Home » Избрано

Децентрализацията – предизвикателство към управленския модел на София

2010.03.18 4 коментара
Spread the love

AlexanderGerovSofiaСледващата седмица, на 24 март, СДС – Лозенец организира семинар на тема “Децентрализацията на управлението в България”. Поканени са икономистите Пламен Даракчиев и Милена Стефанова, а също така и всички седесари от София. По този повод  нашият сътрудник Румяна Димитрова се срещна с председателя на СДС – Лозенец, Александър Геров, който бе любезен да отговори на въпросите ни по-темата.


Р.Димитрова: Защо СДС – Лозенец отваря дума именно за децентрализацията и то точно сега, когато сме в разгара на финансова криза, която е на път да стане и икономическа?

Ал.Геров: СДС имаше много каузи – свобода на личността, свобода на словото и печата, влизане в НАТО и ЕС, децентрализацията на държавното управление.
Сега имаме свобода на личността, като има известни ограничения, които са продиктувани не от репресивни фактори, а от икономическото състояние на страната – голяма част от хората са притиснати от недоимък и няма нормална бизнес среда за малките фирми. Имаме свободни медии, и такива, които са избрали да бъдат несвободни. Но който иска и не е изкушен да се продаде, може да прави независима журналистика. Влязохме в НАТО и ЕС благодарение на това, че по време на управлението на СДС извървяхме трънливия път по покриването на критериите за членство. Сакскобурготски, Станишев и Първанов станаха само регистратори на приемането ни. Децентрализацията на държавното управление е кауза на СДС, която нито едно следващо правителство не пожела да започне, а какво остава да я извърши практически. Ако това бе станало, едва ли и финансовата криза щеше така дълбоко да ни засегне.

Това начало на кампанията за местните избори ли е?

Това е кампания за повишаване значението на местните избори, особено за София.
Какво е положението на районните кметове в София – гласуват за тях, а от тях нищо не зависи. Например кв. “Витоша” в район “Лозенец” е с кални улици, които за да се асфалтират столичният общински съвет трябва да отпусне средства, а това едва ли ще стане скоро. През “Лозенец” минава огромна част от приходите в общинския бюджет, но след преразпределянето остават малко средства.
Сега усилено се говори за такса за паркиране в размер на стотици левове – защо, кому е нужно? А защо тази такса, ако се вземе решение да се събира, не се определя от районните кметове и после те да събират и изразходват целево средствата – така ще има по-голям контрол и ще се носи пряка отговорност за изразходването на парите.
Район “Лозенец” е едни от най-потърпевшите от централизираното управление на бюджетите и мисля, че на СДС – Лозенец много приляга да върне тази тема на вниманието на обществото.

В изминалите години нищо ли не е направено за децентрализацията на управлението?

Най-голямата крачка напред беше въвеждането на делегираните бюджети в средното образование и някои социални услуги. Но от друга страна, в София, са централизирани ремонтните дейности, инвестиционните дейности, чистотата и редица други.

Смятате ли, че децентрализацията е идеалното решение и няма ли да породи нови проблеми?
Децентрализацията в управлението е пряко свързана с цялостния процес на демократизация на обществото. Поради това е необходима дискусия, каква степен на децентрализация съответства на нивото на демократизация на нашето общество. Трябва да отчитаме, че прекалената и не добре осъществената децентрализация може да доведе и до получаването на някои негативни ефекти:
– усложняване и затрудняване на процеса на координация;
– недостатъчна квалификация, опит и информация на по-ниските нива, поради което решенията могат да бъдат по-неефективни;
– увеличаване на числеността на административния персонал.
Но ние смятаме, че развитието на местното самоуправление, което е другият термин за децентрализация, ще позволи на населението да участва в решаването на въпроси от местно значение в рамките на съответен закон при възможност за съдебен и административен контрол.

С какво ще спомогне организирания от СДС – Лозенец семинар за напредък към постигане на тези цели?
Замисълът ни е да дадем възможност на софиянци да споделят идеите си за общата кауза, да си изясним пътищата за постигане на общите ни цели и да почувстваме съпричастност към определянето на начина на живот.

Eurochicago.com

4 коментара »

 • Violetta said:

  Виньги съм се чудила дали ПРОФЕСОР Геров от НБУ е Алексавдър Геров от СДС. Сега, виждайки снимката, съм сигурна, че е така. Защо тази скромност ПРОФЕСОР Геров? На какво се дължи?

 • Pesho said:

  Скромността краси човека, както се казва 🙂
  А иначе, действително и аз макар да познавам този достоен човек повече от година не знаех, че е професор. Ще трябва в редакцията да поправим грешката.

 • bodzhov_zv said:

  Бях на семинара снощи. Темата беше много интересна, щом като в кулоарите, след дискусията, се проведоха разговори на по чаша вино, които продължиха повече от времетраенето на срещата в залата. Че темата е щекотлива и актуална доказва и фактът, че поканата на СДС – Лозенец беше уважена от Председателя на СДС и депутат г-н Мартин Димитров, зам. – председателят на СДС г-н Любомир Ковачев, общинският съветник от СДС, г-н Стефан Иванов, кметът на район “Витоша” г-н Любен Петров, Зам. – на район “Лозенец” г- н Йордан Митков, зам.- кметът на район “Витоша” г-н Теодор Петков. Присъстваха и много представители на общинските ръководства на СДС от цяла София.

 • DS said:

  Ami razkajete si bez boy…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.