Home » Избрано

Мозъкът ни не побира повече от 150 онлайн приятели

2010.01.28 Няма коментари
Spread the love

Robin Dunbar: Натрупали сте над 150 приятели във Facebook – повечето са безсмислени.

Робин Дънбар – професор по антропология в Оксфордския университет, който изучава различните аспекти на социалните отношения доказа, че способността на мозъка ни не позволява да имаме повече от 150 онлайн приятели, научи www.Eurochicago.com

Още в през 1990г. проф.Дънбар представи в научните списания теорията, че мозъкът на човека и по-точно неокортекса (Neocortex), частта от мозъка, ангажирана с езика и съзнателното мислене, му позволява да има само от 100 до 230 постоянни (значителни) социални връзки. Професорът достига до тези стойности чрез изучаване на историята на много общества, като се започне от неолита и римско време и се завърши в наши дни. За осреднена стойност на разпределението на този показател се приема числото 150, което е наречено число на Дънбар. Според теорията, добила известност и в България, за значима връзка се счита тази, при която хората общуват най-малко веднъж годишно и при това успяват да изяснят освен отношенията помежду си, така и отношенията с останалата част от приятелите си. Социални групи по-големи от 150 индивида имат тенденцията да се раздробяват.

За да направи проверка на приложимостта на теорията си за социалните мрежи професорът от Оксфорд организира проучване, сравняващо потребителите във Facebook – тези с няколко хиляди “приятели”, с тези, които имат стотина. Оказало се, че размерът на интернет трафика и при едните и при другите е почти един и същ.

Въз основа на това, Дънбар заключава, че неговата теория е валидна и за виртуалните взаимоотношения между хората.

Проучването, чиито пълни резултати ще бъдат публикувани през февруари, доказва също, че жените могат да поддържат по-голям брой редовни контакти в социалните мрежи от потребителите мъже. Според Дънбар, това се дължи на факта, че за поддържане на връзката на жените им стига да се изговорят, докато на мъжете им е необходимо да участват в групови дейности – фитнес, пийване, гледане на мач и др.

Констатациите на професор Дънбар се подкрепят и от  Камерън Марлоу (Cameron Marlow), изследовател на Facebook, който съобщи наскоро, че фейсбук потребителите си комуникират редовно само с малка част, сърцевината на техните приятели.

Eurochicago.com също направи своите проучвания и установи, че заключенията на проф.Дънбар, не се отнасят за хората на изборни длъжности, които могат да поддържат изключително много приятели, но… само докато не се издигнат.

Психолози предупреждават, че сайтове като Facebook създават несигурност в потребителите чрез насърчаване на «приятелствата», което поражда желание да се натрупват все по-голям брой приятели, само за да докаже популярност.

Референции:

Dunbar (1992) Neocortex size as a constraint on group size in primates, Journal of Human Evolution / PhysOrg.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.