Home » Авторски страници

Коледа в българското училище в Чикаго “Джон Атанасов”

2009.12.21 Няма коментари
Spread the love

В духа на българските традиции, представени с богата артистична програма, премина тазгодишното Коледно тържество на училище “Джон Атанасов”.
“В навечерието сме на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово – празник, изпълнен с упование и надежда, със светла вяра в тържеството на доброто. Скъпи ученици, родители и гости, нека – макар и далеч от България, да пазим живи нашите традиции, будна родовата ни памет и чист нашия български език… “
С тези думи, от името на учителския колектив, откри тържеството г-жа Елена Липкова – заместник- директор и преподавател по български език и литература. Специални гости на Коледния празник бяха генералният консул на България г-н Валентин Дончев и консулът на Република България г-жа Лила Георгиева със семействата си. Г-н Дончев поздрави всички присъстващи с наближаващите коледни и новогодишни празници.
Красота и вдъхновение изпълниха българския клуб „Енигма”. Коледари с ямурлуци, танцьори и танцьорки в красиви български носии, талантливи певци, певици и музиканти, актьори и манекени: всички те ученици в училище “Джон Атанасов”, забавляваха гостите в продължение на два часа.    Благодарение на изпълнението на децата, ние се пренесохме обратно в родината, с нейните богати уникални традиции, преминали през вековете и съхранени въпреки превратностите на времето.
“Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се Боже чедо” – нареждаха коледарите пожелания за здраве и берекет. Децата от формация за народни танци “Хорце” с ръководители Ирина Гочева и Костантин Маринов, облечени в прекрасни български национални носии, представиха Джиновски танц. Залата затрептя от колорита на нашия самобитен фолклор. Очаровани, всички се радвахме от сърце на младите ни танцьори.

Просълзиха се гостите на тържеството от музикалното изпълнение под надслов “За теб, Българийо”.  Децата от 1-ви и 3-ти клас, с класен ръководител Боянка Иванова, пяха вдъхновено и прочувствено.
“Да пазим земята ни чиста!” – призоваха младите еколози от 2-ри и 4-ти клас, с учител Стела Тончева, и представиха оригинално модно ревю на екологични тоалети, изработени от самите деца.
Вокалната група „Звънче” с ръководител Румен Арнаудов изпълни популярни коледни песни, а младите музикални таланти от класа на Рoсен Арнаудов се представиха с изпълнения на китара, цигулка и пиано.
Специален поздрав към всички гости на тържеството поднесоха танцьорите от ансамбъл „Хоро”. Вече години наред те ни радват с великолепното си изпълнение. Щастливи сми, че са наши партньори и приятели.
Разбира се, най-голямо вълнение сред децата предизвика пристигането на Дядо Коледа, който раздаде подаръци и им пожела да бъдат здрави, послушни и ученолюбиви.
Ръководството на училище „Джон Атанасов” благодари на дискотека „Енигма” за оказаното гостоприемство и прекрасна празнична обстановка.

ЧЕСТИТА КОЛЕДА, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ!

ЗДРАВЕ, МИР И БЛАГОДЕНСТВИЕ!

KOLEDA 2009_С_Дядо_Коледа

KOLEDA 2009 010

Генералният консул на България в Чикаго поднася Коледно приветствие

Генералният консул на България в Чикаго поднася Коледно приветствие

Koleda 2009_3_клас

Страницата подготвиха:
Жана М. Кобиларова
Елена Липкова
Снимки: Радослав Кирилов
Magdalena Tobik

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.