Home » Авторски страници

Играта на смъртта или как медиите ни бъркат в мозъка

2010.03.19 Няма коментари
Spread the love

Има ли връзка между безрезервното подчинение и причиняване на смърт, характерно за нацизма, и днешните телевизионни игри. Според френски експеримент, в днешните риалити програми факторът телевизия прави хората още по-уязвими към манипулация. Документалният филм, запечатал фалшивата игра на смърт, бе излъчен на 17.03 по френската телевизия ФРАНС две.

Нечувана жестокост и мъчения с електрически ток показа френското тв шоу Jeu de la mort, кръстено на последния филм на Брус Ли “Игра на смъртта”.

Напълно в съзвучие с името си, телевизионната игра показа, че почти всеки човек е способен на убийство.

На участниците в шоуто е разрешено да използват мъчения с електрошок, за да заставят партньорите си да дават правилни отговори. Никой от тях и не подозирал, че жестоките мъчения са инсценирани от актьори. И зрителите в студиото, и играчите съвсем спокойно наблюдавали случващото се на сцената, независимо, че някои от актьорите съвсем правдоподобно изразявали болка и страдание и дори умирали в кадър.

Атракцията с невижданата до този момент по съвременна телевизия жестокост е включена и в рекламен клип на шоуто.

80 доброволци участват в играта, те са длъжни да принудят партньорите си да отговарят правилно, без да жалят средства, защото и наказанието за грешен отговор е токов удар с напрежение 460 волта.

Никой от участниците не предполагал, че в действителност никакъв електрошок няма, а актьорите-участници са наемани според достоверността, с която се преструват на жертви на мъчения, за да стимулират автентичните кандидати за убийци.

Обхванати от хазартна тръпка, в мъченията били готови да участват и зрителите.

Целият смисъл бил в това, че организаторите създали необходимата атмосфера, в която играчи и публика да се уверят, че никой в нищо не ги ограничава – напротив, освобождава агресията им.

Според правилата на шоуто Jeu de la mort играта продължава, дори след като някой издъхне на сцената. Както се и случило.

От всички 80 участници само 16 се отказали да участват в „убийствата”. Всичко останали изразили явна готовност да са част от тази жестокост.

Всеки от тях подписал договор, с който се задължава да изпълнява всичко, което изисква от него шоуто. Психологическата настройка на играчите премахнала всякакво чувство за вина – всеки от тях декларирал, че независимо от цялата тази диващина, те нямат чувство, че вършат нещо забранено или нечовешко.

Продуцентите на шоуто пък били доволни, че успели да разкрият онзи дълбок вътрешен свят на човека, който при подходяща манипулация показва, че не е нужно кой знае какво, за да се превърне всеки редови гражданин на цивилизованото ни общество в жесток убиец.

Една от участничките дори сравнила себе си с нацистите, а участието си в шоуто – с жестокостите, извършвани през Втората световна война. Тя сляпо изпълнявала всички указания на водещите, измъчвала с ток човека до себе си, което дори според нея по нищо не се различава от случвалото се във фашистките концлагери.

Шоуто шокирало всички – играчи и публика, след като видели с очите си на какво са способни. От излъчването на това шоу във всички френски медии тече дискусия за и против тази “жестока изповед на човешката натура”, както продуцентите определят „Игра на смъртта”.

“Това е разказ повече за властта, отколкото за индивида. Когато човек е сам, лице в лице с някой, злоупотребяващ с властта им, те се поддават на пълна манипулация. Факт е, че в телевизионна игра дори когато партньорът ти крещи и те моли да спреш, те продължават да си мислят, че всичко е наужким”, обяснява пред Ройтерс продуцентът Кристоф Ник.

“Би трябвало да се замислим за за нещо повече от подчинението и властта, трябва да се замислим за силата на една система, на една глобална система, каквато е телевизията. Знам, че тя е власт, всички го знаем, но на теория. Затова се запитах “Толкова ли е силна, че да ни превърне в потенциални палачи?” Хората никога не биха се подчинявали до такава степен, ако не й вярваха. Казват си “Телевизията знае какво прави”. В токшоу и риалити програмите карат хората да се разголват, да говорят пред камерата за сексуалните си проблеми. Изправени пред ексхибиционисти, зрителите се превърнаха във воайори”, коментира Кристоф Ник.

Видео за “играта”:

http://www.youtube.com/watch?v=ZCamiWs-KMs

Източник: bgvesti.com и др.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.