2024-04-26

3 thoughts on “И още, и още …

  1. През 1910 г. Робърт Скот предприема втора експедиция до Южния полюс. (Първата е през 1900-1904 г., когато капитанът от британската флота изследва морето на Рос и нарича територията източно от него Земя на крал Едуард VII.) Корабът „Тера нова“ отплава от Лондон на 1 юни, а по пътя Скот научава, че към Южния полюс се е отправил и норвежецът Руал Амундсен – обстоятелство, което го принуждава да се откаже от някои предохранителни мерки, за да стане първият човек, достигнал най-южната точка на Земята.

    От бързане капитан Скот наема за помощници първите авантюристи, които среща по пътя си. Един от тях е българинът Александър Геров, с когото се запознава в Сидни. Скот решава, че Геров е подходящ за догдрайвър (човека, който отговаря за кучешките впрягове), след като сънародникът ни показва дипломата на брат си Димитър, завършил ветеринарна медицина в Париж. (Заради тази лъжа Александър е записан в личния дневник на Скот като Димитър Геров.)

    На 1 януари 1912 г. „Тера нова“ акостира край ледника Рос. След изграждането на базовия лагер група от 13 души, в която е и Геров, тръгва навътре в ледения континент, за да прави продоволствен лагер. Българинът взема само 26 кучета, като най-здравите оставя в базовия лагер.

    Докато хората на Скот се размотават, изследователският кораб на конкурента Амундсен също акостира край ледника Рос. Неговият базов лагер е построен на 60 мили по-близо до полюса от този на Скот.

    Важно е да се отбележи и друго: в експедицията на англичанина има само 32 кучета, подбирани от Александър Геров сред породи, които не издържат дълго на студ (много от животните измират), а Амундсен пристига със 106 лайки и хъскита, които са най-подходящи за полярни условия.

    На 18 януари 1912 г. Робърт Скот с още четирима души от своята експедиция най-сетне достига Южния полюс. За да разбере с ужас, че Амундсен го е изпреварил с един месец.

    Българската преса следи с интерес експедицията на Александър Геров (за Скот въобще не се споменава – бел. авт.). Ето няколко заглавия от 19 януари 1912 г.:

    Нашенец откри Южния полюс
    В дописката се съобщава, че Геров се е справил прекрасно благодарение на професионализма и проактивната си работа на терен.

    Геров доказа, че можем!
    Така е озаглавен коментар, в който успехите на българина са наречени „блестящи“ и „безспорни“.

    „Всички в Нови хан му се радваме“
    Интервю с майката на Геров, в което тя разказва, че Александър винаги е бил отличник. „Хайде да си идва вече, да му направим курбан за берекет по православен обичай“, моли се накрая жената, заснета как пече чушки на тенекия. (По онова време все още не е изобретен чушкопекът, с който българите ще се гордеят след век.)

    В това време всички световни агенции съобщават за провала на Робърт Скот. „Той се представи неубедително, показа липса на яснота и, изглежда, не знае географски къде се намират някои конфликтни зони около Южния полюс“, коментира Ройтерс. „Скот заяви, че няма какво да крие, както и че не е правил кадрови грешки, но човекът, заемащ ключов пост в неговата експедиция, е представил неверни сведения в декларацията си“, съобщава Франс прес.

    „Димитър, по-точно Александър Геров, е основната причина за провала на Скот, тъй като е бил некомпетентен за позицията на догдрайвър. „Той взе дипломата ми!“ – разкрива брат му, който благодарение на липсващото свидетелство за висше образование е назначен за директор на Народната библиотека“ (по информация на АП). „Амундсен стигна пръв до Южния полюс“, гласи краткото съобщение на агенция „Синхуа“.

    На 20 януари 1912 г. българската преса избухва:

    Амундсен подля вода на България
    Челният материал на „Епоха“ е посветен изцяло на наглия норвежец и претенциите му, че е стигнал пръв до Южния полюс. „България знаеше за съществуването на Южен полюс много преди Амундсен да се качи на кораба си. От векове Южният полюс е изконна българска територия“, твърди вестникът.

    Поредна антибългарска кампания
    Вестник „Ехо“ също съобщава, че Амундсен е работил по много добре скалъпен сценарий срещу страната ни и е нанесъл перфектен удар по нейния международен авторитет. „Самият факт, че е тръгнал със 106 кучета, говори, че отдавна ни е готвил капан“, аргументира се „Ехо“.

    „Имаше далеч по-трагични експедиции от нашата“
    Ексклузивно интервю с Александър Геров във в. „Народ“. На въпрос за дипломата той казва: „Проверете дневника на капитан Скот. Там пише, че в експедицията е участвал Димитър Геров, на чието име е дипломата. Не виждам конфликт на интереси.“

    Срам!
    Анализът на „Свобода“ е насочен срещу брата Димитър, съобщил пред АП за откраднатата диплома. „Когато нашенец постигне успех на международната сцена, все ще се намери някой подлец, който да излее върху главата му кофа с кал! Европа е потресена!“

    Защото не са социалисти
    „Ето плодовете, които берем при всяко дясно управление“, се казва в редакционен коментар с това заглавие в опозиционния „Дело“. Вестникът твърди, че причината за провала на Южния полюс е вредната за страната ни правителствена политика.

