2024-04-25

5 thoughts on “П.Божинов: Докажи че не си камила

  1. „поставянето на собственната си страст над националните интереси е поведение на нищите духом.“
    Правилно си го казал, адаш. И това се отнася с пълна сила първо за г-жа Желева.

  2. Kaludi,
    Не зная как сте чели това което съм написал. Но най-малкото очаквах да звучи като чеаду запалянковци Левски/ЦСКА (съответно Желева/Първанова). Защото съм твърдо убеден, че такава реакция за сериозни неща е не само криворазбрана, но и изключително вредна.
    Надявах се, че поне някой ще разбере – поставянето на собственната си страст над националните интереси е поведение на нищите духом.

  3. Политически марионетки злепоставиха България в Брюксел


    Цената ще плати отново злепоставената от своите представители България, висока цена ще плати и правителството на ГЕРБ, пише в „Труд“ проф. Огнян МИНЧЕВ

    Конфликтът на интереси произтича от там, че всеки един от нас живее двойствен живот – като частно лице и като гражданин.

    В личния си живот ние се грижим за семейството си, помагаме на роднините си, търсим подкрепа от приятелите си. Като граждани обаче ние сме задължени да полагаме грижи за нашия общ, обществен интерес.

    Независимо дали работим в частна фирма, в обществена организация или в държавна институция, ние сме задължени да спазваме правилата на публично поведение, които са създадени да защитават обществения интерес. Колкото по-нагоре се намира един човек в социалната стълбица, толкова повече отговорност носи за опазване интересите на обществото.

    Ще кажете стига отвлечени теории – при нас нещата са с „краката нагоре“. И за да не ходим далеч за доказателства, трябва само да споменем няколко фрази, та да е ясно, че сме непоправими – тройна коалиция, „батко и братко“, приватизация през прехода, енергийните сделки с Русия на тандема Първанов – Овчаров … и т.н., и т.н.

    За да стигнем до казуса с изслушването на българския кандидат-комисар Румяна Желева в ЕП.

    Ще добавя и още нещо: конфликтът на интереси не се отнася само и предимно до нарушаване на закона от лица, облечени с обществено доверие и власт. Нарушаването на закона е престъпление, а конфликтът на интереси е най-често свързан със заобикаляне на закона, с използване на несъвършенството му, съобразяване с буквата, но не и с духа на закона.

    Законът не забранява на един министър да използва огромната информация и връзки, които има, за да назначи жена си на добра работа, да купи изгодно държавна или общинска собственост преди другите да са разбрали, че тя се продава, да вземе решение в полза на свой роднина и в ущърб на друг кандидат за проект или обществена поръчка. Тези неща обаче са

    забранени от морала

    и от институционалния кодекс за почтеност в публичните институции – където такъв кодекс изобщо има.

    За съжаление българската публична употреба на „конфликта на интереси“ започна с грозна и унизителна злоупотреба с това понятие.

    Дали Румяна Желева е имала неправомерно дял във фирма тогава, когато е трябвало вече да работи само за интересите на държавата, е въпрос, чийто отговор ще получим съвсем скоро. Този въпрос е важен, но той се превръща в акт на безсрамно лицемерие тогава, когато е поставен в този контекст, който доведе до унищожителния скандал на подиума на ЕП миналата седмица.

    Аз споделям мнението, че Желева не демонстрира необходимото ниво на подготвеност за позицията, за която е номинирана. Според „Файненшъл таймс“ тя е била най-неподготвеният кандидат за еврокомисар.

    Смятам, че

    Катрин Ащън бе по-неподготвена.

    Тя бе номинирана по странна квотна процедура, според която начело на външните работи на ЕС трябва да застане жена, британка, с леви убеждения. При толкова допълнителни критерии за избор компетентността неизбежно минава на заден план.

    Не по-убедителен беше и Оли Рен – въпреки опита си на комисар в предходната комисия на Барозу. Той не можа да различи фондова от стокова борса и не показа качества за управление на икономиката и финансите на ЕС. Можем да продължим списъка с други проблемни номинации – холандската, словашката…

    Но проблемните номинации на другите не са извинение за проблемната номинация на българското правителство. Англия, Холандия и Финландия имат висока репутация в Европа, която трудно ще бъде накърнена дори и от неграмотното мънкане пред ЕП на техните кандидат-комисари.

    България е страна с огромни проблеми на своето европейско членство и нашите политически и институционални решения трябва да бъдат безупречни, за да повишават репутацията ни, а не да я сриват в грандиозни скандали.

    Може би щях да приключа дотук, ако темата на обсъждане беше квалификацията на Румяна Желева за еврокомисарския пост. Но за съжаление темата днес е друга – и трябва да бъде друга. В продължение на няколко месеца личните врагове и политическите опоненти на Желева и на ГЕРБ организираха широка

    кампания за охулване

    на правителствения кандидат-комисар. Тази кампания започна с горки ридания по незаменимостта на незабравимата Кунева, задълбочи се в доноси за мъжа на Желева – водещ бургаски „мафиот“, и акостира в дребния, злобния и съмнителен аргумент за това кога и как Желева се е разделила със собствеността върху една консултантска фирма без практическа дейност в последните години.

    Комбинацията от болшевишко-византийска наглост и царско-либерална политическа проституция представиха България като едно кълбо от змии, кълвящи се безмилостно една друга на фона на безнадеждна бедност, мафиотска безнаказаност и институционална импотентност – на територията, макар и в ъгъла, на Европа.

    Ако Желева си е позволила дори неволно да излъже за наличен конфликт на интереси между статута на европейски комисар и миналото й на българска бизнес дама – нейната кандидатура трябва да бъде оттеглена веднага.

    Но това трябваше да бъде направено навреме, с достойнство и уважение към правилата, които са общи за всички. А не чрез

    доносите на български евродепутати, дължащи кариерата си на видни мафиоти

    и пропълзели в ЕП благодарение на арогантно купуване на гласове.

    Не чрез интригантската логистика – и „лобистика“ на „Позитано“, успешно убедила цели фракции в ЕП, че българският кандидат е мафиотско чудовище.

    Защото, ако има мафия в България – нейната майка се казва БКП, а наследилата я „социалистическа“ партия е

    най-топлото мафиотско леговище

    и понастоящем.

    Защото, ако политическите врагове на Ирина Бокова и Миглена Кунева бяха размазали върху публичния им образ и една десета от калта, която социаллибералната коалиция изсипа върху семплата кандидатура на Желева, безспорният им успех в ЕК и в ЮНЕСКО щеше да бъде проблематичен и също да носи белезите на унизителен скандал.

    През последната седмица България огласи пред Европа два прецедента на конфликт на интереси. Първият – по-малкият и все още хипотетичен прецедент, е свързан с добросъвестността на декларираното участие в една малка фирма на Румяна Желева.

    Вторият – големият, срамният и унизителен прецедент за конфликт на интереси, е сблъсъкът между националните интереси на България и котерийните интереси на боричкащи се политически групировки, на самозабравили се политически марионетки.

    Цената на този конфликт ще плати отново злепоставената от своите представители България. Висока цена ще плати и правителството на ГЕРБ. За да бъде ясно оттук нататък – България няма друг шанс за успех, освен да мобилизира най-добрите, най-кадърните и най-почтените свои граждани да я представляват.

    Проф. Огнян МИНЧЕВ Източник: „Труд“

  4. E pa nema da ya napada kato ser-geya:

    Вие сте тук: Начало » Анализи » Мнения
    A+ | A-
    Защо да си тръгна от БСП след 4 успешни години?!
    Публикувана: Неделя, 17-ми Януари 2010, автор: Елица Гилтяй; прочитания: 988; коментари: 4
    Защо да си тръгна от БСП след 4 успешни години?!

    СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

    С лидера на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев разговаря Елица Гилтяй

    – Защо правите такива неща на жени, г-н Станишев? Кое бе по-важно – да се пази авторитетът на България или да се изясни имала ли е Румяна Желева фирми?

    – Най-важното винаги е било България да има еврокомисар със сериозен ресор и висок авторитет.

    Стилът на поведение на премиера, който може да се харесва тук – силови решения, без консултации и да се вземат предвид експертни качества – не върви в ЕС.

