Home » Авторски страници

Las Fallas – празниците през март във Валенсия

2010.03.19 Няма коментари
Spread the love

Las Fallas- празниците през месец март във Валенсия, Испания провокират сетивата и привличат милиони туристи от цял свят. Тази година част от българите, живеещи в испанската автономна област бяха не само зрители, но и участници в зрелищните пролетни тържества със световна популярност. Български хора се извиха на площада пред кметството в нощта на 13 март. Танцьорите от фолклорната формация към българската асоциация „Прогрес”, по специална покана на местните власти, предвождаха международното фолклорно шествие, което премина по централните градски улици и по площада пред кметството на Валенсия.
Българското знаме – частица от родината – беше начело на групата на танцьорите.
Ритмите на Дайчовото, Пайдушкото хоро и на ръченицата озвучиха празничната испанска нощ. Багрите на народните носии от различни български кътчета станаха част от пъстрия калейдоскоп на фиестата. Близо два часа българите тропаха кръшни танци и покоряваха с малко познатите стъпки събралото се многонационално множество. Танцьорите бяха посрещнати с особена близост и радост от българите в публиката, които се включиха в хорáта.
Лас Файас е официален ежегоден празник в автономна област Валенсия, чиито корени се откриват в средновековната традиция да се изгарят непотребните вещи от работилниците на дърводелците преди посрещане на пролетта. През вековете традицията се видоизменя и днес на 19 март – в нощта на празника Сан Хосе, огънят поглъща специално създавани през годината фигури – истински произведения на изкуството – пресъздаващи политически, културни и обществени теми. Стойността им надхвърля 10 милиона евро. Дните и нощите от 15 до 19 март са неспирна фиеста, изпълнена с музика, светлина, звуци и аромати. Духови оркестри обикалят улиците, валенсианци от различни възрасти, т.н. файери, шестват в традиционни средновековни одежди и даряват цветя, с които се извайва робата на 14 метровата статуя на Дева Мария на площада пред катедралата на Валенсия. Mайстори пиротехници ежедневно доказват умения в оглушителни пиротехнически шоута, в които шумът от 120-те децибела се усеща физически. Нощите са озаряват от неспирни многоцветни фойерверки .Символиката на празника за почистване на домовете и душите след зимата е близка до българските пролетни традиции и мироглед.
За първи път българи участват в официалната програма на Las Fallas. Танцьорите играха пред управниците на Валенсия, пред Главната Файера, която ръководи фиестите, и нейните придворни дами и пред милионите почитатели на емоционалните тържества. Участието на фолклорната формация в шествието на Las Fallas е част от културната програма на групата, която за половингодишното си съществуване има многобройни изяви. Хореограф на фолклорната формация е Минчо Райков. Групата е създадена към асоциация „Прогрес“ с председател Рени Младенова.

Пепа Златева
Учител от неделното училище”Васил Левски” град Валенсия

БГ-1

бг-2

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.