Home » Авторски страници

ГОРДЕЕМ СЕ С БЪЛГАРСКАТА СИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ

2010.03.09 Няма коментари
Spread the love

Културни изяви на училище „Джон Атанасов”

san diego 690

Месец март винаги ни изпълва с трепетно предчувствие за настъпващата пролет. За нас, българите, той е свързан с отбелязването на празници, които са наситени с атмосферата и колорита на българската ни принадлежност.

Очакваме го с радост и нетърпение, закичваме се с мартеници и заставаме смирено и благоговейно пред националния ни трибагреник.

Много настроение и оживление донесоха тези празници и за децата от училище „Джон Атанасов”. В последната събота на месец февруари ученици, родители и гости имаха възможност да съпреживеят заедно удоволствието от отбелязването на тези само български празници: 3-ти март и Баба Марта. Фоайето  на “DePaul University” бе украсено с български знаменца, балони, исторически табла с богат илюстративен материал, а в специален кът грееха  мартеници, изработени от наши ученици.

Пред любознателните детски очи оживяха кадри от робството и боевете при Шипка, както и разпитът на нашия безсмъртен Апостол – В. Левски. Беседата, старателно подготвена от младия ни колега, историкът Стоян Дечев, прикова вниманието на ученици и гости. С вълнуващото си,

високопатриотично слова, с интересните факти от нашето славно минало, той изнесе истински урок по родолюбие и докосна чувствителната детска душевност.

Наред с вътрешноучилищните ни чествания, нашето училище участва и в церемонията по издигането на националния ни трибагреник в центъра на Чикаго. Както знаем, 3-ти март е обявен за Български ден в „града на ветровете”. Горди сме, че ни бе оказана тази висока чест-

да бъдем част от празничната програма, която показва България пред Америка и света от такъв престижен подиум.

Младите ни танцьори от групата „Хорце” към ансамбъл „Хоро” с художествени ръководители Ирина Гочева и Константин Маринов, както и танцьори от самия ансамбъл,

наситиха атмосферата с  чудната красота на нашите носии и с кръшните ни български хора.

По покана на Българо-американската асоциация за културно наследство, танцовият ни състав поздрави и всички български жени по случай 8-ми март. Благодарим на организаторите  за този чудесен празник, за приятните мигове, за възможността да бъдем заедно.

С участията си в културния живот на българската общност в Чикаго, училище „Джон Атанасов” реализира една от главните си цели – да бъде средище на българската  духовност и култура.

Елена  Липкова – зам. директор на у-ще „Д. Атанасов”

028atanasoff


Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.