    И второ – много слабото представяне на нашия кандидат. Не го казвам със злорадство, а със съжаление.

    – Но другите кандидати не бяха атакувани от сънародници. И как така часове преди изслушването БСП показа същите данни за конфликт на интереси?

    – Борисов и Желева да не ми говорят, че така не се действало, след като 4 г. те клеветяха България. И въпросът не е, че са атакувани от сънародници. Та кой атакува кандидата на Румъния и той се оттегли? Кой атакува Тони Блеър? Освен това тук става дума за факти.

    Авторитетният вестник “Файненшъл таймс” направи класация за представянето на 22-мата кандидати за комисари. Г-жа Желева е последна с оценка 1.

    – Доверието в ГЕРБ обаче не спада. Защо?

    – Как не спада? От 42% парламентът стигна 17% заради превръщането му в машина за гласуване по личната воля на премиера. Другата причина за неизбежно падане на доверието е, че не може да се живее вечно с първия плик от вица (обвинявай за всичко предишните). Цялата отговорност за състоянието на всички сектори на държавата вече носят те. А и след всички изприказвани от министър Дянков и премиера Борисов лъжи за „лошо наследство“ се оказа, че по бюджетни параметри и с ниския си дефицит България е на първо място в ЕС. За кого е това първо място?

    Да не би Дянков да го е донесъл от Световната банка?! Та това е нашето управление, нашият бюджет!

    – Дебатът с цифри не интересува хората. Как ще обясните на тези, които остават без работа, че не вие докарахте кризата?

    – За миналата година националният план по заетостта беше 180 млн. лв. За тази в бюджета на ГЕРБ е 60 млн. лв. Нека хората сами си направят извода.

    – Ами няма пари! Вашето правителство ги изхарчи.

    – Така ли?! Почна да ми омръзва от тези измислени клишета, че нямало пари. Как? Като удвоихме пенсиите и дадохме по 150 лева за Нова година? И то на всички. България никога не е имала фискален резерв колкото натрупания от предишния кабинет – за 4 г. бе увеличен два пъти до 8 млрд. лв. Всеки бюджет започва от 0 приходи и 0 разходи, така че няма какво да се оправдават за бюджет 2010 с този от миналата година. А той се яде предварително, например 140-те милиона, платени на НЗОК. Те са за ноември м.г., а се платиха от бюджета за тази, което означава, че в края на 2010 г. толкова пари няма да достигнат на НЗОК извън общото намаление на бюджета за здраве.

    – А защо обаче БСП не отлепва от дъното? Май Ламбо беше прав лицата на предишната власт да напуснат парламента, защото хората не искат да ги гледат?

    – БСП преминава през труден период на възстановяване и промени. ПГ видимо стана по-адекватна като опозиционна, депутатите вече са много амбицирани и няма защо да се прави деление между тези, които са били в управлението, и новите лица. Започнаха работа и новите съвети на НС на БСП. Те имат конкретни инициативи и за мониторинг на управляващите, и за законодателни предложения. ГЕРБ няма да има комфорта от първите месеци.

    – Все пак и новите управляващи станаха по-адекватни, нали?

    – Затова ли правителството няма политика за излизане от кризата, нито пък визия за развитие след това? Приеха някакъв „антикризисен план“ до април, значи трябва да чакаме 3 месеца той да даде плодове и Борисов и Дянков да отчетат резултатите. Но няма как да се постигнат такива, защото не са заложени в бюджета.

    Другите държави увеличиха публичните си разходи, за да помогнат на бизнеса и да се запазят работните места, а политиката на правителството е точно обратната. Финансовата стабилност е превърната в самоцел, сигурно за да се докладва в Световната банка, че сме на първо място в ЕС по бюджетна политика. Общините изпадат във все по-драматично положение, защото субсидията им е намалена с 200 млн. лв. А за какво изобщо се приема бюджет, след като една визита на премиера е достатъчна той да обяви „Ще променяме ДДС“? Чудя се къде ще пътува следващия път г-н Борисов и каква екзотична идея ще ни донесе оттам.

    – Още държите премиерски тон. Трудно ли се влиза в роля на опозиционер?

    – Когато човек е бил в тази роля, се вълнува и е съпричастен към всичко, което става в държавата. Но ми е все по-комфортно като опозиционен лидер, защото с всяко действие управляващите дават поводи да се разкриват грешките им и движещите ги мотиви.

    Например законът за генномодифицираните организми е типично лобистки. Знам, защото върху мен бе оказван натиск от външни фактори да се разшири използването им.

    – Чужди фирми?

    – Външни фактори, зад които има и български, и чужди икономически субекти. Не го допуснах. Сега мнозинството си го изгласува на 1-о четене.

    А тоталното подслушване? Председателят на парламента Цачева обяви: „Не се притеснявам МВР да ми проверява пощата“. Тя може и да не се притеснява, но мнозинството граждани не искат да се нарушава основен принцип на конституцията. Всеки мислещ би трябвало да се тревожи, че държавата ни губи демократичния си облик. Хората от ГЕРБ нямат участие в демократичните процеси у нас през последните 20 г., затова за тях постигнатото не е ценност.

    – Защо сте толкова различни като опозиция с Ахмед Доган – той не казва дума срещу ГЕРБ, а вие атакувате всеки ден?

    – Всяка партия си има политика и не мога да говоря от името на г-н Доган. Но напоследък той казва именно, че ДПС трябва да са по-активни като опозиция.

    Няма да бъдем удобна опозиция на новата тройна коалиция. Като гласуваха за Борисов, наистина получиха Костов, че и Сидеров. В нашата тройна коалиция се знаеше кой за какво носи отговорност, а тук нещата са зад кулисите.

    – Да се върнем на БСП. Ще посочите ли имена, които да донесат промяната?

    – Никога не съм делил хората на способни на промяна, защото са млади и нови, и на „стари“, които да бъдат извадени.

    – Да ви питам по друг начин. На колко от хората в новото ИБ вярвате 100%?

    – Няма безрезервна подкрепа, всеки трябва да се доказва. Това бюро има ясен мандат да свърши определена работа – да направи БСП по-силна като опозиция, да засили местните структури и да модернизира партията.

    – Какъв срок сте си дали за край на реформата?

    – Промяната е постоянен процес. Следващото голямо изпитание за БСП ще са местните и президентските избори през 2011 г. Дотогава трябва да приведем партията в кондиция на водеща политическа сила.

    – Ще си тръгнете ли, ако това не се случи?

    – Това ще прецени конгресът и аз лично.

    – Защото след загубата през юли 2009 г. преценихте да не си тръгвате…

    – А защо, след като БСП заедно с нашите партньори вкара България в ЕС, трябва да си тръгвам? Предишните 4 г. са най-успешни за икономиката и повишаване стандарта на живот за целия преход. Кой друг го е правил? Знаете ли колко работа е това? Защо след едно успешно управление и изпълнение на всички предизборни обещания трябва да си тръгвам? Направихме анализа си, имаше лидерско състезание на конгреса по мое настояване, за да знам имам ли доверието на партията да правя тези промени.

    – А хора като Таня Дончева могат ли да помогнат за промяната? Тя обяви, че остава в БСП, провокира към нов тип говорене. Страхувате ли се от това?

    – Всяка конструктивна идея е добре дошла, но не мога да разбера каква точно е идеята на Таня Дончева. Доколкото чета, нейното разбиране е за нещо като ГЕРБ в лявото, което да започне като гражданско движение и да се превърне в партия. Трябва да избере къде е в крайна сметка – във или извън БСП.

    Определено не се страхувам. И аз не съм човек константа, замръзнал на едно ниво. Овладявам и нов начин на говорене, защото, когато си министър-председател, има ограничения. Направете разлика между мен и г-н Борисов.

    – Тоест и вие вече можете да се „разпищолите“?

    – Това не е типично за мен като характер. Но несъмнено е различен начинът на говорене в опозиция и като премиер. Само Борисов още не го е разбрал. Когато министър-председател се изкаже като него по случая в Сомалия, това е покана към пиратите да предприемат действия спрямо гражданите на тази страна. Важи и за други негови изяви.

    – Проект “Дончева”, проект на президента – много тясно взе да става вляво.

    – Много са медийните спекулации. БСП трябва да свърши много работа, за да се приведе в добра кондиция. Но тя си остава лявата, социалната партия на България.

    – Подхожда ли на социалната партия да има лидери на заплата? Вие колко ще вземате като шеф?

    – Винаги е имало възможност членовете на ИБ на БСП да получават възнаграждение, защото много от тях трябва да се откажат от другата си работа, за да се занимават с тази политическа дейност.

    – Посочете член на бюрото, който няма друг доход.

    – Деница Златева например (межународният секретар на БСП – бел. ред.). Депутатите членове на ИБ пък имат заплатата си на народни представители, включително и аз.

    – Но ако излезете от парламента, ще имате фиш от БСП. Имало ли е друг соцлидер на заплата?

    – Няма председател на БСП за последните 20 г., който да не е бил или депутат или премиер. Добре, ако не съм народен представител, а само председател на БСП, трябва да си направя фирма ли? Или да ходя по бизнесмени: „Дайте ми малко парички“?! Вярно, че пиша статии, но не знам ще мога ли да се издържам от хонорарите…

    – Вече сте по-усмихнат, спокоен, а след изборите имаше видимо вглъбяване, да не го наречем депресия…

    – Нормално е всеки след такъв период да си прави анализ. Но приятели ми казаха, че се адаптирам много по-бързо от други бивши премиери, и ми дадоха два примера. Единият е с Иван Костов, който 1 г. след премиерството мълча. Вторият е от мемоарите на Маргарет Тачър, която описва колко тежко е минала през този период. При мен мина сравнително бързо, не ми е тежко. А и усещам обществените настроения, например разхождайки се на Витоша с моя булдог. Казваме си „Добър ден“, питат ме разни неща, виждам реакцията им. Освен това той предизвиква бурна радост, защото е толкова грозен, че чак е чаровен.

    – Какво става с разследването срещу вас, викат ли ви в прокуратурата?

    – Не съм канен втори път във връзка с онзи прословут доклад.

    – Ще има ли осъден бивш министър?

    – Не смятам, че някой политик може да отговори, защото решенията трябва да взема единствено съдът на базата на факти. Досега има само хвърлени във въздуха обвинения от министрите на ГЕРБ и премиера. Днешните управляващи се изживяват като конвент. Пак отиваме към член 1-и на конституцията от Живково време, но в още по-деформиран вариант, защото тук дори няма истинска партия, а една личност. Струва ми се, че и Борисов го тегли към този член на Живковата конституция. И това е най-тревожното. Няма управление без грешки, но е страшно, че се възражда чувството на несвобода, като започнем от медиите и стигнем до сериозния натиск върху бизнеса.

    – Да не е натиск върху фирми, които са били близки до вас, и сега трудно защитават териториите си?

    – Точно това нямаше през последните 8 г. – селектиране на наш и чужд бизнес. Сега се връща практиката от времето на Иван Костов.

    17.01.2010

  5. Г-н Божинов, могли сте да я защитите повече, например като премиера наш:
    \"Тревожа се за здравето на Румяна Желева\". Това заяви премиерът Бойко
    Борисов днес за в. \"Стандарт\". Той обясни, че яростната атака срещу кандидат-еврокомисаря ни се отразява зле на здравето й, както и на самочувствието й. \"Притеснява ме, че този изключително лош натиск й влияе лошо чисто физически. Просто този стрес, тази атака действа и на всички нас, още повече че е несправедлива и предварително планирана\", коментира още Борисов. Премиерът подчерта, че групата на ЕНП стои твърдо зад българския кандидат, както и че е уведомил всички за ситуацията. \"Важните хора в Брюксел са наясно със ситуацията, в която бе поставена госпожа Желева. Нека изчакаме решението в понеделник. Но ЕНП ни помолиха да стоим докрай зад кандидатурата й, защото те стоят зад нея\", допълни Генерала. Според евродепутатите правният отдел на Еврокомисията ще потвърди в понеделник, че Желева няма конфликт на интереси. Експертите ще се произнесат до обяд. \"Като я оневинят, ще се орезили Станишев и всичко казано от червените няколко часа преди изслушването ще се обезсмисли\", категоричен бе премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *