Home » Избрано

БТА анонсира Шестата световна среща на българските медии

2010.03.18 Няма коментари
Spread the love

Шестата световна среща на българските медии ще се проведе от 16 до 20 май 2010 г. във Виена, Австрия, обяви по време на пресконференция днес генералният директор на БТА Максим Минчев.

Инициатор и организатор на медийния форум са Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света.

Темата на срещата е “Новите Изток и Запад”. Във фокуса на внимание на форума ще бъдат еволюцията на понятията „Изток” и „Запад” и преформулирането на отношенията между тях – в икономически, социален, медиен, културен план.

Шестата световна среща е подкрепена от българското правителство и лично от министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов, министъра за българите в чужбина Божидар Димитров, министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Те ще бъдат официални гости на церемонията по откриването, която ще се състои на 17 май 2010 г. в сградата на Кметството на Виена в присъствието и на кмета на Виена Михаел Хойпл.

Поради провеждането на целенасочена и дългосрочна политика в подкрепа на социално значими каузи компанията „М-тел” бе поканена и прие да бъде партньор и генерален спонсор на Шестата световна медийна среща.

До този момент БТА прави избора на страната–домакин, отчитайки размера на българската общност и функционирането на български медии. Аргументите за избор на Виена са не само традициите в историческите и културните отношения между двете страни, близкото сътрудничество между техните столици и наличието на българска общност и медии. Към днешна дата Австрия е най-големият инвеститор в България и стратегически партньор на страната по нейния европейски път.
В Австрия имаме няколко медии – списание “Българите в Австрия”, вестниците “Виена днес” и “Море”, радио “Оранж”, радиопрограма “Бригада”, телевизионно предаване, издание на българската църква “Енорийски лист” и информационен портал “Българите в Австрия”. Във Виена също има акредитирани 15 кореспонденти на български медии и над 2000 български студенти.
Той разкри още, че между градовете, изявили желание да са домакини на събитието, попадат Москва, Париж, Гърция, и Прага. Според Минчев обаче била избрана Виена заради голямото българско присъствие в австрийския град.
Между годишните срещите в постиженията на организаторите се включва и създаването на медиен форум в Ниш.

Шестата медийна среща ще обогати формата на инициативата, отваряйки я към още по-широко участие и разнообразна проблематика. Традиционно, събитието ще бъде съпътствано от оригинална и стойностна културна програма.

BTA

Video: www.novinitepro.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.