Home » Е-Списание

Почина създателят на дизайна на последния флаг на САЩ

2009.12.12 Няма коментари
Spread the love

12.12.2009

В болницата на родния си град Сагинo (Saginaw) в щат Мичиган   от сърдечносъдови усложнения на 68 години почина създателят на дизайна на последния национален 50 звезден  флаг на САЩ Робърт Хефт (Robert G. Heft). След пенсионирането си като учител той е работел  като лектор. Преди това 28 години е бил  кмет на Наполеон, щат Охайо, където живее като малък. Именно там учейки в гимназията, едва навършил 17 години създава проекта на настоящото знаме.

Проектът му е представен пред президентът Дуайт Айзенхауер през 1960 г. когато  Хавай става 50-ия щат.

Eurochicago.com научи, че създаването на проекта е била училищна задача, поставена от негов преподавател след приемането на Аляска за 49 щат. За изработката на проекта на младият Робърт му трябвали около 12 часа. Подредил 50-те звезди в пет реда от шест звезди редуващи се с четири реда на пет звезди. Той се обърнал за помощ към майка си, но тя му отказала под предлог, че е кощунство да се реже национален флаг. В училище преподавателят му поставил B- (т.е.5-), защото според него липсвала оригиналност. Но като видял, че Роберт се разстроил на шега му обещал, че ще му пише отличен ако Конгресът избере именно неговия проект. Това амбицирало младежа и той изпратил знамето си на своя конгресмен. Накрая действително се оказало, че между над 1500 предложения избрали именно този флаг. Преподавателят Стенли Прат си изпълнил обещанието и поправил оценката на А.

Оригиналният проект на Робърт Хефт е показван в много части на света и в различни дипломатически мисии. Кръпка в долният ъгъл е доказателство за атака срещу посолството в Сайгон през 1967 година. За знамето му е бил предлаган половин милион, но авторът му отказал да го продаде.

Интересно е, че само 2 седмици след изработването на 50 –звездния флаг, Робърт Хефт бил готов с проекта на 51-звезден. Това знаме е с шест реда звездите, който започват с един ред от девет и се редуват с редове от осем до постигане на 51-звездни общо. Той много се надявал да доживее докато се приеме и новия му флаг или поне когато 50-звездния навърши половин век. Седем месеца не му стигнаха до датата на юбилея 4 юли 2010 година.

Националното знаме на САЩ, известно също и като Звездно-раиран флаг (на английски: Stars and Stripes), е национален символ на Съединените американски щати. Синият цвят олицетворява верността, предаността, дружбата, справедливостта, правдата; червеният — храброст, усърдие, равенство; белият — чистотата и моралните устои.

Синият правоъгълник в дясната част на знамето, символизира Съюза. Броят на звездите в синия правоъгълник, съответства на броя на щатите. 13-те червени карета — 13 колонии, които образуват независимата държава (Ню Хемпшир, Масачузетс, Род Айлънд, Кънектикът, Делауеър, Мериленд, Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Джорджия, Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.