2024-05-24

2 thoughts on “Генералното консулство: Важна информация за новите лични документи

 1. Bългарите в чужбина няма да могат да подават документи за задграничен паспорт от 15 февруари 2010 г., съобщи МВнР. Това се налага поради въвеждането на биометричните лични документи от 29 март 2010 г. От тази дата дипломатическите ни представителства ще приемат заявления за биометрични паспорти, но само в 39 места по света, където има оборудвани гишета.

  От 15 февруари българин, който има нужда от нов паспорт, ще трябва да си дойде с пасаван. След 29 март по този начин ще са принудени да постъпват и всички нашенци извън територията на ЕС, които не могат да пътуват до дома само с лична карта.

  Българите в странство – само с пасавани

  Българите в чужбина няма да могат да подават документи за задгранични паспорти в представителствата ни след 15 февруари 2010 г., съобщиха от МВнР.

  След тази дата мисиите ни ще издават само пасавани. Това означава, че човек, който държи на българския международен паспорт, ще трябва да пътува до родината, за да подаде на място документи. Наш гражданин може да си дойде само с лична карта единствено ако е в държава от ЕС. Ако има непълнолетно дете или е извън ЕС, пасаванът е единствената възможност. Но за да се получи, се изискват желание, време и пари.

  Може би е по-добре все пак желаещият да изчака, докато и службите у нас почнат да приемат документи за биометричните паспорти. Последното обещание от МВР е, че това ще става от 29 март 2010 г. От тази дата и т. нар. биометрични гишета в мисиите ни зад граница обещават да почнат обработка на заявления за новите паспорти.

  Такива оборудвани гишета има едва в 39 български мисии в странство (страната ни поддържа представителства в над 130 държави). Всяко от тях струва по 115 000 лв., а изграждането им започна преди 2 г. заради строгите изисквания на Шенген и ЕС. Извън тези 39 места (виж карето) заявки за задгранични паспорти няма да се приемат. Те ще приемат само заявления за издаване на шофьорска книжка и лична карта – с биометрична защита от по-ниска степен.

  Според официалната справка на МВнР 39-те гишета са оборудвани не само за издаване на биометричните визи, но и за личните документи. Някои експерти обаче твърдят, че тепърва предстои те да се пригодят за приемането на документи за паспорти. Това изисквало по-различна технология от тази за визите. Специална комисия от висши ръководители на МВнР и МВР ще лети в началото на февруари до САЩ и Канада именно заради паспортната биометрия, научи “Труд”. Фактът, че нямаме все още модерните паспорти, утежнява още повече проблема с отпадането на визите за САЩ.

  В момента български гражданин, който се нуждае от лична карта или паспорт, подава документи в съответната мисия в чужбина и чака от 1 до 3 месеца да го получи по пощата. В МВнР се говори, че откакто Милен Керемедчиев, бивш. зам. външен министър, стана шеф на пощите ни, документите наистина пристигат за 1 месец (срещу съответната цена на куриерската услуга). Тази новост обаче поставя в неравностойно положение нашите сънародници в различните държави и създава предпоставки за възникване на административен хаос.

  Къде са гишетата

  Азербайджан, Албания, Алжир, Армения, Великобритания, Германия (Берлин, Бон, Мюнхен), Грузия, Египет, Испания (Мадрид и Валенсия), Йордания, Казахстан, Канада (Отава и Торонто), Косово, Либия, Ливан, Македония, Молдова, Русия (Москва), САЩ (Вашингтон, Лос Анджилис, Ню Йорк, Чикаго), Сирия, Словения, Сърбия (Ниш, Белград), Тунис, Турция (Анкара, Бурса, Истанбул, Одрин), Украйна (Киев, Одеса), Франция (Париж), Хърватия.

  (Където е посочена държавата, се има предвид столицата – б. р.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *