

  Бих добавил, че приемането на подобна форма на разплащане е очевидна грешка на Сокола, който – както обичаха да казват възхитените от наглостта му журналистки – никога не грешал. Е, този път е сгрешил. Има една много звучна дума на родния му език, която изразява характера на сключения от него “консултантски” договор – и тази дума е “ачик”. Много ачик е направил белята този път – и много ачик си е прибрал своя собствен порцион – очевидно не му е влизало в сметките да бъде извън властта през настоящия парламентарен мандат.

  Във всеки случай става дума за типичен, ясно разграничим и подлежащ на наказателна отговорност прецедент на политическа корупция. Този казус е дотолкова ясен, че в сравнение с него разните подсъдими в момента министри просто бледнеят. Добре е, че прокуратурата реагира и се самосезира по този случай – добре е и че Бойко Борисов и сервира куп казуси за създаването на скрит дефицит в размер на над два милиарда, към които спада и настоящия – та прокурорите да могат да си намерят работа до второто пришествие.

  Но трябва да е ясно едно: след като прокуратурата се снабди с документацията на споменатия “консултантски” договор, е редно и дори задължително главният прокурор да поиска неговия депутатски имунитет. А след това да се направи цялостна проверка на всички договори, сключени от “Минстрой холдинг” – с кого, за какви суми, при какви анекси, от кого консултирани и прочее такива. Със сигурност ще излязат интересни неща. И ако нещата бъдат доведени докрай, без ослушване и тънки политически сметки, ще имаме удоволствието да видим в раиран костюм не само подизпълнителите, но и един от възложитгелите на безобразието, наречено “тройна коалиция”.

  Едвин Сугарев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.