    Кралското географско дружество в Лондон иска обяснение от Робърт Скот защо е включил в експедицията си Геров. „Сър, налага се да предоставите повече информация по отношение на дипломата на българина, както и да опишете мотивите си да се спрете на неговата кандидатура“, пише секретарят на дружеството лорд Малкълм.

    Робърт Скот моли Геров да изпрати копие от дипломата си на адрес „Даунинг стрийт“ 13 и само след две седмици получава отговор: „Уверявам Ви, че всичко с дипломата е наред. Ако имате съмнения, елате в страната ми, в моя град, на моята улица, за да се запознаете с документа на място. Прилагам копие от становище на Министерството на правосъдието, според което дипломата не противоречи на българската конституция. Също така говорих с когото трябва в Службата по вписванията и вече разполагам с документ, че аз съм откривателят на Амундсен на Южния полюс.“

    Биографите на Робърт Скот твърдят, че в края на живота му негово любимо четиво станала „Оптимистична теория за българския народ“ от Иван Хаджийски. Той дори си бил подчертал с червено мастило следния откъс: „Българска работа (конгрес, културно тържество, състезание, обществено предприятие и др.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи за позорна регистрация на печалните си герои.“

    За разлика от Геров, който междувременно станал почетен жител на Нови хан (а и до днес на родната му къща има табела „Тук живя откривателят на Южния полюс“), Скот бил забравен от всички.

    Послеслов: Участието на Александър Геров в експедицията на Робърт Скот е автентична история. Всичко останало е измислено

    dnevnik.bg/analizi/2010/01/17/843422_kak_otkrihme_jujniia_poljus/

  2. Bulgaria’s EU Commissioner-Designate and Foreign Minister Rumiana Jeleva is still an acting manager of a private firm, according to a report.

    The report by mediapool.bg says that according to a registration at the Sofia City Court, Jeleva is the manager of a firm called “Etko-Schneiders”. The firm still has no registration with the Registry Agency but the deadline for that is the end of 2010.

    According to the report, Jeleva was entered as a manager on November 1, 1999. The firm Etko-Schneiders is reported to have a capital of BGN 5 M, and to an “acting” one. It is owned by a company called “NIF Trud”.

    The report says that according to the BULSTAT register of firms, Jeleva is also an acting member of the managing council of the “Managers-Workers’ Privatization Fund “Labor and Capital” Jsc. This company owns 0,982% from “NIF Trud”.

    This report about Jeleva’s other manager positions has not been disproved or confirmed by any official sources yet.

    The conflict of interest claims which marred Jeleva’s hearing at the EP Development Committee have had to do with her being the manager and owner of the Globul Consult firm in 2007-2009 when she was also a MEP.

  3. Ей, какво нещо е интернет – в наши дни той, а не г…, глава затрива!

    Йелева се беше изтъпанила на препитването в ЕП, че е родена в Бургас („родния ми град Бургас“), при положение, че всички знаят, че е от Нова Загора (има го и в официалната й биография). Обаче като се порови (около 5 мин., не повече) човек из интернет, и какво да види – на няколко места се говори, че тя е родена в село Загорци, на 8 км от Нова Загора.
    В това няма нищо срамно, достатъчно интелигентните хора не гледат къде си роден, а какво представляваш. Обаче явно за Йелева това е срамно – информацията за това, че е била на Петковден, 2008, в родното си село и е произнесла реч, стои като история (уви, само със заглавието си) в Гугъл, но е изтрито към днешна дата от собствената й сраница в интернет. Обаче, следите остават, нали така, другари партизани от с.Загорци?!
    Ето какво е останало:

    „В залата на читалището след приветствието на кмета на с. Загорци – г-н Тенко Харачерев…

    Прочитане на целия коментар към всички присъстващи, г-жа Румяна Желева се обърна с топли думи по повод празника към жителите на нейното родно село, последвани от поздравителните слова на г-н Николай Грозев – кмет на Община Нова Загора и г-жа Галя Захариева – заместник кмет в Общината.“

    http://www.nova-zagora.com/index.php?option=com_content&task=view&id=126&Itemid=167

    Изтрила го е от собствения си сайт, когато „й е пораснала работата“, и когато е усетила, че ще е в светлината на прожекторите, а изглежда това, че е от село, я е притеснило.

    Комплекси, комплекси… Видяхме до какво води това. А също и потулването на истината (юридическият термин е „затаяване“, дали ще влезе в употреба по „случая Йелева“?
    Едва ли, както видяхме от Министерството на правосъдието.

    Та вие – за няколко фирмени участия ли ще се церемони тая Йелева, щом за родното си място го прави.

    Ех, Йелева, Йелева, защо не си остана в с.Загорци…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *