Home » Избрано

И все зайци от юфка

2010.03.18 Няма коментари
Spread the love

Автор: Любослава Русева /Дневник/

Бракът на младия чертожник Коля Калачов започва да скърца още на осмия месец. Причината е, че съпругата му Лиза отказва да яде “фалшив заек” от юфка и “вегетариански кренвирши” от сварени моркови и картофи.

Колкото и да се обичат Коля и Лиза, в един момент на нея й писва от буламачите, маскирани като специалитет. Човек, който се храни само с вегетариански кренвирши и фалшиви зайци, не може да създаде нищо трайно – аргументира се тя, преди да затръшне вратата на семейната им квартира.

Историята на Калачови от “Дванайсетте стола” на Илф и Петров може да се развие още по-поучително, ако си представим в техните образи едни други Коля и Лиза.

В началото на юли миналата година Коля и Лиза се обикват и заживяват заедно. Месеци наред Коля храни Лиза с вегетариански кренвирши, обяснявайки й, че за кризата е виновен нейният предишен съпруг. Лиза му вярва и продължава да го обича.

Минават месец, два, три и Лиза леко се понамръщва –

тя вече иска истински заек

И Коля й го обещава, стига за известно време да ядат вегетариански кренвирши само от моркови.
Естествено Лиза не е съгласна. Тя дори протестира. В резултат Коля бързо се отказва от реформата “орязване на картофите”, но за сметка на това въвежда таен антикризисен план – премахване на заека от юфка.

Отнякъде Лиза разбира за тази чудовищна мярка. Коля е принуден да върне в менюто и фалшивия заек. Но вече е късно – връзката между двамата е започнала да охладнява. Каквито и панически действия да предприема Коля, Лиза все по-често излиза да пуши под прозореца на семейната им квартира.

Песимистичен вариант за финал: всичко това продължава още два-три месеца и Лиза гневно затръшва вратата.
Още по-песимистичен вариант за финал: Лиза бърза да затръшне вратата и отива при друг Коля.
Най-песимистичен вариант за финал:

Поредният Коля е приготвил същото фалшименто и историята започва отначало

Има ли оптимистичен вариант – ще попита оптимистът. Има:
В началото на юли миналата година Коля и Лиза се обикват и заживяват заедно. Въпреки че месеци наред Коля храни Лиза с вегетариански кренвирши, обяснявайки й, че за кризата е виновен нейният предишен съпруг, той разнищва причините за окаяното им положение. Предишният съпруг си получава заслуженото, а Лиза вярва на новия Коля и продължава да го обича.

Минават месец, два, три и Лиза леко се понамръщва – тя вече иска истински заек! И Коля й го обещава, стига за известно време да ядат вегетариански кренвирши само от моркови.
Лиза не е съгласна, тя дори протестира, но Коля не се отказва от реформата “орязване на картофите”. Нещо повече – Коля въвежда антикризисен план: премахване на заека от юфка.

Преди да продължим към още по-оптимистичния и най-оптимистичния вариант за финал, ще ви дам две рецепти –

как да си направите заек от юфка и юфка от заек

В първия случай са ви нужни само заек и юфка, докато във втория – юфка и заек. В първия случай варите юфката, във втория – заека. Прибавяте сол и черен пипер. Нищо повече. Важното е, че винаги ще получите това, което първоначално сте замислили да направите.

А ето и по-оптимистичния вариант:
Лиза обича Коля. Толкова го обича, че е готова да яде вегетариански кренвирши до края на живота си. Тя настоява единствено за това Коля да й предостави ясна информация за бъдещия им брак – без да се лута и без да прави резки завои.

Коля също обича Лиза. Толкова я обича, че е готов да й дава вегетариански кренвирши до края на живота им. Той обаче казва истината на Лиза. А истината е, че измамата от морков и картоф, маскирана като вегетариански кренвирш, се нарича тъкмо така – вегетариански кренвирш.

Най-оптимистичният вариант гласи следното:
Лиза взема своя живот в собствените си ръце. Тя вече е разбрала, че ще яде фалшиви зайци

дотогава, докато се съгласява да яде фалшиви зайци

Все пак ще разкажа и истинска история.
Един наш Коля получил уверение от швейцарското семейство на покойния си чичо, че ще вземе част от наследството му, ако построи болница. Нашият човек дълго мислил и накрая го измислил: решил да вдигне една-единствена стена с всички екстри – входна врата, четири етажа с прозорци и дори табела на френски. Фотографирал цялата бутафория и пратил снимката в Лозана. Естествено наивните швейцарци повярвали и превели сумата. А от “болницата”, също толкова естествено, останала само фасадата.

Мисля, че на комунистическата партия трябва да се признае един изумителен талант – способността й да организира и налага свои заместители, псевдоинститути, псевдодейности и псевдотворци, които заемат местата на истинските. Ние имаме безброй случаи, когато партийната машина произвеждаше не само един и двама псевдоелементи, но и цяла верига, която да ги утвърди.

От нормална гледна точка тази трагикомедия, режисирана от партията, напомня на психиатричен дом, където лудите се самообявяват за Наполеон или Александър Македонски, като размахват ръце и командват невидими армии. За никое друго общество не е по-валидна приказката на Андерсен “Новите дрехи на краля” и човек може да се надява, че един ден ще се чуе детският глас: “Кралят е гол!”

Последното не съм го писала аз. Писал го е в един свой “задочен репортаж” писателят Георги Марков.

Но продължавам да се съгласявам: човек, който се храни само с вегетариански кренвирши и фалшиви зайци, не може да създаде нищо трайно.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.