Home » Избрано

Министър Божидар Димитров отговаря на въпроси в чата

2010.01.29 3 коментара
Spread the love

В продължение на малко повече от час министърът без портфейл Божидар Димитров отговаряше на читателите във форума на сайта на BNews. Ето най-интересното:

Давам идея за второто допълнено и преработено издание – “Хиляда и дванадесет мита в българската история”, а именно – да разбиете бушуващия мит, че на Учредителното събрание София е била избрана за столица с 1 глас разлика от Търново, нещо което ние знаем, че не е така.

Прав сте. София е избрана за столица с огромно болшинство, тъй като депутатите са били убедени, че трябва да се избегнат грешките от средновековието, когато столиците Плиска, Преслав и Охрид са били в периферията на държавата. Смятало се е, че София ще бъде в центъра на бъдещата българска държава. За съжаление, историята така се е развила, че София е отново в периферията на държавата.

Можем ли да направим паметна плоча на загиналите немски войници край Жабокрек след псевдопартизанската акция през август 1944 г.? И каква е истината за тази акция?

Съгласно Жеевската конвенция за водене на война всяка държава, независимо от каузата, която е водила и която има загинали войници и офицери на територията на друга страна, има права да им осигури паметник. Така че ако германското посолство писка, то може да направи паметна плоча.

Господин Димитров, имам приятел в Турция, роден в България през 1961 г. На 17 г. семейството му се изселва в Измир 1978г. Как да процедира един българин от Турция, който искрено желае да възстанови българското си гражданство?

Вашият приятел е изселник по спогодба с Турция, действала 1968 – 1979 г. Изселниците доброволно се отказваха от българското си гражданство и сега могат да кандидатстват по закона за чужденците, пребиваващи в България. Вашият приятел трябва да е живял 5 години в България или да има бизнес в България или да е женен за българска гражданка и трябва да знае български език.

Какво става с изплащането на обезщетенията от страна на Турция за имотите на тракийските бежанци? Вие се извинихте за думите си на Бойко Борисов. Означава ли това, че отново българското правителство служи на чужди интереси и чии са те – турски, европейски или лични?

Не е така, както мислите. Моята грешка беше, че една препоръка на ЕС към Турция аз сметнах за условие за приемането й в ЕС. Препоръката няма задължителното действие за условие, по въпроса се водят и преговори с Турция. Вероятно този въпрос ще бъде повдигнат при утрешното посещение на Б. Борисов. Преговорите са много сложни, тъй като не разполагаме с доказателства (нотариални актове ) за цялата наша собственост, оставена в Турция. Спорове предизвикват много неща, включително и оценките на имотите, тъй като в миналото са били оценявани в различни валути . Това ще бъдат трудни и сложни преговори, но все някога въпросът ще намери решение.

Г-н Министър, какво се случва с въпросите на Българското гражданство? Преди 2-3 месеца внесохте промени, които да регламентират срокове, в които да се разглеждат молбите. Тримесечният срок изтече, а в Дирекция Българско гражданство все още има над 50 000 чакащи молби? Защо не спазват закона?

Натрупаните в миналото молби са поради липса на срок, който да задължава чиновника да отговаря положително или отрицателно на молбата за гражданство. Като прибавим и липсата на политическа воля в партиите от Тройната коалиция, това бе добре дошло за корумпирани чиновници, които превърнаха службите си в “паспортна мафия”, както я нарече Бойко Борисов. Сега законът предвижда едногодишен срок за отговор, ликвидира посредниците – брокери и заедно с предупрежденията на премиера, че ще уволнява незабавно корумпираните чиновници, службите заработиха по-добре и без новия закон. Така даването на гражданство се увеличи три пъти. Ето цифри. През месец януари тази година гражданство получават 1500 души, а в миналия януари само 500. Въпреки това рязко увеличение административният капацитет позволява да се обработват сега около 2000 молби месечно, което прави 20000 годишно, т.е. отново ще се чака около 3 години само за обработка на въпросните 55000 молби. Затова министър Дянков се съгласи да отпусне в тези трудни времена 15 щатни бройки, за да подсили административният капацитет на 3-те основни институции – ДАНС, Агенция за българите в чужбина и Министерството на правосъдието. В тези трудни времена това е доказателство, че кабинатът “Борисов” има политическата воля този въпрос да бъде решен положително за една година.

Г-н Димитров, кога ще бъде готов и внесен в Министерския съвет закона за българите в чужбина? И при преброяването през 2011 година ще бъдат ли броени сънародниците ни зад граница, тъй като няма официални данни колко българи в кои държави по света живеят?

Законът за българите в чужбина се подготвя в момента или по-точно се обсъжда със заинтересованите от неговото изпълнение институции, междуведомствени комисии, министър без портфейл, външно министерство и т.н. Работим усилено по въпроса и до юни месец той трябва да бъде внесен в Народното събрание. Колко са българите по света, те самите решават – националната идентичност е свещено лично право. Мога само да ви зарадвам, че официалните статистики нямат нищо общо с реалния брой. Така например там, където българите са били признати за официално малцинство – Сърбия, Румъния, Молдова, общият им брой е 7-8000 според официални статистики, а  днешният им брой е много по-голям. Има държави където официално България няма малцинство – Македония например. А въпреки това реалният брой в момента е 7-8000. Днешният брой на скопски украински вестник, пише че всяка втора кола в Източна Македония е с българска регистрация. В Албания имаме над 1500 граждани и поне около 500 000 души, който не се признават от властите.

Искам да попитам кога ще се отворят училища най-вече в Македония, Гърция Сърбия? И в другите страни, в които има българи с българско самосъзнание?

Български училища в Гърция вече има две, в другата Гръцка държава Кипър има 6 български училища. Току-що опаковах 250 учебници и книги за училищата там. В Сърбия също има български училища, където в 4 паралелки се изучава български език. Училище за наша приятна изненада се открива и в селата Бяло блато и в с.Иваново във Войводино, и тях снабдихме с книги и учебници. Що се отнася за Македония, македонците идват да учат в България и над 5000 македонци са получили висше образования в България.

Г-н Димитров, наясно ли сте колко е точният брой на българите зад граница? Имате ли контакти с утвърдени български диаспори, които може да са от полза за България и имиджа й, ако решат да помогнат на бившата си родина? Гърците го правят от години.

Гражданите, който са напуснали България по икономически причини, варират межди 1-1.5 милиона, а гражданите от тъй наречените исторически области, останали на чужди територии поради териториални импутации в резултат на изгубени войни или масови преселения, са около 2-2.5 милиона. Тези от тях, който имат българско гражданство, хора получили вече българско гражданство, според мен трябва да гласуват. Това ги приобщава много силно към нацията и живеещите на днешната територия на страната, тъй като стават съучастници в управлението. Приказките, че не плащат данъци, са глупави – около 2  милиарда евро превеждат тези хора в България, само по банков път годишно, а вероятно още толкова се пренасят на ръка. Това ги превръща в най-големият нетен инвеститор в българската икономиката, но ползата от тази диаспора не трябва да се измерва само с пари, тези хора получават високо образование в чужбина, лобират за България, явяват се посредници в установяването на икономически и търговски връзки, а напоследък все по често служат и като банка кадри за попълване на средния и висшия управленски ешелон на държавата – Симеон Дянков, Милен Велчев, Ники Василев и т.н. Така че да отнемам правото на група да гласуват е смешно, нещо повече – трябва да се улесни нейното гласуване, като се откриват повече секции в държавите, в който живеят на големи групи.

Господин Димитров, бихте ли споделили дали сте запознат с новоучредената Българска национална федерация по металдетектинг, с нейните цели и задачи и какво е вашето лично мнение и позиция по този проблем в България?

Една голяма част от учредителите на тази федерация са ми познати от близкото минало като хора от първия ешелон на иманярите в България, много от тях си имат вземане даване с полицията и структурите. Слушайки една сутрин един от ранните блокове на една от телевизиите, се заливах от смях, когато ги чувах какви високо благородни са намеренията им.

Турската национална телевизия защо не излъчва новини на български, след като турските власти реагират остро срещу  изказване на премиера ни Борисов за референдум за премахването на новините на турски по БНТ?

Всяка държава има право по дипломатичен път да изрази мнението си по един или друг въпрос, а как ще го квалифицираме у нас е съвсем друг въпрос. Що се отнася до това защо турската телевизия няма новини на български, то е защото Турция няма национални малцинства. Кюрдите, както е известно, се наричат планински турци, но напоследък под натиска на Европа вече има предавания на тюркски език. Българите християни, до колкото ми е известно, са много малко – около 1000 души, и е естествено за тях да няма новини на български език. Има около 250 000 български мюсюлмани, но те са в напреднала фаза на асимилация на турската народност и е естествено да няма организация, която да иска новини на този език.

http://www.bnews.bg/article-4831

3 коментара »

  • нина said:

    Г-н Димитров.Моита майка руждена в Украина.Жуве в Мулдаия, има нициолность българка,гувори на бъылгарски ут руждени.има 70 гудини. може ли тя да си направи българку гражданству и кък?Млогу сам блогударна за рани за утвет.

  • svilen said:

    imam v1prosi

  • svilen said:

    gospodin dimitrov imam priqtelka ot moldova besarapska balgarka podala edokumenti ot 2006 godina za grajdanstvo za6to nego polu4ava kakvo trqbva da napravi ve4e e ot4aqna

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.