2024-04-24

10 thoughts on “Български емигранти в САЩ: «Губим си гражданството!?»

  1. До Венета: думата съпруг е от мъжки род. Като кажат „двамата съпрузи“ пак ли го възприемаш като гей-двойка? Или имаш по-добро предложение с „двамата съпруги“?

  2. Ех, Венето, как откога! Гейове, лизбийки – крачиме в крак с времето. Видя ли сега какви са тълкуванията на закона ни по случая Желева?

  3. Лишаване от българско гражданство

    Чл. 25. Лишаването от гражданство на единия съпруг не променя гражданството на другия съпруг и на децата.

    Hahahha! Prochetohte li kakvo pishe po-nagore?
    единия съпруг другия съпруг (и на децата)

    Yavno v Balgariya predvizdat legaliziraneto na \"Gay Marriages\"

    Ot koga schitat, che semeistvoto se sastoi ot dvama sapruzi???

  4. Pressrelease na „Гласуване без Граници“
    http://www.facebook.com/profile.php?v=feed&story_fbid=298201321280&id=1174991425#/group.php?gid=212803200303&ref=ts
    _________________
    Глобалният свят, в който живеем е реалност, от която не можем да избягаме. Вероятно до една четвърт от българските студенти учат в чужбина, а една пета от населението на страната (около 1,5 млн) временно или постоянно пребивава извън България. Необходимостта от приобщаването на тези хора към политическия живот на страната едва ли има нужда да се обосновава. На последните избори избирателната активност извън БГ нарастна двойно в Турция и над четири пъти в останалата част от света, а желанието за гласуване, вероятно осем пъти.

    Гласуване без граници предлага:
    1) Насърчаване на гласуването в чужбина и гарантиране на честни избори. Предлагаме при организиране на изборния процес извън граница, държавата да гарантира реално участие на представители на различни политически сили във всеки СИК и поощряване на участието на наблюдатели от НПО.
    2) Еднакво пасивно и активно избирателно право на българските граждани с двойно гражданство – да избират и да бъдат избирани.
    3) Електронно дистанционно гласуване в неконтролирана среда (по интернет), подобно по технология и сигурност на интернет банкирането.
    4) Окрупняване на МИР съгласно Европейските Райони за Планиране до осем Регионални Многомандатни Избирателни Района (РМИР), включително един извън пределите на България, със запазване на сегашните МИР.
    5) Пропорционална избирателна система с преференциален елемент с нисък праг. Разпределяне на мандатите в РМИР според избирателната активност. Избирателите гласуват както и досега с листи по МИР, които се използват за определяне на избраните депутати (персонализиране на мандата).

    Основни предимства на предложените подобрения на избирателната система са:
    * запазване на автентичността на вота на избирателите;
    * отчитане на вота на всички валидни гласове;
    * премахване на изкривяванията на сегашната система, водещи до изборни абсурди;
    * поощряват се местните кампании;
    * стимулиране на избирателната активност;
    * утвърждаване в избирателя на чуство за справедливост и смисъл от гласуването.

    Очакваме предложените изменения да повишат не само количеството на избирателите, но и тяхно качество.

  5. Опитах се да прочета договора от 1924г. и възникна следният въпрос: Думите \"гражданство и \"националност\" еднакво значение ли имат?????
    Защото аз разбирам че там става дума за регулиране на \"националността\". Може би граша. Нека някой да го изтълкува правилно.

  6. Да, съгласен съм с „К“, българското гражданство няма да бъде изгубено. Реагирах остро, тъй като съм определено пристрастен към темата, а и от горчив опит знам как служители от българската държавна администрация тълкуват понякога такива текстове. Все пак, когато са формулирани въпросните документи, е трябвало те да бъдат накратко коментирани и категорично да се заяви какво следва /и какво не следва!/ от тяхното съдържание. Когато ги прочетем ВНИМАТЕЛНО, именно внимателно, се създава впечатление за нещо предрешено – така го е възприел безспорно ерудиран човек като г-н Чобанов

    http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159720&srcpos=17

    Поздрави на всички!

  7. Нашите сънародници не са и няма да изгубят гражданството си (освен ако изрично не пожелаят да се освободят от него)! След като тази междуведомствена кореспонденция е вече в обръщениe моля, прочетете ВНИМАТЕЛНО текста. По своя характер този договор е бил за избягване на двойното гражданство. С неговото изтичане, двойното гражданство е допустимо и се толерира и от двете страни, България и САЩ.

  8. Ето как нашите сънародници могат да бъдат лишени от гражданство, след като в Конституцията приета през 1991 г. изрично е записано, че български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство (Чл. 25. (3))

    Отговорът на загадката е пак Конституцията:

    Чл. 5.

    (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

    Ратифицираният от България международен договор със САЩ от 1924 г. важи с приоритет над чл. 25, ал. 3 от Конституцията за неотнемаемост на българско гражданство, придобито по рождение.

  9. Българите в САЩ, както и всички наши сънародници по света, не могат да бъдат третирани по този начин! Настоявам хората, допуснали това обидно решение, да си понесат последствията. Подкрепям напълно вашите възражения и протести!
    Пламен Павлов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *